11/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μνήμες Πινοτσέτ με οσμή εκτροπής

Η Χιλή ετοιμάζεται να «γιορτάσει» τη δική της θλιβερή 11η Σεπτέμβρη στη σκιά μιας σειράς από εκρήξεις αδέσποτων βομβών.
      Pin It
Αξιωματικοί της αστυνομίας προσεγγίζουν την περιοχή όπου εξερράγη βόμβα, σε φαστ φουντ υπόγειου σιδηροδρομικού σταθμού, στο Σαντιάγκο την περασμένη Δευτέρα

Αξιωματικοί της αστυνομίας προσεγγίζουν την περιοχή όπου εξερράγη βόμβα, σε φαστ φουντ υπόγειου σιδηροδρομικού σταθμού, στο Σαντιάγκο την περασμένη Δευτέρα

Η Χιλή ετοιμάζεται να «γιορτάσει» τη δική της θλιβερή 11η Σεπτέμβρη στη σκιά μιας σειράς από εκρήξεις αδέσποτων βομβών

 

Της Χριστίνας Πάντζου

 

Παραμονές της σημερινής επετείου των 41 χρόνων από το πραξικόπημα κατά του πρόεδρου Σαλβαδόρ Αγέντε, η Χιλή βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά βομβιστικών επιθέσεων που κλιμακώνονται. Ενώ οι αρχές έχουν σημάνει συναγερμό κατηγορώντας τους συνήθεις υπόπτους αναρχικούς, κυβέρνηση και στρατιωτική ηγεσία διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τις διώξεις των εγκλημάτων της δικτατορίας του Πινοτσέτ και κουκουλοφόροι εμποδίζουν πορείες θυμάτων της χούντας, δημιουργώντας πολλά ερωτήματα για το ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό που η πρόεδρος Μπατσελέτ χαρακτήρισε απόπειρα αποσταθεροποίησης της χώρας.

 

Η έκρηξη της περασμένης Δευτέρας σε εμπορικό κέντρο σταθμού του Μετρό της πρωτεύουσας Σαντιάγκο, που προκάλεσε τον τραυματισμό 14 ανθρώπων, είναι η σοβαρότερη που γνώρισε η χώρα από την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1990. Η πρόεδρος Μπατσελέτ εξέφρασε τον αποτροπιασμό της προειδοποιώντας πως «δεν θα επιτρέψουμε σε μια ομάδα δειλών τρομοκρατών να επηρεάσει την ειρηνική μας συνύπαρξη». Επειτα από έκτακτη σύσκεψη του Επιτελείου Ασφαλείας ανακοίνωσε αλλαγές στον αντιτρομοκρατικό νόμο και στις υπηρεσίες πληροφοριών και υποσχέθηκε πως ο πέλεκυς του νόμου θα πέσει βαρύς πάνω στους δράστες.

 

Αλλη μια τραυματίας

 

Παρά τις απειλές, την επομένη μία ακόμη βόμβα εξερράγη σε σουπερμάρκετ στη Βίνια ντελ Μαρ τραυματίζοντας γυναίκα που δούλευε στην καθαριότητα. Εφτασαν έτσι τα 30 τα περιστατικά τοποθέτησης βομβών φέτος και συνολικά τα 203 (από τα οποία στα 135 οι μηχανισμοί εξερράγησαν) από το 2005, όταν άρχισε το φαινόμενο που πλέον αποκαλείται «Υπόθεση Βόμβες». Οι αρχές το αποδίδουν σε περίπου 30 αντισυστημικές και αναρχικές ομάδες, οι οποίες ωστόσο έχουν αναλάβει την ευθύνη για λιγότερα από τα μισά περιστατικά. Εκείνο το οποίο ανησυχεί περισσότερο την κυβέρνηση είναι πως ενώ μέχρι πέρσι αυτές οι βομβιστικές επιθέσεις γίνονταν βράδυ, σε άδειους δρόμους και με στόχους κυρίως τράπεζες, εκκλησίες, αστυνομικά τμήματα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, φέτος γίνονται σε ώρες αιχμής, σε τόπους όπου κυκλοφορεί πολύς κόσμος προκαλώντας για πρώτη φορά θύματα.

 

Ετσι η σημερινή 11η Σεπτεμβρίου βρήκε την πρωτεύουσα της Χιλής σε αστυνομικό κλοιό. Ειδικές δυνάμεις έχουν σχεδόν καταλάβει 38 σημεία της που θεωρούν πιθανούς στόχους επιθέσεων, ενώ η πόλη αστυνομοκρατείται μπροστά στον φόβο επεισοδίων για μια επέτειο που ακόμη διχάζει την κοινωνία και προκαλεί οξύτατες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία.

 

Χθες σε εφημερίδες εμφανίστηκε πληρωμένη αγγελία 20 ενώσεων εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικών και αστυνομικών που χαιρετίζουν την 11η Σεπτεμβρίου ως «ημερομηνία ίδρυσης της Χιλής του 21ου αιώνα» και καταγγέλλουν τις δίκες κατά «αυτών που πολέμησαν δημιουργώντας την απαραίτητη ασφάλεια και τάξη που επέτρεψε την πρόοδο του έθνους»: αυτών που στην πραγματικότητα ευθύνονται για τον θάνατο 3.200 και τον βασανισμό 38.000 πολιτών στα 17 χρόνια της δικτατορίας. Γι' αυτά τα εγκλήματα μόνον 60 στρατιωτικοί βρίσκονται στη φυλακή.

 

Ξεσπάθωσε κατά των θυμάτων

 

Ο αρχηγός μάλιστα του στρατού, Ουμπέρτο Οβιέδο, ξεσπάθωσε κατά θυμάτων της χούντας κατηγορώντας τους πως ψεύδονται ισχυριζόμενοι πως υπάρχει συμφωνία απόκρυψης των γεγονότων ώστε να παρεμποδιστούν οι δίκες των υπαιτίων. Δήλωση που έκανε τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χοσέ Αντόνιο Γκόμες, να καταγγείλει δημόσια πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσοι διέπραξαν αυτές τις φρικαλεότητες έχουν επιβάλει μια ομερτά για να μη μαθευτεί ποτέ η αλήθεια». Για να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, την Κυριακή ειρηνική αντιδικτατορική πορεία δέχθηκε επίθεση από ομάδες κουκουλοφόρων και η αστυνομία -επικαλούμενη ανάλογους φόβους- δεν επέτρεψε σε συγγενείς θυμάτων της χούντας να πλησιάσουν το προεδρικό μέγαρο. Μια συγκυρία, γράφει η εφημερίδα El Ciudadano, που δείχνει ότι «το μαύρο μπορεί να είναι πιο σκοτεινό από ό,τι φαντάζει».

 

Scroll to top