U2

11/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥΣ ΑΛΜΠΟΥΜ «SONGS OF INNOCENCE»

U2 Free

Οι ελεύθεροι κι ωραίοι Ιρλανδοί, με μια εντυπωσιακή κίνηση, ξανασυνεργάζονται με την Apple και προσφέρουν τα καινούργια τους τραγούδια μέσω iΤunes.
      Pin It


Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Απίστευτο. Ενα από τα πιο εμπορικά συγκροτήματα της μουσικής παγκοσμίως, οι U2, έδωσαν χθες δωρεάν το καινούργιο άλμπουμ τους μέσα από το iTunes της Apple. Σε μισό δισεκατομμύριο κόσμο! Ολη η Γη δηλαδή μπορεί να έχει στο κινητό της «κατεβασμένο», ΔΩΡΕΑΝ παρακαλώ, το «Songs Of Innocence». Καλά το είπε προχθές ο Τιμ Κουκ, ο ιθύνων νους της Apple, «είναι η μεγαλύτερη κυκλοφορία άλμπουμ στην ιστορία της μουσικής». Οντως. Ηταν το δώρο-έκπληξη της εταιρείας προς τους θαυμαστές της για την προχθεσινή παρουσίαση του iPhone 6 και του iWatch στην Καλιφόρνια. Πιο δυνατό λανσάρισμα δεν μπορούσαν να βρουν, πρωτοπόροι του μάρκετινγκ. Ηταν και οι ίδιοι οι U2 εκεί φυσικά, «είμαστε το αίμα στις μηχανές σας» είπε ο Μπόνο απευθυνόμενος προς τον Τιμ Κουκ. Επαιξαν live και το πρώτο τους single, το «The Miracle (of Joey Ramone)». Και τότε έφτασε η μεγάλη στιγμή. «Δεν αστειευόμαστε» πήρε τον λόγο ξανά ο Τιμ Κουκ, «ολόκληρο το άλμπουμ υπάρχει ήδη στην πλατφόρμα μας, free για όλους». Από τις πιο μεγάλες εκπλήξεις της δισκογραφίας ever. Το είχαν κρατήσει καλά το μυστικό, δεν είχε διαρρεύσει πουθενά. Το άλμπουμ είναι διαθέσιμο σε 119 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Μπήκα πρωί πρωί χθες στο iTunes, το κατέβασα και άρχισε η ακρόαση. Καφεδάκι και νέοι U2, δωρεάν, άμεσα, σε 5 λεπτά. Ούτε στο όνειρό μας…

 

19-1Το «Songs Of Innocence» θα κυκλοφορήσει κανονικά σε cd στις 13 Οκτωβρίου. Πολύ αργά, σαν αιώνας μοιάζει. Και όχι μόνο η ημερομηνία αλλά και το cd ως προϊόν. «Είναι ένα πολύ προσωπικό άλμπουμ» δήλωσε στο «Rolling Stone», χθες, ο Μπόνο. «Περιγράφει τη σχέση που έχουμε μεταξύ μας στο συγκρότημα, τις σχέσεις μας, τις φιλίες μας, τις οικογένειές μας». Είναι η πρώτη τους κυκλοφορία μετά το «No Line On The Horizon» του 2009. Και μοιάζει και λίγο αυτοβιογραφικό. Το δούλευαν για δύο χρόνια και στην παραγωγή είναι ο Danger Mouse, ένα τζίνιους της μουσικής. Ενα κομμάτι τους, το «This Is Where You Can Reach Me Now», μοιάζει με tribute στους Clash, ένα άλλο, το «Iris», είναι για τη μητέρα του Μπόνο, την Αϊρις Χιούσον, που πέθανε όταν ο τραγουδιστής ήταν μόλις 14 ετών. Και υπάρχει και ένα τραγούδι που πήρε το όνομά του από τον δρόμο στον οποίο μεγάλωσε ο Μπόνο, το «Cedarwood Road». «Δεν ήθελα να κάνουμε έναν δίσκο με κοινή θεματολογία, αλλά τα τραγούδια έχουν κοινή καταγωγή. Ο Edge γέλασε μόλις του το είπα και θεωρεί πως αυτό είναι το δικό μας Quadrophenia». Και πριν από 10 χρόνια είχαν κάνει πάλι ένα ανάλογο deal με την Apple οι U2. Τότε που κυκλοφόρησαν το «How to Dismantle an Atomic Bomb» και μαζί με τον Στιβ Τζομπς συμμετείχαν στο λανσάρισμα του iPod, περνώντας στη μνήμη του όλη τη δισκογραφία τους.

 

Ο Μπόνο χθες το βράδυ μέσα από το site του συγκροτήματος έστειλε μήνυμα στους θαυμαστές τους εξηγώντας τους λόγους αυτής της κίνησης: «Είναι στο DNA της μπάντας να απευθύνεται σε όσο περισσότερο κόσμο μπορεί».

 

Δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις που είχαμε στη μουσική κάτι τέτοιες αναπάντεχες και ξαφνικές κυκλοφορίες άλμπουμ. Και, φυσικά, free. Σίγουρα δε καμία του βεληνεκούς των U2. To 2007 οι Radiohead βγάζουν ξαφνικά στο site τους το «In Rainbows» προσφέροντάς το δωρεάν στους οπαδούς τους. Οι Nine Inch Nails την επόμενη χρονιά, ο Τρεντ Ρέζνορ για την ακρίβεια, ο εγκέφαλός τους, δίνει δωρεάν το «Ghosts I-IV», μια συλλογή με 36 συνθέσεις του. Ασε δε ο Prince. Μετά τα πολλά προβλήματα που είχε με τις δισκογραφικές εταιρείες, αποφασίζει το 2010 και δίνει το καινούργιο άλμπουμ του «20Ten» δωρεάν σε επιλεγμένες εφημερίδες και περιοδικά σε όλη την Ευρώπη. Στην Αγγλία βγήκε με την «Daily Mirror» και πούλησε μέσα σε μια Κυριακή 2,5 εκατομμύρια αντίτυπα.

 

[email protected]

 

Scroll to top