Pin It

Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ Ο Κάμερον περνάει στην αντεπίθεση και προτείνει στους πολίτες της Σκοτίας να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα για την απόσχιση

 

Λονδίνο Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

BRET«Καλύτερα μαζί παρά χώρια». Αυτή είναι η ουσία του κειμένου του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον με θέμα το επικείμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας. Το άρθρο δημοσιεύτηκε την Κυριακή σε κορυφαίες εφημερίδες της χώρας.

 

Ο αρχηγός των Συντηρητικών περνάει για πρώτη φορά τόσο έντονα στην αντεπίθεση και προσπαθεί να πείσει τους Σκοτσέζους ότι είναι προς το συμφέρον τους να ψηφίσουν «όχι» στην απόσχιση της χώρας τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Αν και το ποσοστό των Σκοτσέζων που επιθυμούν την ανεξαρτησία τους δεν ξεπερνάει το 32%, αυτό που φοβάται το Λονδίνο είναι ότι μέχρι το φθινόπωρο του 2014 η κυβέρνηση του Αλεξ Σάλμοντ έχει όλο τον χρόνο να αλλάξει τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Χθες, μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα μελέτη που συνέταξαν κορυφαίοι διεθνολόγοι, σύμφωνα με την οποία, «σε περίπτωση που η Σκοτία ανεξαρτητοποιηθεί, αυτόματα θα χάσει τη συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Εθνη». Αναλυτές στο Λονδίνο σχολιάζοντας τη δημοσιοποίηση της έρευνας «λένε πως πρόκειται για μια ασυνήθιστη κίνηση που προδίδει τον προβληματισμό της Ντάουνινγκ Στριτ, η οποία θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να υπερψηφιστεί το “ναι”».

 

Πιθανή απόσχιση της Σκοτίας προφανώς θα έχει πολλαπλές παρενέργειες και στη Βρετανία. Επίσης κανείς δεν μπορεί να εξαιρέσει το ενδεχόμενο αμέσως μετά να ζητήσει και η Ουαλία τη δική της απόσχιση. Παράλληλα, η ανεξαρτησία της Σκοτίας θα σημάνει και το πολιτικό τέλος του Ντέιβιντ Κάμερον. Το Συντηρητικό Κόμμα, του οποίου ηγείται, δεν θα του συγχωρέσει ποτέ τη διάλυση της Βρετανίας.

 

Γι' αυτό άλλωστε στο άρθρο του προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την υπερηφάνεια των Σκοτσέζων. «Το σχήμα της Βρετανίας δουλεύει, και δουλεύει καλά. Γιατί θα πρέπει να το διασπάσουμε;» ρωτάει ο Βρετανός πρωθυπουργός. Παράλληλα, σπεύδει να προτάξει τα επιτεύγματα της χώρας λέγοντας: «Η Βρετανία ήταν αυτή που δημιούργησε ινστιτούτα, όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το BBC. Η Βρετανία ήταν αυτή που πολέμησε για την ελευθερία σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους». Παραδέχεται ότι η Σκοτία μπορεί να γίνει ανεξάρτητο κράτος, παρά την έντονη αμφισβήτηση από πολλούς αναλυτές και πολιτικούς στο Λονδίνο. Αναρωτήθηκε όμως: «Πότε η Σκοτία θα είναι πιο ισχυρή, πιο πλούσια, πιο ασφαλής, πιο δίκαιη; Μέσα ή έξω από το Ηνωμένο Βασίλειο;» Τέλος, δεν δίστασε να επισημάνει ότι η Σκοτία απολαμβάνει «τα καλά δύο κόσμων», καθώς από τη μια είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και από την άλλη έχει το δικό της Κοινοβούλιο το οποίο έχει αυξημένες αρμοδιότητες.

 

[email protected]

 

Scroll to top