12/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποινές για τις «χρυσαυγίτικες» πρακτικές

Ενα χρόνο φυλακή σε δύο τραμπούκους από τη Ραιδεστό επειδή απειλούσαν οικογένεια Αλβανών ότι αν δεν φύγουν από το χωριό θα τους κάψουν το σπίτι.
      Pin It

getFile (6)ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Στο εδώλιο οι «χρυσαυγίτικες» πρακτικές. Φυλάκιση ενός έτους για ρατσιστικό παραλήρημα, με τραμπουκισμούς και απειλές, επέβαλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε δύο κατηγορούμενους από τη Ραιδεστό που ήθελαν να διώξουν οικογένεια Αλβανών μεταναστών από το χωριό.

 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τον Νοέμβριο του 2011 πέντε τραμπούκοι συνοδευμένοι από μια «κάτοικο» της περιοχής πήγαν στο σπίτι των μεταναστών και απείλησαν τη σύζυγο, που εκείνη την ώρα βρισκόταν εκεί, ότι αν η οικογένεια δεν εγκαταλείψει το σπίτι σε ένα μήνα, θα το κάψουν!

 

Η οικογένεια των μεταναστών κατοικεί και εργάζεται στη Νέα Ραιδεστό περισσότερα από 10 χρόνια, ενώ τα δύο ανήλικα παιδιά τους πηγαίνουν σε σχολεία του Δήμου Θέρμης. Οι πέντε τραμπούκοι, που σύμφωνα με τις καταγγελίες φορούσαν ρούχα με εμβλήματα της Χρυσής Αυγής, έβρισαν και απείλησαν και τους γείτονες που βγήκαν από τα σπίτια τους ζητώντας εξηγήσεις για το περιστατικό.

 

Θρασύδειλοι καθώς ήταν όμως έσπευσαν να εξαφανιστούν όταν κλήθηκε η αστυνομία, για να επανέλθουν τις επόμενες μέρες με νέες απειλές και ανώνυμα τηλεφωνήματα.

 

Λαϊκό κάλεσμα

 

Το περιστατικό πήρε διαστάσεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς την υπόθεση πήρε επάνω της η Λαϊκή Επιτροπή Θέρμης που απηύθυνε κάλεσμα στους κατοίκους της Νέας Ραιδεστού και του Δήμου Θέρμης να καταδικάσουν την εγκληματική ρατσιστική δράση των τραμπούκων της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

 

«Να μη σταθούν αδιάφοροι απέναντι σε αυτό το γεγονός που προστίθεται στα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα. Να μην ανεχθούν τέτοιες φασιστικές και τραμπούκικες ενέργειες. Να απομονώσουν και να καταγγείλουν τα ρατσιστικά και εγκληματικά στοιχεία και τη δράση τους όπου επανεμφανιστούν.

 

»Ολοι μαζί να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους μετανάστες που αποτελούν κομμάτι της εργατικής τάξης και των ανέργων στη χώρα μας. Να δυναμώσουν τον κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους μετανάστες. Να μην ανεχτούν τον φασισμό, με καμιά δικαιολογία, να μη γίνουν συνυπεύθυνοι στις εγκληματικές του πράξεις. Να απομονώνουν τους φασίστες από τη γειτονιά, από κάθε χώρο δουλειάς. Να δείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη σε Ελληνες και αλλοδαπούς εργάτες» καλούσε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και πολύ σύντομα εντοπίστηκαν οι δύο κατηγορούμενοι, ένας άντρας και μία γυναίκα.

 

Χθες πάντως στο ακροατήριο δεν εμφανίστηκαν, αλλά εκπροσωπήθηκαν από πληρεξούσιο δικηγόρο. Το δικαστήριο τους καταδίκασε για απόπειρα παράνομης βίας σε φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή λόγω καθαρού ποινικού μητρώου.

 

Scroll to top