12/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

      Pin It

Φοιτητές

 

Αξιότιμε κ. Διευθυντά,

 

Με ενδιαφέρον αλλά και έκπληξη διαβάσαμε το άρθρο της 8/09 που υπογράφει ο Νίκος Σβέρκος υπό τον τίτλο «Εισαγόμενη Νεολαία Φιλελευθέρων». To άρθρο αναφέρεται στη δράση του γερμανικού ομίλου σκέψης Friedrich Naumann Foundation (FNF) το οποίο σύμφωνα με τον αρθρογράφο προωθεί τη δημιουργία «(νεο)φιλελεύθερης νεολαίας». Στο άρθρο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οι «λίγοι» φοιτητές που συμμετέχουν, το κάνουν για να «συμπληρώσουν το βιογραφικό τους» ενώ υπονοείται ότι τέτοιου είδους δράσεις δεν συμβαδίζουν με την άποψη που εκφράζει σύσσωμος σχεδόν ο φιλελεύθερος χώρος, ότι πρέπει «να φύγουν τα κόμματα από τις πανεπιστημιακές σχολές».

 

Οι Φοιτητές για την Ελευθερία, οι οποίοι στηρίζουν και συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις με το FNF αλλά και με άλλα φιλελεύθερα think tanks (ΚΕΦΙΜ, John Stuart Mill research group), θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι τα μέλη μας έχουν άλλους τρόπους για να «συμπληρώνουν το βιογραφικό τους» (sic) και πως το βασικό κίνητρο που μας ωθεί στη συμμετοχή και στη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων είναι η προάσπιση των ιδεών του κλασικού φιλελευθερισμού. Επίσης, με συνέπεια στη θέση μας ότι ο κομματικός συνδικαλισμός δεν έχει θέση στα Πανεπιστήμια, δεν συμμετέχουμε στις φοιτητικές εκλογές. Πιστεύουμε όμως ότι είναι απολύτως αναγκαία η ιδεολογική αντιπαράθεση και ο διάλογος μέσα στα Πανεπιστήμια. Μάλιστα, προς διόρθωσιν του ανακριβούς σχολίου σχετικά με τον αριθμό μας, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι έχουμε καταφέρει να κινητοποιήσουμε πολλές εκατοντάδες φοιτητές στα ελληνικά Πανεπιστήμια, παρά την έλλειψη χρηματοδοτήσεων, τις οποίες λαμβάνουν οι κομματικές νεολαίες. Πέραν όμως των παραπάνω, οι Φοιτητές για την Ελευθερία έχουν ήδη αποσπάσει τιμητική διάκριση για τη συμβολή τους στο παγκόσμιο φιλελεύθερο φοιτητικό κίνημα, το οποίο πλέον εκτείνεται και σταδιακά οργανώνεται σε όλες τις ηπείρους.

 

Τέλος, είμαστε σίγουροι ότι ο κ. Σβέρκος θα συνεχίσει την έρευνά του γύρω από τα γερμανικά think tanks και θα ακολουθήσουν ανάλογα άρθρα για το Konrad Adenauer και για το Rosa Luxembourg.

 

 

Με εκτίμηση,

 

Εκ μέρους των Φοιτητών για την Ελευθερία

 

Η απάντηση του συντάκτη μας Νίκου Σβέρκου:

 

Διαβάσαμε με προσοχή την επιστολή σας και σας ευχαριστούμε.

 

Επί της ουσίας όμως σε αυτήν δεν αντικρούεται τίποτε από τα όσα αναφέρει το ρεπορτάζ, παρά παρατίθενται κάποιες δηλώσεις σχετικά με τον αριθμό και τα κίνητρα των «Φοιτητών για την Ελευθερία», που συνεργάζονται στενά με το Ιδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν, το επίσημο ινστιτούτο του γερμανικού Φιλελεύθερου Κόμματος. Εφόσον δεν δίνεται απάντηση στο ουσιώδες, αν δηλαδή και με ποια μέσα Ελληνες πανεπιστημιακοί καθηγητές, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν και νεοφιλελεύθερους πολιτικούς παράγοντες στην Ελλάδα, «χτίζουν» μια οργάνωση νεολαίας, τότε θεωρούμε ότι οι πληροφορίες μας επιβεβαιώνονται.

 

Οσον αφορά δε την παραίνεση να ερευνήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει με άλλες γερμανικές «δεξαμενές σκέψης» (σημειωτέον, η σωστή ορθογραφία είναι «Rosa Luxemburg»), σας παραπέμπουμε στα αναλυτικά ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» της 20ής Μαΐου 2013 με τίτλο «“Απόβαση” γερμανικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα» και της 13ης Οκτωβρίου 2013 με τίτλο «Οι ακραίοι των… δύο άκρων».

…………………………………………

 Μια Λυσιστράτη από τη Γάζα;

 

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε στη συνέντευξη της Εμανουέλα Αμιχάι στη Ματούλα Κουστένη (5/9), ότι για τη διασκευή της στη Λυσιστράτη έκανε «στην κυριολεξία πρόβες κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών». Προφανώς θα εννοεί στη Λωρίδα της Γάζας, γιατί εκεί γίνονταν οι βομβαρδισμοί -20.000 τόνοι εκρηκτικών σε μια περιοχή περίπου όσο το λεκανοπέδιο Αττικής. Ομολογούμε πως δεν γνωρίζαμε ότι η εν λόγω ισραηλινή καλλιτέχνιδα είχε μεταβεί στη βομβαρδιζόμενη Γάζα, αλλιώς θα είχαμε αναδείξει την είδηση, όπως κάνουμε συνήθως για τις ειδήσεις του ισραηλινού αντικατοχικού και φιλειρηνικού κινήματος. Φανταζόμαστε ότι θα είδε κάποια από τα 500 σφαγιασμένα παιδιά, και εκατοντάδες λοιπούς νεκρούς αμάχους, τους 11.000 τραυματίες, τους 400.000 εκτοπισμένους, τους 100.000 άστεγους, αλλά και επιστρέφοντας θα είδε τις επιθέσεις αστυνομίας και ακροδεξιών στο ισραηλινό αντιπολεμικό κίνημα και τις φυλακίσεις αντιρρησιών συνείδησης και ότι συγκλονισμένη θα μίλησε για όλα αυτά στη συνέντευξη στην «Εφ.Συν.», αλλά δεν μπήκαν για λόγους χώρου. Φανταζόμαστε επίσης πως κάτι απ’ όλα αυτά θα έχει ενσωματώσει στην παράστασή της…

 

Σύλλογος «Ιντιφάντα»

 

………………………………………….

 Για τον ΕΝΦΙΑ

 

«Αξιότιμε κ. υπουργέ των Οικονομικών

 

Ακούω ότι προετοιμάζετε έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τα ξενοίκιαστα, επειδή δεν αποφέρουν εισόδημα. Καλώς κάνετε. Ερωτώ όμως: Σε τι διαφέρουν η α’ κατοικία και οι δωρεάν παραχωρήσεις στα τέκνα; Μήπως αυτά αποφέρουν εισόδημα;

 

Ποιοι ζητούν επιμόνως έκπτωση στα ξενοίκιαστα; Οι μεγαλοϊδιοκτήτες της ΠΟΜΙΔΑ. Γιατί αυτοί είναι που έχουν πολλά, μεγάλα και σε καλές περιοχές ακίνητα (βίλες, σπίτια πολλών τ.μ. και καταστήματα) και βέβαια με τα υψηλά ενοίκια (και τον «αέρα» στα καταστήματα) που ζητούν, δεν μπορούν να τα νοικιάσουν.

 

Εν αντιθέσει με αυτούς, οι φτωχοί, οι μικρομεσαίοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά ακόμα και οι άνεργοι, έχουν ένα διαμερισματάκι ως κύρια κατοικία, ίσως κάποιοι κι ένα ετοιμόρροπο σπιτάκι στο χωριό που άφησαν οι γονείς τους και ίσως κι ένα διαμερισματάκι (αγορασμένο κι αυτό με ιδρώτα με ήδη φορολογηθείσες οικονομίες τους), το οποίο παραχωρούν δωρεάν (στο άνεργο ίσως;) παιδί τους. Και γι’ αυτούς, κ. υπουργέ, δεν θα κάνετε τίποτα; Δεν μπορώ να το πιστέψω!!!»

 

Π. Πετρόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών (συνταξιούχος)

 

[email protected]

 

Scroll to top