pratirio-venzini-sistima-ekrown

12/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Απόδειξη από την αντλία, όχι από ταμειακή μηχανή»

Τι συστήνει ο γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων στους καταναλωτές για να αποφύγουν τον κίνδυνο να προμηθευτούν είτε λιγότερη είτε νοθευμένη βενζίνη (ή πετρέλαιο). Πώς θα αναγνωρίζουν ότι ένα πρατήριο έχει σύστημα εισροών-εκροών.
      Pin It

Του Κώστα Τσάβαλου

 

Συστάσεις προς τους καταναλωτές υγρών καυσίμων να είναι προσεκτικοί όταν αγοράζουν βενζίνη ή πετρέλαιο, καθώς υπάρχει κίνδυνος για την ποιότητα και την ποσότητα που παραλαμβάνουν εάν στα πρατήρια δεν λειτουργεί το σύστημα εισροών-εκροών, απηύθυνε χθες προς τους καταναλωτές ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) Χ. Τσαβδάρης. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την πορεία υλοποίησης των μέτρων αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου και της νοθείας καυσίμων, ο κ. Τσαβδάρης υπογράμμισε ότι στα πρατήρια στα οποία λειτουργεί το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου, οι αποδείξεις λιανικής πώλησης εκδίδονται αυτόματα από μηχανισμούς δίπλα στις αντλίες και όχι από κοινές ταμειακές μηχανές.

 

Αυτό διασφαλίζει τον καταναλωτή για την ποιότητα και την ποσότητα του καυσίμου, εν αντιθέσει με τα πρατήρια που δεν έχουν συμμορφωθεί ακόμα με τον νόμο, ανέφερε ο γ.γ. και πρόσθεσε:

 

«Οι πολίτες πρέπει να προσέχουν στα πρατήρια τον τρόπο έκδοσης αποδείξεων. Οι αποδείξεις πρέπει να εκδίδονται από το σύστημα εισροών-εκροών αυτόματα, όχι από ταμειακές μηχανές. Οσοι δεν εκδίδουν αποδείξεις μέσω του συστήματος εισροών-εκροών δεν έχουν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις τους και είναι πολύ πιθανό να κλέβουν τους καταναλωτές είτε προμηθεύοντάς τους με νοθευμένα καύσιμα είτε βάζοντας στα οχήματά τους λιγότερες ποσότητες από αυτές που εμφανίζονται ότι τους πούλησαν».

 

Οι επόμενες κινήσεις

 

Στο πλαίσιο της πλήρους εφαρμογής του νέου συστήματος, ο κ. Τσαβδάρης είπε ότι εντός των προσεχών εβδομάδων:

 

●—Θα δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος όλων των πρατηρίων της χώρας που έχουν συμμορφωθεί όχι μόνο με την υποχρέωση να εγκαταστήσουν τα συστήματα εισροών-εκροών, αλλά και με την υποχρέωση να αποστέλλουν ηλεκτρονικά στη ΓΓΠΣ τα στοιχεία για τις εισροές και τις εκροές τους.

 

●—Η ΓΓΠΣ θα αποστείλει στις εταιρείες πετρελαιοειδών τη λίστα με τα πρατήρια που διαθέτουν το σύστημα εισροών-εκροών και στέλνουν στοιχεία για τις αγορές και τις πωλήσεις τους. Οι εταιρείες πετρελαιοειδών θα κληθούν να μην προμηθεύουν με καύσιμα όσους πρατηριούχους δεν έχουν συμμορφωθεί με τις παραπάνω υποχρεώσεις.

 

●—Θα τεθεί σε λειτουργία μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή διαθέσιμη σε όλα τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας οι καταναλωτές θα μπορούν να ενημερώνονται online για τα πρατήρια της περιοχής τους τα οποία μπήκαν στο σύστημα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δύο πρώτες φάσεις της διαδικασίας εγκατάστασης των συστημάτων εισροών–εκροών, έχουν εγκαταστήσει τα συστήματα 2.323 πρατήρια στους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων και Μαγνησίας. Ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη το ποσοστό συμμόρφωσης αγγίζει το 98%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα (στο πλαίσιο της τρίτης φάσης εφαρμογής του σχεδίου), έχουν εγκαταστήσει το σύστημα περίπου 600 πρατήρια σε σύνολο τουλάχιστον 2.000 πρατηρίων. Την αρμοδιότητα για τους φορολογικούς ελέγχους και την ύπαρξη ή όχι του συστήματος την έχουν η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και οι περιφέρειες.

 

Scroll to top