Pin It

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Η Κάτω Βουλή της Αργεντινής υπερψήφισε χθες το νομοσχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους, που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση της Κριστίνα Κίρχνερ να παρακάμψει τις αποφάσεις του Αμερικανού δικαστή Τόμας Γκριέζα, που οδήγησαν στην πρόσφατη χρεοκοπία. Με 134 ψήφους υπέρ και 99 κατά, το Κογκρέσο της Αργεντινής ενέκρινε τον σχετικό νόμο, ο οποίος επιτρέπει στους κατόχους των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της που υπάγονται στο ξένο δίκαιο να τα αντικαταστήσουν με ανάλογους τίτλους, οι οποίοι διέπονται από το εγχώριο δίκαιο. Ο νόμος που έχει ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία της Αργεντινής ξεμπλοκάρει τις πληρωμές της προς αυτούς τους ομολογιούχους.

 

Οι τελευταίοι έπεσαν θύμα της απόφασης του Γκριέζα, αλλά και του συνόλου του αμερικανικού δικαστικού συστήματος. Ο Γκριέζα απαγόρευσε στο Μπουένος Αϊρες να αποπληρώσει τους εν λόγω ομολογιούχους αν δεν πλήρωνε ταυτόχρονα και τους «γύπες» -τα ληστρικά hedge funds που είχαν αγοράσει στη δευτερογενή αγορά ομόλογα της Αργεντινής την προηγούμενη δεκαετία σε εξευτελιστικές τιμές, αρνήθηκαν αναδιάρθρωση και κούρεμά τους (70%) όπως οι περισσότεροι ομολογιούχοι και διεκδικούσαν με αγωγές την αποπληρωμή τους στο ακέραιο.

 

Στις 26 Ιουνίου η Αργεντινή κατέθεσε 539 εκατ. δολάρια σε λογαριασμό της αμερικανικής τράπεζας BNY Mellon προκειμένου να καλυφθούν οφειλές (τόκοι) προς τους κατόχους των αναδιαρθρωμένων ομολόγων που έληγαν στο τέλος του μηνός. Ο Γκριέζα, όμως, με απόφασή του, απαγόρευσε αυτή την πληρωμή χαρακτηρίζοντάς την παράνομη, τα χρήματα μπλοκαρίστηκαν και οι ομολογιούχοι δεν πληρώθηκαν. Αποτέλεσμα ήταν η Αργεντινή -παρότι είχε να πληρώσει τους ομολογιούχους των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της- να οδηγηθεί με αυτό τον τρόπο στις 30 Ιουλίου στη δεύτερη στάση της πληρωμών τα τελευταία 12 χρόνια.

 

Ο νόμος που ψηφίστηκε χθες επιτρέπει στην Αργεντινή να κάνει τις πληρωμές των ομολόγων που διακρατούν οι ξένοι επενδυτές σε τοπικό επίπεδο ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, όπου δεν ισχύουν οι αποφάσεις της αμερικανικής δικαιοσύνης. Ο νόμος ωθεί ακόμη τους επενδυτές να μεταφέρουν το αργεντίνικο χρέος που έχουν στην κατοχή τους προς άλλους προορισμούς εκτός των ΗΠΑ, εκεί δηλαδή που θα μπορούν να πληρωθούν. Ο αγώνας της Αργεντινής εναντίον των ληστρικών hedge funds και των δικαστών που αποφάσισαν υπέρ τους είναι αξιοθαύμαστος. Η «περίπου αριστερή» κυβέρνηση Κίρχνερ αντιστάθηκε σθεναρά όχι μόνο απέναντι στις απαιτήσεις αυτών των funds (που διεκδικούσαν αποδόσεις 1.600% από την «επένδυσή» τους), αλλά επί της ουσίας και στο σύνολο του παρασιτικού χρηματοπιστωτικού συστήματος του πλανήτη.

 

Με τη χρεοκοπία της Αργεντινής το τελευταίο ήθελε να στείλει μήνυμα προς όλες τις υπερχρεωμένες κυβερνήσεις του πλανήτη να ξεχάσουν οποιεσδήποτε σκέψεις για αναδιαρθρώσεις χρέους και τα κουρέματα ομολόγων. Ομως η υπόθεση έχει γυρίσει μπούμερανγκ και απόδειξη αυτού είναι η χθεσινή απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ, που ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου κανονιστικού πλαισίου που θα διέπει τις αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους.

 

Scroll to top