eurogroup

12/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δόση μετά την αξιολόγηση

Στο Eurogroup που διεξήχθη στο Μιλάνο παρουσία του Γκίκα Χαρδούβελη ειπώθηκε στην ελληνική πλευρά πως θα πρέπει να εκτελεστούν όλες οι μνημονιακές δεσμεύσεις που εκκρεμούν (μέχρι τον Ιανουάριο του 2015) και  οι οποίες δεν αφορούν μόνο στα οικονομικά.
      Pin It

Προπαρασκευαστικό ήταν το Eurogroup στο Μιλάνο για την Ελλάδα. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το πρόγραμμα προχωράει καλά. Όμως, από εδώ και πέρα ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου για την ελληνική κυβέρνηση καθώς έως το τέλος του προγράμματος (Ιανουάριος 2015) θα πρέπει να γίνουν όλες οι μνημονιακές δεσμεύσεις και δεν αφορούν μόνο στα οικονομικά αλλά και τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, το Δημόσιο κλπ. 

Η τελευταία δόση ύψους 1,8 δισ. ευρώ που αναμένει η Αθήνα από τις Βρυξέλλες αλλά και αποδόσεις αντιστοίχου ποσού (1,8 δισ.) των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα σε καμιά περίπτωση δεν έχουν εξασφαλιστεί και το ομιχλώδες τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, όταν και η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα για την αξιολόγηση, με το οικονομικό επιτελείο να έχει υποχρέωση να παρουσιάσει υλοποιημένο τουλάχιστον το 75% των προαπαιτούμενων.

Τα μηνύματα των Ευρωπαίων αξιωματούχων αποτελούν ένα δείγμα της τρομακτικής πίεσης που ασκούν οι δανειστές για ένα τρίτο μνημόνιο, σε μια προσπάθεια να δέσουν «χειροπόδαρα» την Ελλάδα λίγο πριν ξεκινήσουν και επίσημα οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που έχει εκτοξευτεί στα 324 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε ότι οι ουσιαστικές συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσουν μετά τα στρες τεστ των τραπεζών, που θα γίνουν στα μέσα Οκτωβρίου και προέβλεψε ότι θα περατωθούν είτε στο τέλος του έτους, είτε στις αρχές του 2015.

«Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα, καθώς το υφιστάμενο πρόγραμμα της ΕΕ λήγει στα τέλη της χρόνιας» είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, εξερχόμενος από το Eurogroup.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, αφού υπενθύμισε ότι τον Αύγουστο εκταμιεύθηκαν προς την Ελλάδα 1 δισ. ευρώ, σημείωσε πως παραμένουν προς εκταμίευση 1,8 δισ. ευρώ από το EFSF και ακόμα 1,8 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SMP (κέρδη των κεντρικών τραπεζών επί των ελληνικών ομολόγων), προσθέτοντας πως τα ποσά αυτά θα είναι έτοιμα προς εκταμίευση, όταν ολοκληρωθεί επιτυχώς η πέμπτη αξιολόγηση.

 

efsyn.gr

Scroll to top