14/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι θα πει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

Στην ομιλία του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει συγκεκριμένες και κοστολογημένες θέσεις για ανεργία, φορολογία, κόκκινα δάνεια, ανάπτυξη και ανθρωπιστική κρίση λέγοντας και πού θα βρει τα λεφτά.
      Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Τρίτο Μνημόνιο ή πρόγραμμα ανάταξης της οικονομίας και στήριξης της κοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό είναι το δίλημμα που θα θέσει επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας στην αποψινή ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, περνώντας πλέον σε «προγραμματική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση». Στόχος της Κουμουνδούρου είναι να μεταφέρει την κόντρα μαζί της στο επίπεδο της προοπτικής, καθώς η κυβέρνηση «παραμένει δέσμια του Μνημονίου και προχωρά από το ένα επικοινωνιακό φιάσκο στο επόμενο» έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Από το βήμα της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας θα εξαπολύσει επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά καθώς επιλέγει να συνταχθεί πλήρως με τη «γραμμή Μέρκελ» για την επιβολή ακραίας λιτότητας στις υπερχρεωμένες χώρες. Θα επισημάνει μάλιστα ότι εντός των κυρίαρχων κύκλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης δημιουργούνται «ρήγματα» τα οποία θα οφείλει να εκμεταλλευτεί η νέα ισχυρή αριστερή κυβέρνηση, ώστε να διεξάγει αποτελεσματική και σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Οι όροι της διαπραγμάτευσης, που θα επαναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας, περιέχουν τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, τη διεξαγωγή μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος και τη θέσπιση «ρήτρας ανάπτυξης» για την αποπληρωμή του υπόλοιπου.

 

Αδιαπραγμάτευτες αρχές

 

Πέραν όμως των ζητημάτων που άπτονται του χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τις «αδιαπραγμάτευτες αρχές» της κυβέρνησης που θα σχηματίσει η Κουμουνδούρου και θα συνοδεύσουν το νομοθετικό «ξήλωμα» του Μνημονίου. Αυτές θα στηρίζονται στο τρίπτυχο «ανάσχεση και αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης – ανάταξη της πραγματικής οικονομίας – στήριξη της απασχόλησης». Σε καθένα από αυτά τα πεδία ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες και κοστολογημένες, όπως λένε κορυφαίοι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, δεσμεύσεις, οι οποίες θα τονώσουν τη ζήτηση και την αγοραστική δύναμη των πολιτών.

 

*Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με έναν κλιμακωτό φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Δεν αναμένεται να ανακοινώσει συγκεκριμένο ύψος πάνω από το οποίο η περιουσία θα κατατάσσεται ως «μεγάλη», αν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσδιορίζουν αυτό το ύψος στα 300.000 ευρώ κατ’ άτομο.

*Επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.

*Κατάργηση του Αυτόφωρου για οφειλές στο Δημόσιο.

*Νέα Σεισάχθεια για τη διευθέτηση των οφειλών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Επ’ αυτού εξετάζονται πολύμηνες ρυθμίσεις αποπληρωμής και η δημιουργία «ενδιάμεσου φορέα» με τριπλή χρηματοδότηση.

 

Εργασιακά – ανεργία

 

• Σχέδιο δημιουργίας 300.000 θέσεων εργασίας σε ορίζοντα διετίας. Το πρόγραμμα θα κοστίσει περίπου 4,5 δισ. τα οποία θα αναπληρωθούν μέσω αύξησης των εργοδοτικών εισφορών.

• Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των τριετιών και της μετενέργειας και κατάργηση αντεργατικών νομοθετικών ρυθμίσεων.

• Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, που θα συμπαρασύρει και το επίδομα του ΟΑΕΔ στα 461 ευρώ.

• Διεύρυνση του επιδόματος ανεργίας.

 

Ανθρωπιστική κρίση

 

*Δωρεάν ρεύμα σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

*Κατάργηση της εξίσωσης των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ώστε ο φόρος στο πετρέλαιο να επανέλθει στα επίπεδα του 2011.

*Απαγόρευση πλειστηριασμών έως ότου εφαρμοστεί η νέα «σεισάχθεια».

*Υλοποίηση προγράμματος για την εξασφάλιση σίτισης και στέγασης για όλους και όλες.

*Σταδιακή αποκατάσταση των μειώσεων των συντάξεων (εξετάζεται το ενδεχόμενο να εξαγγελθεί αποκατάσταση της 13ης σύνταξης)

 

Το καίριο ερώτημα που θα βρει τα λεφτά, θα απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος θα έρθει μέσω της τόνωσης αυτής καθ’ εαυτής της οικονομίας διά των δημοσίων επενδύσεων, μέσω της μετακίνησης των φορολογικών βαρών σε αυτούς που κατέχουν πλούτο και με την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ιδιαίτερα της μεγάλης.

 

Αξιοποίηση των «λιστών»

 

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα εξαγγείλει την αξιοποίηση των κάθε είδους «λιστών» που κατέχει το ΣΔΟΕ, την πάταξη των ενδοομιλικών συναλλαγών, την εφαρμογή των διατάξεων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και την ίδρυση τράπεζας με αναπτυξιακό σκοπό.

 

*Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα το πρωί θα επισκεφτεί τους εκθεσιακούς χώρους της ΔΕΘ, θα συναντηθεί με τη διοίκηση και τους εργαζομένους της και ακολούθως με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη, τον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, και τον δήμαρχο Αριστοτέλη, Γ. Μίχο. Η αποψινή ομιλία του θα ξεκινήσει στις 19.30 και η αυριανή του συνέντευξη Τύπου στη 1 το μεσημέρι.

 

Scroll to top