14/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σκούρα τα πράγματα στη Χαριλάου Τρικούπη

Μαύρα σύννεφα μαζεύονται πάνω από το ΠΑΣΟΚ και τη συγκυβέρνηση με αφορμή τα τραγελαφικά με τον ΕΝΦΙΑ και την εκλογή Προέδρου. Σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Ευάγγ. Βενιζέλος δέχτηκε επίθεση από τον Μ. Χρυσοχοΐδη.
      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Προβληματισμός και περίσκεψη επικρατεί στο επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη. Τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή με τον ΕΝΦΙΑ, τις διαφωνίες βουλευτών, τις απειλές καταψήφισης και εν τέλει τις αντικαταστάσεις, αποτελούν κακό οιωνό για την πολύ δύσκολη συνέχεια της δικομματικής, γεγονός που ανησυχεί έντονα τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τους συνεργάτες του. «Τα φαινόμενα αυτά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνεχιστούν. Η κατάσταση ίσως να μην είναι διαχειρίσιμη, αν επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό στις επικείμενες ψηφοφορίες στην Ολομέλεια όπου δεν θα υπάρχει η δυνατότητα “επιστράτευσης” βουλευτών», εκτιμούσαν έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες του μικρότερου εταίρου.

 

Στις επιβεβλημένες υποχρεώσεις της κυβέρνησης μέχρι το τέλος του έτους συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η έγκριση του προϋπολογισμού, η επέκταση της έκτακτης εισφοράς για το 2015, καθώς και οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία από τους πλειστηριασμούς.

 

Το τι θα ισχύσει για όλα τα προαναφερθέντα φλέγοντα ζητήματα είναι ακόμη άγνωστο. Αδιευκρίνιστο παραμένει επίσης το αποτέλεσμα επί των αιτημάτων της ελληνικής πλευράς προς την τρόικα σχετικά με τις φοροελαφρύνσεις και την αύξηση των δόσεων για τους οφειλέτες του Δημοσίου.

 

Κρίνοντας από το ναυάγιο των επαφών στο Παρίσι, οι δανειστές επιστρέφουν προς τα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, με άγριες διαθέσεις ξανά και χωρίς να έχουν δώσει την τελική συγκατάθεσή τους για τίποτα. Στο αρνητικό σενάριο, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος θα βρεθούν εκτεθειμένοι, έχοντας υποσχεθεί στους πολίτες διορθωτικές ανακουφιστικές παρεμβάσεις, που θα αποτελούν απλώς λόγια του αέρα. Για το δε ΠΑΣΟΚ, το «άδειασμα» θα είναι μεγαλύτερο, αφού το περίφημο διακριτό προοδευτικό στίγμα που θέλει σφόδρα να εκπέμψει θα μείνει σε επίπεδο προθέσεων και διακηρύξεων.

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος συγκάλεσε χθες το μεσημέρι ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δείχνει να αντιλαμβάνεται τις αντιξοότητες και σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης και -σύμφωνα με πληροφορίες- επιχείρησε να προσγειώσει άπαντες στην πραγματικότητα, κάνοντας λόγο για «σκληρή μάχη». Το ίδιο προειδοποιητικό μήνυμα είχε στείλει εξάλλου σε πρόσφατη συνομιλία που είχε με στενούς του συνεργάτες, εκτιμώντας επιπλέον ότι οι συζητήσεις για τη διευθέτηση του χρέους δεν θα είναι εύκολη υπόθεση…

 

Το κλίμα ανασφάλειας για τον δεύτερο κυβερνητικό εταίρο βαραίνουν η ατμόσφαιρα εκλογολογίας και οι εντεινόμενες συζητήσεις για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη Χαριλάου Τρικούπη παραδέχονται ότι οι 180 ψήφοι δεν είναι εξασφαλισμένες, ενώ, βλέποντας το «χαρτί» Κουβέλη να καίγεται, έχουν αρχίσει να «ζυμώνουν» κεντροδεξιές υποψηφιότητες, προκειμένου να αποφευχθούν πάση θυσία οι πρόωρες κάλπες. Δημοσίως διατείνονται ότι προέχει η πολιτική σταθερότητα και δεν πρέπει να πάνε «στράφι» οι μέχρι τώρα θυσίες. Για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στη σύσκεψη στο ΥΠ.ΕΞ. ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έχει αρχηγικές φιλοδοξίες, επιτέθηκε στον Ευάγγ. Βενιζέλο ζητώντας να κλείσει τώρα το θέμα, ενώ τον κατηγόρησε και για τη συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ.

 

Περιπλεγμένο και θολό είναι, τέλος, το σκηνικό και σε ό,τι αφορά την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς που αποτελεί στοίχημα αλλά και μέσο για την πολιτική επιβίωση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Τα σχέδια για τη δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης και τη μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε μία από τις συνιστώσες του συμμαχικού σχήματος βρίσκονται σε εμβρυϊκό στάδιο και κανείς δεν προεξοφλεί ότι θα έχουν ευτυχή κατάληξη. Μια γεύση των στοχεύσεών του ενόψει συνεδρίου θα δώσει αύριο ο κ. Βενιζέλος σε ανοιχτή ομιλία του σε κεντρικό ξενοδοχείο.

 

Scroll to top