13/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Lady Gaga ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΟΑΚΑ (19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

The Fame Monster

Για σκεφτείτε από πού την ξέρετε: από τα τραγούδια της ή μήπως τα βιντεοκλίπ της, τα εξωφρενικά ρούχα της και τις γυμνές της εμφανίσεις; Ετσι κι αλλιώς, είναι ένα φαινόμενο της εποχής, έχει μοσχοπουλήσει τα άλμπουμ της, είναι ακτιβίστρια, τακίμιασε και με την Αμπράμοβιτς. Λίγο καλύτερος να ’ταν ο τελευταίος της δίσκος, με τον οποίο βγήκε.
      Pin It

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Τώρα τι να σας πω, αν αξίζει η συναυλία της Lady Gaga, την ερχόμενη Παρασκευή, στο ΟΑΚΑ; Αναλόγως μέσα από ποιο πρίσμα θα τη δείτε. Ως life style γεγονός, αξίζει και με το παραπάνω. Εστω και το κακώς εννοούμενο life style, αυτό το ελληνικό, το εγχώριο, που σταρ χρίζονται οι τηλεπαρουσιαστές των μεσημεριανών πάνελ. Από καλλιτεχνικής απόψεως, όμως, η αξία της συναυλίας δεν είναι και τόσο μεγάλη.

 

Ας είμαστε ειλικρινείς: δεν είναι η τραγουδίστρια εκείνη με το μεγάλο ειδικό βάρος, ακόμα και στον χώρο της ποπ, που δεν είναι και τόσο απαιτητικός. Αλλά, έτσι κι αλλιώς, η Lady Gaga περισσότερο τον εαυτό της «πουλάει», το image της και τις ακρότητές της, παρά τη μουσική της. «Οταν γράφω μουσική», λέει, «σκέφτομαι τα ρούχα που πρέπει να φοράω πάνω στη σκηνή. Είναι όλα σχετικά με την τέχνη πάντα, μια performance art pop μόδα. Θέλω να στήνουν μια πραγματική ιστορία, θέλω η εικόνα να είναι τόσο ισχυρή, ώστε οι φαν μου να δοκιμάζουν και να γλείφουν κάθε μέρος της ζωής μου».

 

Αναλογιστείτε τώρα κι εσείς τι γνωρίζετε από τη Lady Gaga ή μάλλον, πιο σωστά, από πού γνωρίζετε τη Lady Gaga; Από τα τραγούδια της ή από όσα κάνει; Από τις γυμνές της φωτογραφήσεις; Από τις εκκεντρικές δημόσιες εμφανίσεις, όπως εκείνες στο Τόκιο αλλά και αλλού, με το φόρεμα από κρέας; Από τις συναντήσεις της με τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς στο Γουότερμιλ Σέντερ του Μπόμπ Γουίλσον, όταν ένωναν τις δυνάμεις τους υπό τις οδηγίες του σκηνοθέτη της αβανγκάρντ σκηνής; Από τις ολόγυμνες φωτογραφίες της, πάλι με τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς, στο Ινστιτούτο Μαρίνα Αμπράμοβιτς, τότε που προσπαθούσε να βιώσει την «απόλυτη πνευματική και σωματική εμπειρία»; Από το ντεμπούτο της ως σχεδιάστρια μόδας στο Thierry Mugler’s Paris fashion show, το 2011; Ή, τέλος, από την εμφάνισή της ως Jo Calderone, το αρσενικό alter ego της, στα MTV Video Music Awards το 2011;

 

Γιατί η Lady Gaga, εκτός από μουσικός, είναι χορεύτρια, παραγωγός, σχεδιάστρια μόδας, ηθοποιός και επιχειρηματίας. Ασχολείται επίσης ενεργά με τον ακτιβισμό και τη φιλανθρωπία, έχει ιδρύσει και το «Born This Way Foundation». Και τι δεν είναι, και τι δεν κάνει…

 

Γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου 1986 στη Νέα Υόρκη, διαθέτει και κάποια ιταλικά γονίδια -το πραγματικό της όνομα είναι Stefani Joanne Angelina Germanotta. Δεν ξέρουμε, μπορεί να έπαιξε ρόλο στη μετέπειτα εξέλιξή της και το γεγονός πως σε ηλικία 11 ετών γράφτηκε σε ρωμαιοκαθολικό σχολείο καλογριών. Μήπως έτσι εξηγούνται όλα; Αργότερα, βέβαια, έκανε σπουδές μουσικής και θεάτρου στο Tisch School of the Arts, στη Νέα Υόρκη. Το πρώτο της άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2008, το «The Fame». Το καλύτερό της έως τώρα -το χειρότερο είναι μακράν το τελευταίο της, το «ArtΡop» (2013), αυτό που έδωσε και το όνομα στην περιοδεία της που τη φέρνει και στην Ελλάδα. Τέσσερα singles έβγαλε ο δίσκος, τέσσερα τραγούδια που έγιναν τεράστιες επιτυχίες: το «Just Dance», το «Poker Face», το «Love Game» και το «Paparazzi». Δίσκος που πραγματικά δικαίωνε το όνομά του, Fame = Δόξα, με περισσότερα από 15 εκατομμύρια αντίτυπα σε πωλήσεις, κάνοντας το ένα από τα πιο επιτυχημένα άλμπουμ όλων των εποχών.

 

Η επιτυχία συνεχίστηκε και μετά, με το «The Fame Monster». Αλλες δύο μεγάλες επιτυχίες από το μίνι αυτό άλμπουμ, το «Bad Romance» και το «Telephone». Το δεύτερο είχε κι ένα πολύ προκλητικό βιντεοκλίπ με τη συμμετοχή της Beyonce, μέσα σε μια φυλακή, τη Lady γυμνή, να ανταλλάσσει φιλιά με άλλες κρατούμενες, να αποφυλακίζεται και να την περιμένει στην έξοδο η Beyonce, οδηγός σε ένα πολύχρωμο αγροτικό αυτοκίνητο. Λίγους μήνες αργότερα κυκλοφόρησε και το τραγούδι «Alejandro», άλλη μεγάλη επιτυχία κι εδώ. Η Lady Gaga ήταν πια κι επισήμως ο Νο 1 καλλιτέχνης του 2010 στη μουσική βιομηχανία.

 

Στις 23 Μαΐου 2011 κυκλοφόρησε το «Born This Way», το οποίο έκανε ντεμπούτο σε κάθε χώρα παγκοσμίως μέσα στο top 5, πουλώντας συνολικά την πρώτη εβδομάδα 2,5 εκατομμύρια αντίτυπα. Το ομώνυμο, όπως και το βέβηλο «Judas» ήταν τα δύο κομμάτια που ξεχώρισαν από το cd. Και πέρυσι ήρθε και το «ArtΡop». Μέτριο, μετριότατο, μόνο το «Applause» ξεχώρισε, ίσως λίγο και το «Do What U Want».

 

Μέσα στον Σεπτέμβριο η Lady θα κυκλοφορήσει έναν τζαζ δίσκο με τον βετεράνο Τόνι Μπένετ, το «Cheek to Cheek». Να κάνουμε τον τελικό απολογισμό; Με 25 εκατομμύρια σε πωλήσεις των άλμπουμ και 125 αντίστοιχα για τα τραγούδια της, είναι μέσα στους πλέον μοσχοπουλημένους καλλιτέχνες στην ιστορία της μουσικής.

 

Η αλήθεια είναι βέβαια πως η… αγαπημένη μας Lady βρίσκεται στα «κάτω» της αυτό το διάστημα. Δεν είναι εύκολο να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό. Η ποπ, άλλωστε, αποκαθηλώνει εύκολα τα είδωλά της. Ερχεται ένα άλλο κορίτσι ξαφνικά, γυμνό επίσης, και σου κλέβει τη δόξα. Για ποια ακούτε περισσότερα πράγματα το τελευταίο διάστημα, τη Lady Gaga ή τη Μάιλι Σάιρους; Σκεφτείτε πως τον Σεπτέμβριο του 2010 η Lady ήταν το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο στα MTV Video Music Awards, κερδίζοντας 9 βραβεία, όταν από τα φετινά απουσίαζε παντελώς.

 

………………………………………………………………..

 

Τα υπέρ και τα κατά της συναυλίας

 

1. Το show είναι σίγουρο, δεδομένο. Μια τεράστια σκηνή, η «Fat Lady» (50 μέτρα μήκος, 31 μέτρα βάθος), special εφέ, φωτισμοί, χορευτικά κ.ά.

 

2. Διαθέτει φωνή η Lady, είναι από τις σταρ της ποπ που τραγουδούν καλά. Με τα ίδια τα τραγούδια τίθεται ένα ζητηματάκι…

 

3. Σύγκριση με τη Μαντόνα ας μην κάνουμε, παρακαλώ. Τα αποτελέσματα θα είναι συντριπτικά (ξέρετε, υπέρ ποίας).

 

4. «Music, Fashion, Dance, Party» μάς υπόσχονται οι διοργανωτές. Μύκονος με άλλα λόγια. Κρατήστε απόσταση ασφαλείας. Ειδικά από τις θέσεις των επισήμων. Θα παίξει πολύ βλαχομπαρόκ…

 

5. Εισιτήρια υπάρχουν φυσικά, πολλά ακόμα, μόνο τα Golden Standing εξαντλήθηκαν, αυτά που βρίσκονται μπροστά-μπροστά στη σκηνή. Τιμές: VIP: 115,5€, Golden Standing:104,5€, Ζώνη Α: 82,5€, Ζώνη Β: 71,5€, Αρένα όρθιων: 49,5€, Ζώνη Γ: 49,5€, Ζώνη Δ: 38,5€

 

6. «Ο Τόνι Μπένετ μού έσωσε τη ζωή, του το λέω κάθε μέρα», δήλωσε στον Guardian η Lady Gaga, αναφερόμενη, βασικά, στην έτσι κι έτσι επιτυχία του Art Pop, του τελευταίου της άλμπουμ. Αυτό με την τωρινή περιοδεία της. Στα υπ’ όψιν.

 

7. Μπορεί και να βαρεθείτε λίγο. Την παρακολούθησα live στην προηγούμενη περιοδεία της, στο Λονδίνο, και δεν μπορώ να πω πως εντυπωσιάστηκα.

 

8. «Γεια σου, Ελλάδα! Είμαι η Lady Gaga και ανυπομονώ να έρθω με το ArtPop Βall στην Αθήνα, στις 19 Σεπτεμβρίου στο ΟΑΚΑ!» λέει η ίδια στο σύντομο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που μας έστειλε. Την Τετάρτη προσγειώνεται στην Αθήνα, ήδη κανονίζεται ένα event στο αεροδρόμιο.

 

9. Είναι η μοναδική συναυλία αυτού του βεληνεκούς για το φετινό καλοκαίρι.

 

10. Να πάω τελικά ή όχι; Να πάτε…

 

[email protected]

 

Scroll to top