14/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δυσφορεί με τη Δικαιοσύνη

Η κυβέρνηση υπεραμύνεται της ανεξαρτησίας της Θέμιδος όποτε τη βολεύει. Ενοχλημένος από τις αποφάσεις για τις Κυριακές και το Ελληνικό ο Νίκος Δένδιας κατακεραυνώνει Ελεγκτικό Συνέδριο και ΣτΕ.
      Pin It

Του Βασίλη Γεώργα

 

Τέλος στην «εκεχειρία» κυβέρνησης και δικαστών έρχονται να βάλουν οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες παγώνουν από τη μια η επένδυση της Lamda Development στο Ελληνικό και από την άλλη η ελεύθερη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε δέκα περιοχές της χώρας όλες τις Κυριακές του χρόνου.

 

Εμφανώς προβληματισμένη η κυβέρνηση από τις τελευταίες δικαστικές αποφάσεις και θεωρώντας πως η πολιτική της για μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις δέχεται νέα πολεμική, σήκωσε χθες το γάντι και, διά του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια, εξέφρασε δυσφορία, την ίδια στιγμή που με κάθε τρόπο στελέχη της προσπαθούσαν να καθησυχάσουν τους επιχειρηματίες υποστηρίζοντας πως οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι «αναστρέψιμες».

 

«Θεούσες και συριζαίοι»

 

Ειδικά για το θέμα των Κυριακών, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση καθώς τώρα «τα ακούει» και από τα επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία προσπάθησε να εξυπηρετήσει (πολυκαταστήματα, σουπερμάρκετ, εμπορικές αλυσίδες), αφού χρεώνεται λανθασμένους χειρισμούς και ελλιπή νομική εκπροσώπηση κατά την εκδίκαση της προσφυγής. Στο παρασκήνιο, κάποιοι επιχειρηματίες σηκώνουν τους τόνους μιλώντας για…«θεούσες και συριζαίους στο ΣτΕ, που αντιστρατεύονται κάθε πρόοδο».

 

Ενδυόμενος τον μανδύα του … «μπακαλόπαιδου» ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας εξεδήλωσε χθες δημοσίως τη δυσφορία του για την απόφαση του ΣτΕ σε σχέση με τις Κυριακές, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «ως υπουργός αλλά και ως μπακαλόπαιδο, δεν άκουσα καθόλου ευχάριστα την απόφαση του ΣτΕ για τα καταστήματα» και αναρωτήθηκε με ποια δικαιολογία κρίνεται αντισυνταγματικό το άνοιγμα των καταστημάτων.

 

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο επιχείρημα του ΣτΕ ότι πλήττεται το δικαίωμα στην άσκηση της θρησκευτικής λατρείας από την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, λέγοντας πως «δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα χρησιμοποιήσει τέτοια θεματολογία καθώς η βασική αρχή του ΣτΕ παλαιότερα ήταν η ανεξιθρησκία».

 

Παράλληλα, εμφανίστηκε ενοχλημένος και με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να αναστείλει την υπογραφή της σύμβασης για το Ελληνικό, επικαλούμενο αδιαφάνεια και άνιση μεταχείριση των επενδυτών.

 

Σχολιάζοντας το θέμα είπε πως «εάν υπάρχει μία διαπιστωμένη ανάγκη για τη χώρα, είναι η επένδυση κεφαλαίων, και για να γίνει αυτό χρειάζεται σταθερό περιβάλλον και σταθερό πλαίσιο που θα δημιουργεί εμπιστοσύνη στον επενδυτή».

 

Για το θέμα των Κυριακών παρενέβησαν επίσημα χθες με κοινή τους δήλωση ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο πρώην υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς, οι οποίοι χειρίστηκαν εξ ολοκλήρου τη σχετική νομοθεσία.

 

Η ηθική βλάβη

 

Σε ανακοίνωσή τους θέτουν ερωτήματα απευθυνόμενοι ουσιαστικά προς το ΣτΕ, μεταξύ των οποίων «αν θα υπήρχε παρόμοια τοποθέτηση σε αντίστοιχη προσφυγή για καταστήματα που παραμένουν ήδη ανοιχτά τις Κυριακές, όπως εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, ανθοπωλεία», ή «γιατί δεν τίθεται θέμα ηθικής βλάβης στο δικαίωμα του εκκλησιασμού για όσους ανοίγουν τα καταστήματα στις τουριστικές περιοχές της χώρας» κ.ά.

 

Scroll to top