Η Β. Κορέα «στέλνει» μήνυμα -αληθινό ή ψεύτικο- ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει πύραυλο με πυρηνική κεφαλή και τα προβλήματα που αντιμετώπισε στις προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές έχουν ξεπεραστεί
Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
Την ομόφωνη και μάλιστα δριμύτατη καταδίκη σύσσωμης της διεθνούς κοινότητας προκάλεσε η πραγματοποίηση της τρίτης και πλέον ισχυρής πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρειο Κορέα, παρά τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ. Μάλιστα το καθεστώς της Πιονγιάνγκ σε μια νέα επίδειξη αδιαλλαξίας ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες ενέργειες «αυτοπροστασίας», οι οποίες είναι απαραίτητες για να αντιμετωπιστεί η «επιθετικότητα των ΗΠΑ». Για τον λόγο αυτό συγκλήθηκε χθες το απόγευμα εκτάκτως το Σ.Α. του ΟΗΕ, προκειμένου να εξετάσει όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τη δοκιμή και στη συνέχεια καταδίκασε με ψήφισμά του τη στάση της Πιονγιάνγκ.
Οι ειδικοί επιστήμονες πάντως εκτιμούν ότι η νέα πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ έχει κυρίως στόχο να πείσει τους τους εχθρούς της ότι είναι σε θέση να κατασκευάσει πύραυλο με πυρηνική κεφαλή, ωστόσο έχει ακόμη μπροστά της μακρύ δρόμο μέχρι τα οπλικά της συστήματα να αποτελέσουν πραγματική απειλή για τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με διευθύντρια του Κέντρου Διεθνών Πληροφοριών του Οργανισμού για την Κατάργηση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO) το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης, η οποία προκλήθηκε χθες από την έκρηξη της πυρηνικής δοκιμής, ήταν 4,9 Ρίχτερ, δηλαδή πολύ ισχυρότερη από τα 4,5 και 4,1 των δοκιμών του 2006 και 2009. αντιστοίχως.
Η Λασίνα Ζέρμπο πρόσθεσε πάντως ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο έως τρία 24ωρα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η δοκιμή ήταν όντως πυρηνική, αφού τότε θα μπορούν να ανιχνευτούν στην ατμόσφαιρα ίχνη ραδιενέργειας. Στο ίδιος μήκος κύματος και ο Τζιμ Γουάλς του αμερικανικού πανεπιστημίου ΜΙΤ, ο οποίος εκτίμησε ότι «αυτό που επιθυμεί η Πιονγιάνγκ είναι να στείλει ένα μήνυμα -αληθινό ή ψεύτικο- ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν πύραυλο με πυρηνική κεφαλή και πως τα προβλήματα που αντιμετώπισε στις προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές έχουν ξεπεραστεί».
Σε προκλητικούς τόνους, πάντως, εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι «η δοκιμή ήταν η πρώτη απάντηση», η οποία όπως είπε «έγινε με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και προειδοποίησε ότι «εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν την επιθετική πολιτική σε βάρος της χώρας του, τότε η Πιονγιάνγκ θα αναγκαστεί να σκληρύνει τη στάση της».
Επιπροσθέτως, σχεδόν στα όρια της αλαζονείας, κινήθηκε στη Γενεύη, στη Διάσκεψη για τον Εξοπλισμό ο πρώτος γραμματέας της βορειοκορεατικής αποστολής Γιον Γιονγκ Ριον, ο οποίος διακήρυξε ότι η χώρα του «ποτέ δεν πρόκειται να σεβαστεί τα παράλογα ψηφίσματα των διεθνών οργανισμών για τις πυρηνικές δοκιμές» και πρόσθεσε ότι «εάν η Σεούλ επιθυμεί την ειρήνη πρέπει πρώτα να πείσει την Ουάσιγκτον να σταματήσει την επιθετική πολιτική που ασκεί σε βάρος της χώρας του.»
Ενδεικτικό της αναστάτωσης που προκάλεσε στη διεθνή κοινότητα η Βόρεια Κορέα αποτελεί το γεγονός ότι ο μοναδικός ίσως πραγματικός σύμμαχος της, η Κίνα, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Γιανγκ Τζιεϊσί εξέφρασε «βαθιά απογοήτευση και ριζική αντίθεση» στη δοκιμή και ζήτησε από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν να «σταματήσει τη ρητορική, η οποία επιδεινώνει την κατάσταση και να επιστρέψει άμεσα στο τραπέζι του διαλόγου». Από τη Μόσχα, ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, ζήτησε από την Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα και να επιστρέψει στις εξαμερείς συνομιλίες. ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ενωση και σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις στον πλανήτη καταδίκασαν τη δοκιμή.
……………………………………………………………………………………………………………………………………….
ΟΗΕ – «Ράπισμα» χωρίς… δόντια
Στην ομόφωνη καταδίκη της πυρηνικής δοκιμής που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα προέβη το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σε έκτακτη συνεδρίαση στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν τα 15 μέλη του Συμβουλίου, η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας συνιστά «ξεκάθαρη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», αλλά και παράβαση προηγούμενων ψηφισμάτων που έχει υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Σημειώνεται επίσης ότι θα ακολουθήσει η λήψη «νέων μέτρων» σε βάρος της Πιονγκ Γιανγκ, χωρίς ωστόσο να συγκεκριμενοποιούνται. Δεδομένης της «σοβαρότητας της [σημερινής] παράβασης, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ξεκινήσουν αμέσως εργασίες προκειμένου να εγκρίνουν τα κατάλληλα μέτρα σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας», καταλήγει η ανακοίνωση.
Το τελευταίο σχετικό ψήφισμα εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο, στον απόηχο της επιτυχημένης εκτόξευσης ενός δορυφόρου από την Πιονγκ Γιανγκ, με το Συμβούλιο να προειδοποιεί πως θα προβεί σε «σοβαρές ενέργειες» σε περίπτωση νέας πυρηνικής δοκιμής. Οπως και τότε, έτσι και χτες κατά της Βόρειας Κορέας ψήφισε και η Κίνα, μοναδικός σύμμαχος του απομονωμένου καθεστώτος. Νωρίτερα, το Πεκίνο κάλεσε τον πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας ώστε να εκφράσει την «έντονη δυσαρέσκεια και σκληρή αντίθεση» της χώρας στη διεξαγωγή της πυρηνικής δοκιμής.