15/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολα καλά καμωμένα τα βλέπει ο Σαμαράς

Ο πρωθυπουργός, βλέποντας τη συγκυβέρνηση να καταρρέει, εμφανίζεται αισιόδοξος για τη συνέχεια, ενώ επιμένει να χρησιμοποιεί τα γνώριμα καταστροφολογικά σενάρια απέναντι στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
      Pin It

Της Αλίκης Μάτση

 

Την ώρα που η κυβέρνηση διά της εκπροσώπου της κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ακατάσχετη παροχολογία, ο πρωθυπουργός, βλέποντας την κυβέρνησή του να καταρρέει, περνάει στην αντεπίθεση υποσχόμενος έξοδο από τα μνημόνια και κινδυνολογώντας για άλλη μια φορά: «Ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις εκλογές, ό,τι πετύχαμε θα κινδυνεύσει να τιναχθεί στον αέρα. Την πολιτική ομαλότητα δεν είναι η κυβέρνηση που τη χρειάζεται. Είναι η χώρα που την έχει ανάγκη».

 

Το μήνυμα, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, έχει αποδέκτες και τους βουλευτές της συγκυβέρνησης και κυρίως την Κ.Ο. της Ν.Δ., που στην κυριολεξία βρίσκεται στα κάγκελα, μετά και την ψήφιση δι’ αντικαταστάσεων του ΕΝΦΙΑ.

 

Η Ντόρα Μπακογιάννη

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ντόρα Μπακογιάννη, σε χθεσινή της συνέντευξη (στον Σκάι), ζητεί τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., «καθώς, μετά από χρόνια υπεύθυνης στάσης, οφείλουμε να συζητήσουμε και να πάρουμε απαντήσεις». Η πρώην υπουργός άσκησε και έμμεση κριτική για το κόψιμο της ομιλίας Τσίπρα στο Βελλίδειο από τη ΝΕΡΙΤ μετά από κυβερνητική παρέμβαση, ενώ για άλλη μια φορά ζήτησε την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών.

 

Ωστόσο, στη δική του συνέντευξη (στη «Real News») ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται απτόητος και βέβαιος ότι όλα είναι καλώς καμωμένα, ακόμη και ο ΕΝΦΙΑ.

 

Κατ’ αρχήν δηλώνει βέβαιος ότι οι δανειστές θα αποδεχτούν τις φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Στη συνέχεια λέει πως «η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να υπογράψει νέο μνημόνιο για χρήματα που δεν χρειάζεται», παρά τις γνωστές πιέσεις που ήδη δέχεται η Αθήνα από τις Βρυξέλλες.

 

Καλύπτει τα πεπραγμένα Στουρνάρα ως προς τον ΕΝΦΙΑ –για τον οποίο ισχυρίζεται ότι οι φορολογούμενοι πληρώνουν λιγότερα φέτος σε σχέση με πέρυσι (!)– λέγοντας «ασφαλώς δεν ευθύνεται ο προηγούμενος υπουργός». Στηρίζει δε και τον νέο τσάρο, λέγοντας πως «δεν πρέπει να δίνεται σημασία σε στιγμιαίες παραφωνίες και ξεσπάσματα», αναφερόμενος στις πρόσφατες επιθέσεις που ο κ. Χαρδούβελης δέχτηκε από βουλευτές της Ν.Δ.

 

Εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα πάρει πιστοποίηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, χωρίς να προσδιορίζει αν αυτό θα γίνει έως το τέλος του έτους ή το 2015.

 

Σε μια κίνηση προεκλογικού χαρακτήρα, απευθύνει προσκλητήριο σε δυνάμεις και πρόσωπα που βρέθηκαν εκτός Ν.Δ., υποσχόμενος εκπλήξεις στον εορτασμό των 40χρονων του κόμματος, με πρόσωπα «που δεν ήταν ποτέ στο παρελθόν μαζί μας».

 

Επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού στο ερώτημα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει πως υπάρχουν εξαγορές ή απόπειρες εξαγορών και εκβιασμοί βουλευτών, προκειμένου να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απαντά ότι «προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους βουλευτές ώστε να μη βγει Πρόεδρος. Η τρομοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ δεν περνάει» αναφέρει, δίχως όμως αυτή τη φορά να εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα βρεθούν οι 180 βουλευτές.

 

Μαζί Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

 

Οσο για τη συνεργασία του με τον Ευάγγ. Βενιζέλο και τα όσα ακούγονται για καπέλωμα του ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ., απαντά «δεν έχουν καμία βάση όλα αυτά» και δηλώνει αισιόδοξος ότι εν αγαστή συμπνοία θα εξαντλήσουν μαζί την τετραετία.

 

Σήμερα πάντως το μεσημέρι οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα έχουν ακόμη μια συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, θα συζητήσουν τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις και τα θέματα που άπτονται της κυβερνητικής ατζέντας.

 

Scroll to top