tsipras-deth1

15/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρεαλιστής και ανατρεπτικός μαζί

Οτι θέλει και μπορεί ήταν το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ παρουσιάζοντας τις υλοποιήσιμες και κοστολογημένες προτάσεις του καθώς και την τακτική του απέναντι στην Αν. Μέρκελ, διευκρινίζοντας ότι «το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε δεν είναι αυτό που θέλουμε, αλλά αυτό που μπορούμε».
      Pin It

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Σβέρκου

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012, όταν και βρέθηκε πρώτη φορά ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, εξαπέλυε σφοδρές επιθέσεις κατά των κυβερνώντων και παρουσίαζε πτυχές του προγράμματος του κόμματός του. Ωστόσο αυτή τη φορά ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε αφ’ ενός σε «ανατρεπτικές, ρεαλιστικές και κοστολογημένες», όπως είπε ο ίδιος, δεσμεύσεις. Αφ’ ετέρου διαφάνηκαν οι προθέσεις του σχετικά με το πώς θα διαχειριστεί τη σκληρή πραγματικότητα που θα προκύψει από την άσκηση του προγράμματος του κόμματός του. Εμφανίστηκε μάλιστα να έχει «κόκκινες γραμμές» τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε «δεν είναι αυτό που θα θέλαμε, είναι αυτό που μπορούμε».

 

 

 

«Εκλογές χτες»

 

«Με κυβέρνηση Σαμαρά θα αποφασίσουν οι εταίροι αυτό που θεωρούν καλύτερο, χωρίς να διεκδικήσει τίποτε η χώρα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας χτες αναφορικά με το χρέος, εκτιμώντας ότι θα είναι «μια χαμένη ευκαιρία για τη χώρα». «Γι’ αυτό και ζητάμε εκλογές χτες», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας σε άλλο σημείο ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλεγεί από νέα Βουλή.

 

«Το θέμα εκλογής του ΠτΔ δεν έχει να κάνει τόσο με το πρόσωπο, αλλά με το μείζον θέμα της συνέχειας ή μη της κυβερνητικής πολιτικής», συμπλήρωσε κατηγορώντας τον Αντώνη Σαμαρά ότι δεν έχει ενδιαφέρον ειλικρινές για το πρόσωπο.

 

«Θέλει να κρατηθεί γαντζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο επόμενος ΠτΔ να μην προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς. «Ο επόμενος Πρόεδρος θα εκλεγεί από την επόμενη Βουλή και αυτό το πρόσωπο θα συγκεντρώνει πρωτίστως τη λαϊκή συναίνεση και ακολούθως την πολιτική».

 

Ο Αλέξης Τσίπρας όμως επιχείρησε να διαλύσει κάθε κινδυνολογία σχετικά με το πρόγραμμα που εξήγγειλε και το ενδεχόμενο «τελεσιγράφων» από τους δανειστές και του ισχυρούς της ευρωζώνης, επιμένοντας ότι θα μιλά με τους δανειστές και τη Γερμανία μόνο σε αυστηρό θεσμικό πλαίσιο.

 

«Ποια τρόικα; Δεν υπάρχει τρόικα!», είπε προσθέτοντας ότι με την Ανγκελα Μέρκελ θα συνομιλεί μόνο στις εργασίες της συνόδου κορυφής. «Δεν θα παίξω τον ρόλο του κ. Σαμαρά να προσπαθήσω να την πείσω για επιείκεια», είπε αντιτείνοντας τις ισότιμες σχέσεις που είναι θεσμοθετημένες στη Ε.Ε.

 

Αναφερόμενος στις κινήσεις που έχει διαμηνύσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και στον Μ. Ντράγκι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι κανείς από τους συνομιλητές του, ούτε καν οι κύριοι παράγοντες του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, «κανείς δεν με διέκοψε λέγοντας ότι «αυτά σας βγάζουν έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο». Αυτού του είδους οι επιχειρηματολογίες είναι άλλης εποχής, «λαστ γίαρ» όπως έλεγε και μια διαφήμιση», είπε χαριτολογώντας. «Γνωρίζουμε ότι η ιστορία της Ε.Ε. είναι μια ιστορία συγκρούσεων και συμβιβασμών», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι πριν υπάρξει ο συμβιβασμός, «πρέπει πρώτα να συγκρουστείς». Και για να αιτιολογήσει την εκτίμησή του είπε: «Είμαι εξαιρετικά περήφανος που ό,τι λέω μέσα, το λέω κι έξω».

 

Τι δεν διαπραγματεύεται

 

«Το κοστολογημένο πρόγραμμά μας δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εξαπέλυσε σφοδρές βολές κατά όσων τον κατηγορούν για «παροχολογία». «Είναι προσβλητικό για τον κόσμο που υποφέρει κάποιοι να κατηγορούν για παροχές», είπε απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» και αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων: «Είναι παροχή παλαιοκομματικού χαρακτήρα το πρόγραμμα σίτισης;». «Εχουμε άλλη λογική, δεν μιλάμε για παροχές, το πρόγραμμά μας έχει τελείως άλλη φιλοσοφία και προκαλώ τους πολιτικούς αντιπάλους μας να μας πουν πώς αλλιώς θα βγει η χώρα από την κρίση», προσέθεσε.

 

Αναφορικά μάλιστα με τον δημόσιο τομέα ο Αλέξη Τσίπρας ζήτησε από τους δημοσίους υπαλλήλους να αλλάξουν και τη λογική τους. Οι άνθρωποι του Δημοσίου «πρέπει να καταλάβουν ότι είναι κοινωνικοί λειτουργοί, να καταλάβουν ότι δεν είναι απλά υπάλληλοι», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Προανήγγειλε μάλιστα ότι η Κουμουνδούρου θα σχηματίσει «ευέλικτο και αποτελεσματικό κυβερνητικό σχήμα», ενώ σε αυτό «θα υπάρξουν εκπλήξεις», αφού «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων». Διευκρίνισε ότι με Σαμαρά και Βενιζέλο δεν πρόκειται να συνεργαστεί η αξιωματική αντιπολίτευση, «ούτε θα μας τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί», πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει τα ψηφοδέλτιά του, αλλά «δεν θα γίνουμε πλυντήριο» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν δεν προκύψει πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή με δυνάμεις που θα επιθυμούν σκληρή διαπραγμάτευση, να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές.

 

«Δεν επιλέγουμε την έφοδο στα ανάκτορα ούτε την εξ εφόδου ανάληψη της εξουσίας», είπε ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου, σημειώνοντας ωστόσο ότι «εξαντλούμε κάθε περιθώριο για την ανατροπή της κυβέρνησης ώστε να υπάρχει πολιτική σταθερότητα». «Δεν είναι η λογική μας ότι κάπου υπάρχουν τα λεφτά και θα τα βρούμε», υπογράμμισε απορρίπτοντας τις αντιστοιχίες με τον Γ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι «πρέπει να δημιουργηθεί νέος πλούτος».

 

«Τα λόμπι τελειώνουν»

 

Σκληρά ήταν πάντως και τα τελεσίγραφα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με επιχειρηματικά συμφέροντα. Εκτός της πάγιας δέσμευσης ότι «η ελληνική Βουλή θα επανεξετάσει κάθε σύμβαση και δεν θα διστάσουμε να ακυρώσουμε κάθε σύμβαση που πηγαίνει αντίθετα με το δημόσιο συμφέρον», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε να επιτεθεί σε «λόμπι» επιχειρηματιών.

 

Σχετικά με τις καταγγελίες της Κριστίν Λαγκάρντ ότι δέχτηκε απειλές από ανθρώπους που συμπεριλαμβάνονται στη σχετική λίστα φοροφυγάδων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε «ποιο είναι αυτό το λόμπι, αυτή η μαφία που έχει τη δυνατότητα να κυβερνάει και να απειλεί».

 

Δεν έκρυψε μάλιστα ότι και ο ίδιος δέχτηκε απειλές, αναφερόμενος στον Β. Ρέστη, και συμπλήρωσε ευκρινώς πως «δεν θα χαριστούμε».

 

Σκληρή ήταν και η αιχμή τόσο για «μεγαλοεργολάβους» που θα ενέκριναν ως παραγωγική επένδυση μόνο την κατασκευή εθνικών οδών όσο και κατά μεγάλων ΜΜΕ. Ενδεικτική ήταν η αναφορά ότι ο ΑΝΤ1 προεκλογικά έχει μεγάλη παράδοση στην καλλιέργεια τρομολαγνικών σεναρίων.

 

 

 

Scroll to top