Pin It

petaloudes-me-nea-ftera

 

 

Είναι ένα δίκτυο εθελοντριών που πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να στηρίξουν γυναίκες που επιβίωσαν της βίας και του εκτοπισμού. Επέλεξαν για όνομά τους το «Πεταλούδες με Νέα Φτερά», γιατί από το 2010 δουλεύουν σαν «πεταλούδες που δεν φοβούνται να καούν στη φωτιά» για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών στην Μπουεναβεντούρα. Το λιμάνι, γνωστό ως η «κολομβιανή πρωτεύουσα του τρόμου», έχει τέτοια επίπεδα βίας που 51.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο διάστημα 2010-2013.
Για το ανθρωπιστικό τους έργο τιμήθηκαν με το βραβείο Νάνσεν της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Κάθε ημέρα πασχίζουν να επουλώσουν τις πληγές εκτοπισμένων γυναικών και παιδιών της Μπουεναβεντούρα, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή… Στον πόλεμό τους για τον έλεγχο των εδαφών, οι ένοπλες ομάδες της περιοχής κακοποιούν τους πιο ευάλωτους, με σεξουαλικές επιθέσεις, απαγωγές και δολοφονίες. Οι εθελόντριες “Πεταλούδες” βάζουν κάτω από τα προστατευτικά φτερά τους εκτοπισμένες και κακοποιημένες γυναίκες και τις βοηθούν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους», δήλωσε ο επικεφαλής της διεθνούς οργάνωσης, Αντόνιο Γουτέρες, ανακοινώνοντας το Βραβείο, που θα απονεμηθεί στις 29 Νοεμβρίου.

Όσο για τα 100.000 δολάρια του βραβείου, ελπίζουν να μπορέσουν να φτιάξουν ένα καταφύγιο: «Ονειρευόμαστε ένα σπίτι όπου θα μπορούν να μένουν γυναίκες που κινδυνεύουν έως ότου σταθούν ξανά στα πόδια τους. Εναν χώρο όπου θα βρίσκουν στήριξη, κατάρτιση για να αρχίζουν να δουλεύουν. Εναν τόπο όπου θα μαθαίνουν για τα δικαιώματά τους».

 

Χριστίνα Πάντζου
efsyn.gr

Scroll to top