15/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οκτώ άνδρες των ΜΑΤ εναντίον μετανάστη

Απρόκλητη επίθεση δέχτηκε περαστικός στα Εξάρχεια για το χρώμα τους δέρματός του. Οι αστυνομικοί αγνόησαν τις ικεσίες του και χλεύασαν μάρτυρα του περιστατικού.
      Pin It

Του Γιάννη Μπασκάκη

 

«Σας παρακαλώ, αφήστε με, είμαι καρδιακός!» φώναζε ο νεαρός μετανάστης στους άνδρες των ΜΑΤ που τον χτυπούσαν με μπουνιές και κλοτσιές.

 

Το περιστατικό αστυνομικής και ρατσιστικής βίας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο κέντρο της Αθήνας εξιστορεί ο αυτόπτης μάρτυρας Μ., μέσω καταγγελίας που απέστειλε στην Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό».

 

Είναι το τρίτο περιστατικό με ρατσιστικό πρόσημο που έρχεται στη δημοσιότητα μετά την εισαγωγή στη Βουλή και ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και στο οποίο πρωταγωνιστούν αστυνομικοί. Είχε προηγηθεί η αναίτια προσαγωγή τριών Αφρικανών γυναικών στον Κεραμεικό και η βίαιη διάλυση της προσευχής μουσουλμάνων κρατουμένων στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, που άφησε πολλούς τραυματίες.

 

Αυτή τη φορά, σύμφωνα με τον Μ., πρόκειται για αστυνομική επίθεση σε μετανάστη, ο οποίος ήταν απλώς περαστικός σε «λάθος» σημείο. Ηταν γύρω στις 10 το βράδυ της Παρασκευής, στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Μπενάκη, στο κέντρο της Αθήνας.

 

Ο αυτόπτης μάρτυρας περίμενε για να περάσει απέναντι όταν είδε δύο άνδρες των ΜΑΤ να επιτίθενται στον νεαρό, με μοναδικό εμφανές κίνητρο το σκούρο δέρμα του. «Χωρίς κανέναν λόγο έπεσαν πάνω του 2 ΜΑΤάδες και ενώ πήγε να αντισταθεί έπεσαν πάνω του άλλοι 6».

 

«Συνέχισαν να τον χτυπάνε»

 

»Τον έριξαν κάτω και τον χτυπούσαν», περιγράφει ο Μ., ο οποίος προσπάθησε να επέμβει όταν διαπίστωσε ότι παρά τις ικεσίες του μετανάστη προς τους αστυνομικούς να τον αφήσουν «συνέχισαν να τον χτυπάνε ανελέητα».

 

Οταν λοιπόν ο αυτόπτης πλησίασε προς την εστία της ρατσιστικής επίθεσης, αναφέροντας ότι θα καταθέσει όσα είδε, οι άνδρες των ΜΑΤ τον έδιωξαν λέγοντάς του με ειρωνικό ύφος: «Μας επιτέθηκε. Ετσι μπράβο, πήγαινε απέναντι».

 

Ο Μ., αφού έμαθε ότι θα μετέφεραν τον μετανάστη στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων, κατευθύνθηκε αμέσως προς τα εκεί για να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισής του. Οταν έφτασε στο τμήμα, έδωσε τα στοιχεία του και περίμενε 3 ώρες για να του επιτρέψουν να μπει μέσα.

 

Κατά τη διάρκεια της αναμονής, οι θύτες αστυνομικοί που περίμεναν κι αυτοί έξω τους συναδέλφους τους, τον χλεύαζαν φωνάζοντας ειρωνικά «αλληλεγγύη», ενώ τον αποκαλούσαν με το όνομά του, το οποίο προφανώς είχαν πληροφορηθεί από το τμήμα.

 

Ο ένας μάλιστα τον πλησίασε για να τον χλευάσει από κοντά, με τον Μ. να αντιδρά λέγοντας «το όνομά σου θα δώσεις, γιατί σε είδα που το χτύπαγες το παιδί» και τον άνδρα των ΜΑΤ να στρέφεται προς τους συναδέλφους του και να φωνάζει περιπαικτικά: «Ζητάει το όνομα μου ρε!», ξεσπώντας και εκείνος και οι υπόλοιποι σε ειρωνικά γέλια.

 

Τελικά ο Μ. δεν κλήθηκε ποτέ να καταθέσει. «Απλά με άφησαν να μπω και να δώσω στο παιδί ένα χαρτάκι με τα στοιχεία μου για να με καλέσει ως μάρτυρα. Τίποτε άλλο», καταλήγει.

 

Scroll to top