15/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακρα του τέλεξ σιωπή

      Pin It

Από την Παρασκευή, που ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εξέδωσε την ιστορική του ανακοίνωση, με την οποία άφησε την κυβέρνηση και τον Σαμαρά και παρέλαβε εμάς τους δημοσιογράφους, αλλά και την ανασκαφική ομάδα της Αμφίπολης, δεν νιώθω καθόλου καλά.

 

Προσεύχομαι να πάει γρήγορα στον Τύμβο Καστά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κρατώντας και το αγαλματάκι που του χάρισε ο Τζιτζικώστας, για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Να τον ενημερώσουν οι αρχαιολόγοι χωρίς να κατηγορούνται για «εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, πολιτικών και άλλων». Να γράφουμε κι εμείς πια ό,τι και όσο θέλουμε, χωρίς να θεωρούνται τα κομμάτια μας «έντυπα υποπροϊόντα» προς τέρψη του φιλοθεάμονος κοινού.

 

Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Ντιρεκτίβες δημοσιογραφικές από το σωματείο των αρχαιολόγων; Μας πέρασε εμάς ποτέ από το μυαλό να τους κάνουμε υποδείξεις στη δουλειά τους; Και ξέρω κάτι παλιές καραβάνες διαπιστευμένες στο ΥΠΠΟ, που παίζουν τα αρχαιολογικά στα δάχτυλα.

 

Και καλά να ενοχλείται ο ΣΕΑ από τις εθνικιστικές κορόνες Σαμαρά, όλοι μας τσινίσαμε. Εύχομαι ο Τσίπρας να είναι πιο μεταμοντέρνος στις δικες του δηλώσεις από την Αμφίπολη, αν και, μετά τους επαναστατικούς συνειρμούς που του γέννησε το Αγιον Ορος, όλα τα περιμένω.

 

Αλλά να επιθυμεί ο σύλλογος «αναθεώρηση της επικοινωνιακής τακτικής», προτείνοντας, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, άκρα του τάφου σιωπή; Τόσο πια λουδίτες; Ξεχνάνε ότι κάθε εργάτης, συντηρητής, μηχανικός, αρχαιολόγος και ντόπιος έχει και από ένα smartphone; Η εποχή που ο Ανδρόνικος έσκαβε σε άκρα μυστικότητα έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Μόνο τέλεξ είχαν τη δεκαετία του 1970 οι εφημερίδες. Σήμερα οι απαιτήσεις της ενημέρωσης έχουν αγριέψει, η ταχύτητα με την οποία μεταδίδονται οι ειδήσεις δεν σε αφήνει να εφησυχάσεις. Αν δεν γράψεις εσύ, για να σε αγαπήσει ο ΣΕΑ, θα γράψουν όλοι οι άλλοι. Θα τους διαβάζεις και θα κλαις με μαύρο δάκρυ.

 

Γι’ αυτό και έχει τόση σημασία η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση από την Κατερίνα Περιστέρη, που δικαίως αντέδρασε και απάντησε στους συναδέλφους της. Κρίμα μόνο που η ανασκαφή της Αμφίπολης έβγαλε σε πολλούς τον χειρότερο εαυτό τους. Οπως τόσο συχνά συμβαίνει πια στη χώρα μας.

 

ΥΓ.: Αλήθεια, τους συναδέλφους της «Monde», της «Guardian» και των «New York Times» τούς μάλωσε ο ΣΕΑ;

 

Βένα Γεωργακοπούλου

 

Scroll to top