16/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι «μπότες» του προέδρου

      Pin It

Του Πέτρου Μανταίου

 

Ο Μπαράκ Ομπάμα από το Ταλίν της Εσθονίας: «Θα είμαστε εδώ για την Εσθονία. Θα είμαστε εδώ για τη Λετονία. Θα είμαστε εδώ για τη Λιθουανία… Αυτό σημαίνει περισσότερες αμερικανικές δυνάμεις, περισσότερες αμερικανικές “μπότες” στο έδαφος που θα κινούνται συνεχώς στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία». Ο λόγος είναι τόσο βαρύς και… βαρύγδουπος, που δεν επιτρέπει ούτε λογοπαίγνιο να κάνεις με την ξεκαρδιστική εκείνη αμερικανική ταινία-παρωδία του γουέστερν «Μπότες, σπιρούνια και καυτές σέλες».

 

Εδώ ήρθαμε. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Οπως έχουμε δει και το προηγούμενο. Του Ομπάμα επίσης. Στο προεδρικό διάγγελμα για τη 13η επέτειο από τη θλιβερή 11η Σεπτεμβρίου 2001: «Η αντιτρομοκρατική αυτή εκστρατεία μας θα διεξαχθεί μέσω μιας σταθερής, αμείλικτης προσπάθειας για την εξάλειψη [του “Ισλαμικού κράτους”] όπου κι αν αυτό βρίσκεται». Μάλιστα. Ο φιλελεύθερος Ομπάμα. Ο (πρώτος Αφροαμερικανός) πρόεδρος των ΗΠΑ, που ξεκίνησε την πρώτη προεδρία του ως… άγγελος ειρήνης (βραβεύτηκε γι’ αυτό με Νόμπελ ), στη δεύτερη προεδρία του υψώνει λάβαρα πολέμου (απ’ όσο ξέρω, τα Νόμπελ δεν ανακαλούνται!). Μάλιστα λάβαρα βγαλμένα από σκόνη κλειστών από χρόνια μουσείων, φρασεολογίας ψυχρού πολέμου που μόλις βγήκε από την κατάψυξη και θερμαίνεται, στα σβέλτα, σε φούρνο μικροκυμάτων.

 

Και να πεις με τη Ρωσία, κομμάτια να γίνει (αν και μια μέρα προτού τραβήξει τα πιστόλια α λα Τζον Γουέιν ο Ομπάμα, ο Πούτιν με τον Ουκρανό ομόλογό του Ποροσένκο τα είχανε μισοβρεί!). Η Ρωσία είναι κράτος, ισχυρό, προϋπάρχον κατά πολύ των ΗΠΑ. Αυτό το… UFO που λέγεται ISIS (μετάφραση: Ισλαμικό Κράτος Ιράκ Συρίας!) τι λογής είναι που πάνε… συνοπτικά να το περάσουν σαν νέα διεύθυνση της διαλυμένης (πότε διαλύθηκε αλήθεια;) Αλ Κάιντα, και μάλιστα ως έχον κρατική οντότητα. Του προσδίδουν κύρος δηλαδή, πιθανόν για να έχει… χώμα να πατήσει η αμερικανική μπότα. Αλλιώς μπορεί να καταλήξει… πασουμάκι.

 

Scroll to top