getF333ile1

16/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολοι αντάμα και το Ιράν χώρια

Η διεθνής συμμαχία που υπόσχεται να εξολοθρεύσει τους αντάρτες του «Ισλαμικού κράτους» ξεκαθάρισε χτες από το Παρίσι πως δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του Ιράν, παρότι στηρίζει έμπρακτα τον πόλεμο κατά των εξτρεμιστών.
      Pin It

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

 Ο πρόεδρος του Ιράκ, Φουάντ Μασούμ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Σαούντ αλ Φαϊζάλ και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Ιμπραήμ αλ Τζααφάρι, στο Παρίσι  REUTERS/Michel Euler


Ο πρόεδρος του Ιράκ, Φουάντ Μασούμ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Σαούντ αλ Φαϊζάλ και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Ιμπραήμ αλ Τζααφάρι, στο Παρίσι
REUTERS/Michel Euler

Εκκληση για επείγουσα διεθνή κινητοποίηση «κατά των τρομοκρατών του «Ισλαμικού κράτους»» απηύθυνε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στην εναρκτήρια ομιλία του στη διάσκεψη για την ασφάλεια του Ιράκ, που διεξάγεται στο Παρίσι, με τη συμμετοχή 26 κρατών, συμπεριλαμβανομένων και των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο απέναντι στη μαζική, τρομοκρατική απειλή των φανατικών μουσουλμάνων», ανέφερε ο Ολάντ, σε κοινή έκκληση με τον Ιρακινό ομόλογό του, Φουάντ Μασούντ, και ζήτησε μια «ταχεία αεροπορική επέμβαση στο Ιράκ».

 

Αντικείμενο της διάσκεψης είναι ο καθορισμός του ρόλου κάθε χώρας που συμμετέχει στον διεθνή συνασπισμό κατά του «Ισλαμικού κράτους», σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς και ο συντονισμός όλων των χωρών στην ανταλλαγή πληροφοριών.

 

Οι Γάλλοι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι χθες, για πρώτη φορά, έλαβαν μέρος σε υπερπτήσεις στο Ιράκ γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από βάση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στην περιοχή έχουν φτάσει 750 Γάλλοι στρατιώτες, έξι μαχητικά τύπου Rafale και αεροσκάφη αναγνώρισης και ανεφοδιασμού.

 

Απουσία με νόημα

 

Στο στρατιωτικό σκέλος της συμμαχίας, όπου ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί οι δυνάμεις που θα συμμετάσχουν, θα προΐσταται Αμερικανός ανώτατος αξιωματικός, με τα ισραηλινά ΜΜΕ να αφήνουν να διαρρεύσει ότι θα είναι ο στρατηγός Τζον Αλεν, πρώην διοικητής στο Αφγανιστάν και το δυτικό Ιράκ. Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθούν όλες οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο Παρίσι και εκεί κάπου τελείωσαν τα ωραία λόγια και τα χαμόγελα μπροστά στις κάμερες.

 

Και ήταν όχι οι παρουσίες, αλλά μια απουσία που σημάδεψε τις εργασίες της διάσκεψης, με αρνητικό πρωταγωνιστή τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν προσκάλεσε το Ιράν στο Παρίσι και δικαιολόγησε τη στάση του υποστηρίζοντας ότι «θα ήταν μη πρέπον να κληθεί το Ιράν, μια χώρα που εμπλέκεται στη Συρία και αλλού», ενώ αποκαλυπτικοί ήταν και οι Γάλλοι που υποστήριξαν ότι «επέλεξαν τη συμμετοχή ορισμένων αραβικών κρατών που έθεταν βέτο στη συμμετοχή του Ιράν», μια έμμεση αναφορά στη Σαουδική Αραβία.

 

Είναι πάντως παράδοξο το γεγονός ότι η διεθνής συμμαχία που θέλει (;) να χτυπήσει τους τρομοκράτες του «Ισλαμικού κράτους» οι οποίοι κατέχουν το 40% των εδαφών του Ιράκ και το 25% των εδαφών της Συρίας, δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του Ιράν, μιας χώρας που στηρίζει τις κυβερνήσεις της Βαγδάτης και της Δαμασκού στον πόλεμο κατά των τρομοκρατών. Το Ιράν επίσης ήταν η πρώτη χώρα που στήριξε την κυβέρνηση του Ιράκ και τους Κούρδους, όταν οι φανατικοί ισλαμιστές σουνίτες απειλούσαν να καταλάβουν την ιρακινή πρωτεύουσα και τα πετρέλαια του Κιρκούκ.

 

«Εχουν λερωμένα χέρια»

 

Η Βαγδάτη πάντως εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τη μη πρόσκληση της Τεχεράνης στο Παρίσι. «Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των ακραίων μουσουλμάνων είναι η ενίσχυση των κυβερνήσεων του Ιράκ και της Συρίας», δήλωσε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

 

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αποκάλυψε χθες ότι το Ιράν απέρριψε αμερικανικό αίτημα για συνεργασία ενάντια στο «Ισλαμικό κράτος», «γιατί έχουν λερωμένα χέρια».

 

Ο Χαμενεΐ τόνισε ότι οι ΗΠΑ «αναζητούν ένα πρόσχημα για να κάνουν στο Ιράκ και τη Συρία αυτό που κάνουν στο Πακιστάν, να βομβαρδίζουν κατά βούληση όπου θέλουν, χωρίς καμιά έγκριση».

 

Σε ερώτηση δημοσιογράφων προς τον Κέρι, αν πράγματι είχε ζητήσει τη συνεργασία των Ιρανών και μετά τους απέκλεισε, ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε πως δεν γνωρίζει «αν έγινε κάτι ή δεν έγινε, σημασία έχει πως δεν υπάρχει συντονισμός με το Ιράν».

 

Υστερα από αυτές τις εξελίξεις και τις ανατροπές στην αμερικανική πολιτική, δεν αναμένεται να γίνουν σοβαρά βήματα προόδου στις επικείμενες συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στη Νέα Υόρκη, καθώς υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει την πολιτική βούληση να κάνει έναν έντιμο, αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό.

 

…………………………………………………………….

 

Απόσυρση κυανόκρανων του ΟΗΕ

 

Την άμεση απόσυρση κυανόκρανων της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ από τις μόνιμες θέσεις τους στη συριακή πλευρά των συνόρων, στα Υψώματα του Γκολάν, αποφάσισε χθες ο Οργανισμός, έπειτα από νέα επεισόδια ανταλλαγής πυροβολισμών με φανατικούς ισλαμιστές.

 

Οι άνδρες της UNDOF θα υποχωρήσουν «προσωρινά» (;) στην ισραηλινή πλευρά τής -διαφιλονικούμενης από το 1973 και τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ- «ζώνης ασφαλείας», εγκαταλείποντας και τη βάση τους στο στρατόπεδο Φαουάρ.

 

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Αυγούστου μαχητές της εξτρεμιστικής αντάρτικης οργάνωσης Αλ Νούσρα, που διατηρεί δεσμούς με την Αλ Κάιντα, απήγαγαν για αρκετές ημέρες 45 κυανόκρανους από τα νησιά Φίτζι, τους οποίους απελευθέρωσαν αργότερα, ενώ επιχείρησαν να αιχμαλωτίσουν και άλλους 72 Φιλιππινέζους στρατιώτες που συμμετέχουν στην UNDOF. Στην ειρηνευτική δύναμη συμμετέχουν περίπου 1.200 στρατιώτες από έξι χώρες.

 

Scroll to top