16/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψήφος-μη -εμπιστοσύνης

ΓΑΛΛΙΑ Ο Φρανσουά Ολάντ πρέπει να πείσει το κόμμα του, την κοινή γνώμη και τους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι ακόμα μπορεί να διευθύνει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
      Pin It

Της Ελλη Πάνου

 

Οι τελευταίες τρεις εβδομάδες ήταν πολύ δύσκολες για τον Φρανσουά Ολάντ, αλλά τα δυσκολότερα έρχονται για τον Γάλλο ηγέτη, που τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να πείσει το κόμμα του, την κοινή γνώμη και τους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι ακόμα μπορεί να διευθύνει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

 

Σήμερα είναι το πρώτο τεστ όταν η Βουλή θα αποφασίσει εάν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του και στον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, αποτρέποντας έτσι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, που είναι βέβαιο ότι θα χάσει. Ηδη περίπου 40 βουλευτές συλλογικά δηλώνουν ότι θα απόσχουν της ψηφοφορίας διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική πολιτική του Ολάντ, παρά τις εκκλήσεις του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς για ενότητα. «Κλεφτοπόλεμο» με την κυβέρνηση φαίνεται ότι παίζει και το μεγαλοστέλεχος των Σοσιαλιστών, πρώην γραμματέας του κόμματος, Μαρτίν Ομπρί, που αρνήθηκε να συστήσει στους βουλευτές να «πειθαρχήσουν», υποστηρίζοντας ότι «πάντα ήταν και εξακολουθεί να είναι υπέρ της ελεύθερης βούλησης».

 

«Δεν πετυχαίνεις την ενότητα, λέγοντας απλώς: ενότητα, ενότητα, ενότητα», είπε η Ομπρί το Σάββατο, απαντώντας εμμέσως στον Βαλς και παρέχοντας εμμέσως τη στήριξή της στους αντάρτες. Ετσι, για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή των 557, η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα πρέπει να βασιστεί στην ψήφο της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης.

 

Ζητούν παραίτηση

 

Δύο ημέρες μετά, την Πέμπτη, ο Ολάντ θα προσπαθήσει να αυξήσει τα θλιβερά ποσοστά της δημοτικότητάς του -που δεν ξεπερνούν το 13%- με μια τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου, που θα διαρκέσει τρεις ώρες. Βασική επιδίωξη είναι να σωπάσουν οι φωνές που ζητούν την παραίτησή του πριν από τη λήξη της θητείας του το 2017, δεδομένου ότι και το Σύνταγμα του το επιτρέπει. «Θα μιλήσει απευθείας στους Γάλλους», είπε στέλεχος του κόμματος. «Και το μήνυμά του θα είναι: «Μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε, αλλά εγώ θα μείνω στην προεδρία μέχρι το τέλος».

 

Τέλος, το επόμενο Σαββατοκύριακο, κρίσιμο θα είναι το ταξίδι του Γάλλου πρωθυπουργού στο Βερολίνο. Ο Βαλς θέλει να ζητήσει από την Ανγκελα Μέρκελ να κάνει για δύο χρόνια ακόμα τα στραβά μάτια και να πάψει να πιέζει τις Βρυξέλλες να τιμωρήσουν με πρόστιμο τη Γαλλία επειδή καθυστερεί να μειώσει τα ελλείμματά της κάτω από το όριο του 3%.

 

Η «απειθαρχία» αυτή διαρκείας απέναντι στους κανονισμούς της ευρωζώνης ανακοινώθηκε ήδη στους Ευρωπαίους εταίρους την Παρασκευή, σε συνάντηση που έγινε στο Μιλάνο και δεν έγινε δεκτή με… ενθουσιασμό, καθώς ορισμένοι πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι δικαιολογία για την κυβέρνηση και τον Ολάντ προκειμένου να αποφύγει το πολιτικό κόστος από τις αναγκαίες «οδυνηρές περικοπές», που οι περισσότερες χώρες έχουν ήδη επιβάλει.

 

«Είναι η ώρα να διαλέξουμε: ή θα κάνουμε το άλμα μπροστά ή θα παρακμάσουμε», διαμήνυσε την περασμένη εβδομάδα ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Κριστιάν Νουαγέ. «Εάν συνεχίσουμε με ρυθμούς ανάπτυξης μόνο 0,5% τον χρόνο και με έλλειμμα 4-5% είναι φανερό ότι θα πέσουμε στον γκρεμό και θα βουλιάξουμε στη φτώχεια». Την 1η Οκτωβρίου η κυβέρνηση Βαλς θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό της για το 2015 με προβλεπόμενο έλλειμμα πάνω από τα όρια της ευρωζώνης, πρόβλημα που το Παρίσι υπόσχεται να «διορθώσει» με περικοπές 21 δισ. ευρώ από τις δαπάνες.

 

Νέες «μεταρρυθμίσεις»

 

Επιπλέον προετοιμάζει νέες «μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της εργασίας και περαιτέρω απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Και επειδή και ο κόσμος έχει άγριες διαθέσεις και οι «επαναστάτες» βουλευτές μπορεί να βάλουν εμπόδια στα μέτρα, ο πρωθυπουργός δεν έχει αποκλείσει να προχωρήσει με διατάγματα για να παρακάμψει τις αντιρρήσεις. «Καλωσορίζω μια τέτοια πρακτική», υπερθεμάτισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της πριν από μερικές ημέρες στην εφημερίδα Les Echos. «Τώρα, όπως λένε και οι Αμερικανοί, είναι ώρα προχωρήσουμε από τα λόγια στις πράξεις».

 

Scroll to top