16/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εγκαίνια στα χειρουργεία, νυστέρι στους εργαζομένους

Ενώ ο πρωθυπουργός θα κόβει μπροστά στις κάμερες 14 κορδέλες για τις «νέες σύγχρονες δομές» του «Ευαγγελισμού», το προσωπικό του νοσοκομείου θα πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας για τη φιέστα, καθώς δεν υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό για τη στελέχωσή τους.
      Pin It

Της Ντάνι Βέργου

 

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα εγκαινιάζει τα 14 νέα χειρουργεία στον «Ευαγγελισμό», σήμερα το απόγευμα, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, συγκεντρωμένοι στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, θα φωνάζουν για το κενό του εγχειρήματος λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού.

 

«Είναι πρόκληση να εγκαινιάζονται υγειονομικές δομές χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η λειτουργία τους» καταδεικνύει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, που έχει επανειλημμένως τονίσει ότι η λειτουργία νέων σύγχρονων δομών δεν μπορεί παρά να συνδυαστεί με την πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού.

 

Εκλεισαν άλλες δομές!

 

Ακόμη πιο προκλητικός είναι ο πανηγυρικός χαρακτήρας που δίνει η κυβέρνηση στα εγκαίνια των νέων χειρουργείων, όταν πριν από κάποιους μήνες η ίδια έκλεισε δομές που ανήκαν στον «Ευαγγελισμό» (Πολυκλινική & 3ο Θεραπευτήριο) και είχαν έξι πλήρως ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες.

 

Σήμερα στον «Ευαγγελισμό» λειτουργούν 12 αίθουσες χειρουργείων και υπάρχει σοβαρή έλλειψη μόνιμου προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού, σε σημείο που, για να λειτουργούν τα χειρουργεία, οι εργαζόμενοι κάνουν διπλοβάρδιες, έχουν δεκάδες χρωστούμενα ρεπό ο καθένας και με δυσκολία λαμβάνονται οι κανονικές άδειες ακόμη και του 2013.

 

Στην πρώτη φάση των νέων χειρουργείων απαιτούνται πολλές δεκάδες νέων νοσηλευτών -αλλά και άλλων ειδικοτήτων- για ασφαλή λειτουργία για τον ασθενή και με ανθρώπινες συνθήκες για τον υγειονομικό. Σε αυτή την επισήμανση από πλευράς εργαζομένων η διοίκηση της πρώτης Υγειονομικής Περιφέρειας απάντησε ότι… περιμένει 22 νοσηλευτές με επτάμηνη σύμβαση, ενώ η διοίκηση του «Ευαγγελισμού» υποσχέθηκε ότι θα επαναφέρει κάποιους λίγους νοσηλευτές που είναι αποσπασμένοι σε άλλα νοσοκομεία.

 

«Κανείς από τους υπεύθυνους δεν μίλησε για πρόσληψη νέου μόνιμου προσωπικού», προσθέτει το Σωματείο. «Φοβούμαστε λοιπόν», τονίζουν οι εργαζόμενοι, «ότι πρόκειται για εγκαίνια κενών κτιρίων όπως συχνά συμβαίνει, ειδικά σε προεκλογικές περιόδους».

 

Σε υψηλούς τόνους διαφημίζεται ως «μεγάλη δωρεά» της Εθνικής Τράπεζας το ποσό των 30 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του συνολικού έργου και των δύο φάσεων – η β’ φάση ολοκληρώνεται σε 2 χρόνια. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι είναι «χρήματα του ελληνικού λαού από τις αποταμιεύσεις του και η κάθε τράπεζα αποδίδει ένα μικρό μέρος τους στα πλαίσια της ευρωπαϊκής οδηγίας περί εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Είναι δε απαράδεκτο η οποιαδήποτε τράπεζα, τη στιγμή που κάνει κατασχέσεις σπιτιών των φτωχότερων εργαζομένων και ανέργων, να εμφανίζεται σαν… μεγάλος ευεργέτης!».

 

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται απέναντι και στην προοπτική ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων που έχει ήδη νομοθετήσει η κυβέρνηση. «Θα θέσει τις νέες αίθουσες στην υπηρεσία είτε αμιγώς ιδιωτών, είτε “πρόθυμων” γιατρών του ΕΣΥ που θα τα χρησιμοποιήσουν ως ιδιωτικούς χώρους».

 

Scroll to top