xrimata-portofoli-adeio

16/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χελώνα η παγκόσμια οικονομία

Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τους ρυθμούς ανάπτυξης. «Καμπανάκι» για παρατεταμένη στασιμότητα.
      Pin It

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Την αβέβαιη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας επιβεβαίωσε με τις χθεσινές «ενδιάμεσες» εκτιμήσεις του και ο ΟΟΣΑ. Αναθεωρώντας προς τα κάτω τις εαρινές του προβλέψεις, ο διεθνής οργανισμός διεμήνυσε ότι ο ουρανός σκοτεινιάζει απειλητικά πάνω από όλες τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου, ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει πλέον ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα «τρέξει» φέτος με ρυθμό μόλις 0,8% έναντι 1,2% που εκτιμούσε τον περασμένο Μάιο, ενώ για το 2015 αναμένει αντίστοιχα ότι η ανάπτυξη θα προσεγγίσει το 1,1% από 1,7% που προέβλεπε.

 

Ο οργανισμός χαρακτήρισε τους ρυθμούς οικονομικής ανάκαμψης -ειδικά των μεγάλων οικονομιών της ευρωζώνης- απογοητευτικούς και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου εξαιτίας του χαμηλού πληθωρισμού και της αδύναμης ζήτησης. Προειδοποίησε για παρατεταμένη στασιμότητα αν δεν υπάρξουν μέτρα τόνωσης της ζήτησης και κάλεσε την ΕΚΤ να προχωρήσει και σε άλλα μέτρα πέρα από τη μείωση των επιτοκίων, συμπεριλαμβανομένης της ποσοτικής χαλάρωσης.

 

Η ρευστότητα δεν αρκεί

 

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν λύνεται με μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης και περαιτέρω χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες.

 

Το χρήμα άλλωστε είναι άφθονο και πάμφθηνο για τις τελευταίες εδώ και χρόνια, τόσο στην ευρωζώνη όσο και στις ΗΠΑ -η κεντρική τράπεζα των οποίων εφαρμόζει συνεχώς από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης.

 

Παρ’ όλα αυτά η οικονομία της υπερδύναμης αδυνατεί ακόμη να παγιώσει έναν σταθερό ρυθμό υγιούς ανάκαμψης. Ετσι, παρά τα τρισεκατομμύρια δολάρια που ξόδεψε η Fed για αγορές ομολόγων και άλλων χρηματοοικονομικών «προϊόντων» από τις τράπεζες, ο ΟΟΣΑ προέβλεψε χθες χαμηλότερη ανάπτυξη για φέτος στις ΗΠΑ (2,1% από 2,6% τον Μάιο), ενώ για το 2015 διατήρησε την αρχική του πρόβλεψη 3,1%.

 

Επίσης ο οργανισμός προβλέπει ανάπτυξη 2,1% φέτος και 3,1% για το 2015 στη Βρετανία, 2,3% και 2,7% αντίστοιχα στον Καναδά και 0,9% και 1,1% στην Ιαπωνία.

 

Χαμηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με ό,τι εκτιμούσε τον Μάιο βλέπει και για τις μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη. Συγκεκριμένα, εκτιμά πια ότι η Κίνα θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 7,4% και 7,3% το 2015, η Ινδία 5,7% και 5,9% αντίστοιχα ενώ η Βραζιλία, που διολίσθησε σε ύφεση στο πρώτο εξάμηνο, θα σημειώσει ανάπτυξη 0,3% φέτος και 1,4% το 2015.

 

Παρά τις έντονες διαφοροποιήσεις στον ρυθμό ανάπτυξης των διάφορων οικονομιών του πλανήτη, ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι ο σημερινός ρυθμός ανάπτυξης για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας -λίγο πάνω από το 3%- είναι πολύ πιο χαμηλός από τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ η επέκταση του διεθνούς εμπορίου κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα.

 

Και σαν να μην έφτανε αυτή η διαπίστωση, προειδοποιεί για μια σειρά από γεωπολιτικούς κινδύνους, όπως η ουκρανική κρίση, τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή και το δημοψήφισμα στη Σκοτία, που θα μπορούσαν να υψώσουν εμπόδια στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

 

Scroll to top