ΛΟΝΔΙΝΟ Του Ισαάκ Α. Καριπίδη
Μία μόλις μέρα πριν από το δημοψήφισμα της Σκοτίας όλα δείχνουν πως το αποτέλεσμα θα κριθεί την τελευταία στιγμή, καθώς οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν την ίδια εικόνα με τις προηγούμενες μέρες. Μεταξύ του «ναι» και του «όχι» υπάρχει πολύ μικρή διαφορά, ενώ αντιθέτως το ποσοστό των αναποφάσιστων εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά υψηλό, γεγονός που κάνει την αναμέτρηση ντέρμπι. Και ίσως αυτή να είναι μια πρώτη νίκη των Εθνικιστών καθώς, όταν πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε η διαδικασία του δημοψηφίσματος, λίγοι εδώ στη Βρετανία τούς έπαιρναν στα σοβαρά. Αν και τα γραφεία στοιχημάτων δίνουν καλύτερα ποσοστά στο «όχι».
Προνομιακή μεταχείριση
Ετσι χθες, σε μια απέλπιδα προσπάθεια, οι αρχηγοί των τριών βασικών πολιτικών κομμάτων της Μεγάλης Βρετανίας υπέγραψαν από κοινού μια επιστολή με την οποία υπόσχονται πως το Λονδίνο θα παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες στη Σκοτία, αν οι Σκοτσέζοι ψηφίσουν «όχι» στο αυριανό δημοψήφισμα. Ουσιαστικά με την επιστολή αυτή ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ, αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ δεσμεύονται ότι η Σκοτία στο μέλλον θα απολαμβάνει προνομιακή μεταχείριση σε σχέση με τα άλλα κράτη του Ηνωμένου Βασιλείου. Απόφαση που ήδη έχει προκαλέσει την αντίδραση της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, με τους εκπροσώπους των χωρών αυτών να λένε ότι αδικούνται σε μια τέτοια περίπτωση.
Από την άλλη, από το στρατόπεδο των υποστηρικτών της απόσχισης, τονίζουν πως πρόκειται για μια «ανήθικη πολιτικά πράξη καθώς γίνεται την τελευταία στιγμή». Παράλληλα, επισημαίνουν πως «ο μόνος σίγουρος δρόμος για να αποκτήσει περισσότερες εξουσίες η Σκοτία είναι η ανεξαρτησία της» και αναρωτιούνται «γιατί οι τρεις αρχηγοί δεν το έπραξαν νωρίτερα».
Χθες εξάλλου, πραγματοποιήθηκε μεγάλο συλλαλητήριο εδώ στο κέντρο του Λονδίνου, όπου πολλοί Βρετανοί εξέφρασαν την επιθυμία τους η χώρα να παραμείνει ενωμένη. Μεταξύ αυτών και ο Μπομπ Γκέλντοφ, αλλά και άλλες διάσημες προσωπικότητες της Βρετανίας.
Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός πρωθυπουργός σε μια εξαιρετικά συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία από το Αμπερντιν της Σκοτίας έκανε επανειλημμένες εκκλήσεις στους Σκοτσέζους να ψηφίσουν «όχι» λέγοντας πως η απόφαση που θα πάρουν θα είναι οριστική. Μάλιστα σε μια αποστροφή του λόγου του τόνισε: «Αν δεν σας αρέσω, σας λέω πως δεν θα είμαι εδώ για πάντα. Αν δεν σας αρέσει αυτή η κυβέρνηση, και αυτή δεν θα είναι εδώ για πάντα. Αλλά αν φύγετε από το Ηνωμένο Βασίλειο αυτό θα είναι μια πράξη που θα σημαδέψει όλους μας για πάντα». Παράλληλα αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως οι ΗΠΑ θέλουν μια Βρετανία ενωμένη και ισχυρή.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης όχι μόνο για τη Βρετανία αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη, κάποιοι φαρσέρ δεν έχουν χάσει το χιούμορ τους. Ετσι λοιπόν έστησαν μπάρες συνόρων νότια του Εδιμβούργου, στην περιοχή του Jedburgh. Εκεί σταματούν τους οδηγούς και τους ζητούν διαβατήρια για να τους επιτρέψουν να περάσουν στη Σκοτία. Μάλιστα, για να γίνουν πειστικοί έχουν στήσει και ανάλογες πινακίδες στις οποίες γράφουν: «Ελεγχος διαβατηρίων», «Ανοίγουμε στις 19 Σεπτεμβρίου 2014». Οπως δήλωσαν οι εμπνευστές αυτής της φάρσας, μόνος στόχος τους είναι να κάνουν τον κόσμο να γελάσει καθώς δεν είναι ούτε με τη μια αλλά ούτε με την άλλη πλευρά. Αν και η κατάσταση μόνο για γέλια δεν είναι.
………………………………………..
Φόβοι για «αμόκ αναλήψεων»
Αξιοσημείωτο είναι χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Independent, σύμφωνα με το οποίο βρετανικές τράπεζες μεταφέρουν εκατομμύρια χαρτονομίσματα στη Σκοτία για να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν ένα «αμόκ αναλήψεων», όπως λέει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ, στην περίπτωση που οι Σκοτσέζοι αποφασίσουν να ανεξαρτητοποιηθούν.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, οι τράπεζες μετακινούν χρήματα από την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα ΑΤΜ δεν θα «στερέψουν» σε μια ενδεχόμενη αντίδραση πανικού εάν το δημοψήφισμα οδηγήσει στην ανεξαρτησία της Σκοτίας. Οι κινήσεις πραγματοποιούνται καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι πολίτες θα θελήσουν να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε αγγλικές τράπεζες εφόσον τελικά υπερισχύσει το στρατόπεδο του «ναι».
Οι τραπεζίτες αναφέρουν ότι επί του παρόντος δεν έχουν υπάρξει ενδείξεις αύξησης στις αναλήψεις μετρητών από τραπεζικές καταθέσεις ή μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, σημειώνοντας πως σε κάθε περίπτωση η Τράπεζα της Αγγλίας έχει δεσμευθεί να εγγυηθεί όλες τις καταθέσεις για τουλάχιστον 18 μήνες, εάν η Σκοτία κινηθεί προς την ανεξαρτησία…