getFile

17/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σνόουντεν και Ασάνζ… «ψηφίζουν» ελεύθερο διαδίκτυο!

Στο φως μυστικό πρόγραμμα μυστικής κατασκοπίας στη Νέα Ζηλανδία, με το όνομα «Speargun». Σοκαριστικές αποκαλύψεις από Αμερικανό δημοσιογράφο και μπλόγκερ, αλλά και τους Σνόουντεν και Ασάνζ.
      Pin It

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

Η… βεντέτα είχε ξεκινήσει πριν καν πατήσει το πόδι του στη Νέα Ζηλανδία ο Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο έγκριτος Αμερικανός δημοσιογράφος και πρώην συνεργάτης της εφημερίδας «Guardian», ένας από τους πρώτους που έβγαλαν στη φόρα τα άπλυτα των προγραμμάτων μαζικής κατασκοπίας της αμερικανικής NSA -και όχι μόνο- μετά τη διαρροή τεράστιου όγκου άκρως απόρρητων εγγράφων από τον Εντουαρντ Σνόουντεν. Με τη μακρινή νησιωτική χώρα του Ειρηνικού να οδεύει στις κάλπες το Σάββατο για να εκλέξει νέα κυβέρνηση, ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Τζον Κέι είχε βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα, στο αποκορύφωμα μιας ήδη εκρηκτικής προεκλογικής εκστρατείας, μετά τις καταγγελίες ότι ετοιμαζόταν να δώσει το πράσινο φως για άμεση εφαρμογή αντίστοιχου σαρωτικού προγράμματος παρακολούθησης όλων των Νεοζηλανδών πολιτών από την εγχώρια μυστική υπηρεσία πληροφοριών GCSB.

 

Φαβορί μεν στις δημοσκοπήσεις, στριμωγμένος δε από τις αποκαλύψεις ότι εν γνώσει του η υπηρεσία είχε ήδη «κουμπώσει» μηχανισμό υποκλοπών πάνω στο υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών (που συνδέει τη χώρα με τον παγκόσμιο ιστό) ώστε να «ρουφάει» κάθε δυνατό προσωπικό δεδομένο για τους πάντες, ο πρωθυπουργός Κέι αμύνθηκε επιτιθέμενος κατά του δημοσιογράφου, καταλογίζοντάς του πολιτική σκοπιμότητα. Ο Γκρίνγουολντ τον είχε κατηγορήσει δημόσια ότι εξαπατά τα 4,5 εκατομμύρια των Νεοζηλανδών παραμονές των εκλογών, μέσω των αλλεπάλληλων διαβεβαιώσεών του ότι έβαλε τελικά φρένο στα σχέδια των υπηρεσιών ασφαλείας το 2012, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον μηχανισμό υποκλοπών ένα υπερενισχυμένο «πρόγραμμα προστασίας από ιούς κακόβουλου λογισμικού» για την αντιμετώπιση επιθέσεων από χάκερ!

 

Το πινγκ πονγκ των αντεγκλήσεων χτύπησε κόκκινο όταν ο Κέι ξεσπάθωσε κατά του Γκρίνγουολντ, αποκαλώντας τον «πρωτοπαλίκαρο» του Κιμ Ντοτκόμ, ενός αμφιλεγόμενου Γερμανού επιχειρηματία του Διαδικτύου (όπως προκύπτει κι από το επίκτητο επώνυμό του), που καταζητείται στις ΗΠΑ για κυβερνοπειρατεία. Τα τελευταία χρόνια έχει καταφύγει στη Νέα Ζηλανδία και φέτος ίδρυσε εκεί το Κόμμα του Ιντερνετ, που κατεβαίνει στις εκλογές με σημαία τη «λιγότερη παρακολούθηση» και το «φτηνό διαδίκτυο». Ο Ντοτκόμ ήταν ο άνθρωπος που προσκάλεσε τον ειδήμονα Γκρίνγουολντ να επισκεφτεί τη χώρα για να συμμετάσχει στον δημόσιο διάλογο ενημέρωσης της κοινής γνώμης, εν όψει και των εκλογών. Προκειμένου, λοιπόν, να αποδομήσει πλήρως τις αιτιάσεις του πρωθυπουργού, ο επιχειρηματίας οργάνωσε στην πόλη του Οκλαντ ειδική εκδήλωση με κεντρικό πρόσωπο τον δημοσιογράφο, κατεβάζοντας παράλληλα το… βαρύ πυροβολικό.

 

Και τι πυροβολικό! Μιλάμε για το απόλυτο πάνθεον των ανθρώπων που ξεμπρόστιασαν κυβερνήσεις, ένοπλες δυνάμεις και μυστικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο! Μέσω τηλεδιάσκεψης σε ζωντανή σύνδεση, στη γιγαντοοθόνη της εκδήλωσης εμφανίστηκαν τόσο ο Εντουαρντ Σνόουντεν από τη Μόσχα, όσο και ο ιδρυτής του ιστότοπου Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, που παραμένει έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, προκαλώντας ξέσπασμα ενθουσιασμού από το κοινό. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Σνόουντεν είχε ανεβάσει σε ιστοσελίδα ερευνητικής δημοσιογραφίας εκτενές κείμενό του, με το οποίο τεκμηριώνει πως η κυβέρνηση Κέι, μέσω αλλαγής της εθνικής νομοθεσίας για θέματα ασφάλειας, προετοιμαζόταν να θέσει σε εφαρμογή το 2013 συγκεκριμένο πρόγραμμα μαζικής κατασκοπίας στη Νέα Ζηλανδία με το κωδικό όνομα «Speargun», σε αγαστή συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες της λεγόμενης «Συμμαχίας των Πέντε Ματιών», ένα παγκόσμιο δίκτυο ηλεκτρονικής παρακολούθησης, στο οποίο προΐσταται φυσικά η αμερικανική NSA και συμμετέχουν οι αντίστοιχες υπηρεσίες της Βρετανίας, της Αυστραλίας και του Καναδά.

 

«Αυτές οι αποφάσεις δεν ανήκουν στον Τζον Κέι, αλλά αποκλειστικά στον λαό αυτής της χώρας», δήλωσε καταχειροκροτούμενος ο Αμερικανός πληροφοριοδότης, αποκαλύπτοντας παράλληλα την ύπαρξη δύο κρυφών εγκαταστάσεων της NSA στη Νέα Ζηλανδία – μία στο Οκλαντ και μία βορειότερα. Πανικόβλητος ο πρωθυπουργός είχε προβεί νωρίτερα σε αποχαρακτηρισμό απόρρητων κρατικών εγγράφων, για να αποδείξει στους ψηφοφόρους πως λέει την αλήθεια. Μάταια. Το πάνελ των «αστέρων» και η ταυτόχρονη δημοσιοποίηση σχετικών ντοκουμέντων της NSA από τον Σνόουντεν είχαν ήδη κάνει σκόνη τους ισχυρισμούς του. Το Σάββατο στις κάλπες θα φανεί αν οι Νεοζηλανδοί πήραν το μήνυμα…

 

Scroll to top