Pin It

Με την… απόβαση 3.000 Αμερικανών στρατιωτικών στη Δυτική Αφρική και την οικονομική ενίσχυση με 188 εκατομμύρια δολάρια συνολικά, «απαντά» ο Μπαράκ Ομπάμα στην επιδημία του ιού του Εμπολα, που έχει μέχρι στιγμής σκοτώσει πάνω από 2.400 ασθενείς, από τους περίπου 5.000 που προσβλήθηκαν.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε το σχέδιο δράσης του στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στην έδρα του ομοσπονδιακού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), στην Ατλάντα. Το κύριο μέρος των αμερικανικών προσπαθειών θα επικεντρωθεί στη Λιβερία, μία από τις τρεις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον ιό μαζί με τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα. Ενα κέντρο διοίκησης το οποίο θα εξασφαλίζει τον συντονισμό των επιχειρήσεων θα εγκατασταθεί στην πρωτεύουσα Μονρόβια.

 

Οι 3.000 στρατιωτικοί θα συμμετάσχουν κυρίως στην κατασκευή νέων κέντρων περίθαλψης στις περισσότερο πληγείσες ζώνες και η αμερικανική κυβέρνηση θα βοηθήσει στη στρατολόγηση και την εκπαίδευση του ντόπιου προσωπικού που θα αναλάβει να τα διαχειρίζεται. Οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν επίσης ένα μόνιμο κέντρο που θα επιτρέπει την εκπαίδευση 500 εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα κάθε εβδομάδα, για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη υποσχεθεί 100 εκατ. δολάρια στον αγώνα κατά του ιού, ενώ περισσότεροι από 100 εμπειρογνώμονες των CDC βρίσκονται επιτόπου στη Δυτική Αφρική και αριθμός άλλων έχει κινητοποιηθεί εναντίον της επιδημίας στην Ατλάντα..

 

Η κυβέρνηση Ομπάμα ζήτησε εξάλλου από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει 88 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον. Η ψηφοφορία, η θετική έκβαση της οποίας θεωρείται δεδομένη, πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Από το ποσό αυτό, 30 εκατομμύρια θα διατεθούν για την αποστολή υλικού και εμπειρογνωμόνων επιτόπου και 58 εκατομμύρια για την ανάπτυξη νέων πειραματικών θεραπειών και εμβολίων.

 

Τα χρήματα ωστόσο δεν φτάνουν, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτίμησε χτες πως θα χρειαστούν τελικά τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο ιός του Εμπολα. Αύριο θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιδημία. Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ διευκρίνισε πως η Ουάσινγκτον επιθυμεί η σύνοδος αυτή να καταλήξει σε «συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τα άλλα ισχυρά κράτη του κόσμου. Δεσμεύσεις που προφανώς έχουν να κάνουν κυρίως με την οικονομική βοήθεια.

 

Ο ΠΟΥ έχει ανακοινώσει ότι απαιτούνται τουλάχιστον 500-600 ειδικοί επιστήμονες και περισσότεροι από 10.000 εγχώριο υγειονομικό προσωπικό, αριθμοί ωστόσο οι οποίοι μπορεί να αυξηθούν σημαντικά στην περίπτωση που επιταχυνθεί ο ρυθμός διάδοσης. Μέχρι στιγμής Κούβα και Κίνα ανακοίνωσαν ότι στέλνουν σύντομα ιατρικό προσωπικό στη Σιέρα Λεόνε. Η Αβάνα θα στείλει μέσα στον Οκτώβριο 169 γιατρούς και το Πεκίνο ένα υπερσύγχρονο κινητό εργαστήριο εξετάσεων και αναλύσεων με 59 άτομα προσωπικό.

 

Scroll to top