http://www.dreamstime.com/stock-image-nazi-flag-image25489741

17/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μολύνουν με μίσος τον Ιπποκράτη

Η κάθοδος χρυσαυγίτικου συνδυασμού αναστατώνει τον Ιατρικό Σύλλογο - Τέσσερις παρατάξεις ζητούν την αποπομπή του - Ο πρόεδρος το επικυρώνει έπειτα από γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας.
      Pin It

Η κάθοδος χρυσαυγίτικου συνδυασμού αναστατώνει τον Ιατρικό Σύλλογο – Τέσσερις παρατάξεις ζητούν την αποπομπή του – Ο πρόεδρος το επικυρώνει έπειτα από γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας

 

Η άποψη δύο εργατολόγων συγκλίνει στο ότι η εν λόγω παράταξη οφείλει να απαγορευτεί, επειδή αντίκειται στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και ότι το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό

 


Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

Οργή και ανησυχία όχι μόνο στο ιατρικό προσωπικό της χώρας αλλά και σε κάθε δημοκρατικό πολίτη προκαλεί η επιτυχημένη, όπως όλα δείχνουν, προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να κατέβει -πρώτη φορά- στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας.

 

Μεγάλη ένταση επικράτησε προχθές κατά τη συνεδρίαση του συλλόγου, εξαιτίας της απόφασης του προεδρείου να επιτρέψει στην παράταξη «Ιατροί του Ελληνισμού», που πρόσκειται ξεκάθαρα στη Χρυσή Αυγή, να κατέβει στις εκλογές. Ολοι οι συνδικαλιστικοί φορείς των γιατρών έχουν ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι όχι μόνο δεν θα κάνουν διακρίσεις στην περίθαλψη αλλά ίσα ίσα θα προσφέρουν σε οποιονδήποτε έχει ανάγκη.

 

Αρνητικός συμβολισμός

 

Παρ’ όλα αυτά, η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, επικαλούμενη την εισήγηση της νομικής του υπηρεσίας, αποφάσισε τελικά -επί υπουργίας Βορίδη- να επιτρέψει τη συμμετοχή μιας παράταξης φασιστών σε μια κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις εξαιτίας του προφανούς πολύ αρνητικού συμβολικού και ουσιαστικού περιεχομένου της.

 

Τέσσερις συνδυασμοί ζήτησαν να μην επικυρωθεί το χρυσαυγίτικο ψηφοδέλτιο, τονίζοντας ότι «παραβιάζει βασικές αρχές της ιατρικής δεοντολογίας, όπως την χωρίς καμία διάκριση παροχή ιατρικής φροντίδας ανεξάρτητα φυλής, χρώματος, θρησκείας, σεξουαλικών προτιμήσεων κ.λπ.».

 

Υμνητές της χούντας

 

Στο ψηφοδέλτιο των «Ιατρών του Ελληνισμού» φιγουράρουν ονόματα όπως αυτό του υμνητή της χούντας Κωνσταντίνου Παρασχάκη, που μεταξύ άλλων έδινε βεβαιώσεις για άδειες οπλοφορίας και αναβολές από τα δικαστήρια στους ναζιστές της Χ.Α. Εκτός του Παρασχάκη, στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν οι γιατροί: Δημήτριος Δολτσινιάδης, Παναγιώτης Κελεπούρης, Αθηνά Ματαράγκα, Δημήτριος Παπαχρήστος και Γιώργος Χατζηαντωνίου.

 

«Κατεβαίνει στις εκλογές αυτή η συμμορία που προσπάθησε να οργανώσει αιμοληψίες μόνο για Ελληνες, που οργάνωνε ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις με τις πλάτες της αστυνομίας, που στηρίζει την κυβέρνηση των μνημονίων, της φτώχειας και της τρομοκρατίας σε βάρος του λαού, που συναλλάσσεται ανοιχτά με τους εφοπλιστές και τους τοκογλύφους τραπεζίτες. Είναι πρόκληση -έστω και η παρουσία της- στις εκλογές του ΙΣΑ, όταν η Χρυσή Αυγή είναι υπόδικη με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, όταν οι επιθέσεις της σε ανυπεράσπιστους μετανάστες, ομοφυλόφιλους, νεολαίους που δεν τους αρέσει η φάτσα τους και αγωνιστές συνεχίζονται αμείωτες, όταν ακόμα και σήμερα δηλώνουν αμετανόητοι για ό,τι έχουν κάνει», τονίζει σε χθεσινή της ανακοίνωση η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών.

 

Πριν από δύο χρόνια, ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας είχε απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση σε όσους γιατρούς βοηθήσουν τη Χρυσή Αυγή να ολοκληρώσει τα όνειρά της περί δημιουργίας «Γιατρών με Σύνορα», υπηρεσία που προοριζόταν αποκλειστικά για Ελληνες, ενώ ο πρόεδρός του, Γιώργος Πατούλης, τότε έλεγε πως ο ΙΣΑ θα παραπέμπει στο πειθαρχικό όποιον παραβαίνει τον όρκο του Ιπποκράτη.

 

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου πρέπει να πάρει αποφάσεις για να μπορεί να λειτουργήσει. Κυριάρχησε η άποψη της νομικής υπηρεσίας μας, σύμφωνα με την οποία δεν είχαμε δικαίωμα να τους απαγορέψουμε τη συμμετοχή στις εκλογές» τόνισε χθες στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, υποστηρίζοντας πως «τυπικά πουθενά δεν αναγράφεται ότι είναι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής, παρ' ότι για πολλούς είναι γνωστά τα πιστεύω τους. Είμαστε υποχρεωμένοι να τους δεχτούμε. Πολιτικά είμαστε αντίθετοι μαζί τους, αλλά υπήρχε ο κίνδυνος αν κέρδιζαν τις ενστάσεις να μείνει ακέφαλος ο σύλλογος για τουλάχιστον 6 μήνες. Ο κάθε γιατρός οφείλει να μάθει να σκέπτεται. Η απάντηση σε αυτούς [Ιατροί του Ελληνισμού] θα μπορούσε να είναι μολών λαβέ, ελάτε να δούμε τι θα πάρετε».

 

«Νοσοκομείο για Ελληνες»

 

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με δύο εργατολόγους, οι απόψεις των οποίων συνέκλιναν στο ότι η συγκεκριμένη παράταξη οφείλει να απαγορευτεί, επειδή αντίκειται στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, καθώς ειδικά στο Δημόσιο η ρήτρα της νομιμότητας ισχύει δύο φορές περισσότερο από ό,τι σε ένα απλό σωματείο.

 

Με λίγα λόγια, το «νοσοκομείο μόνο για Ελληνες» αντίκειται στην προστασία του δημόσιου συμφέροντος και στην αρχή της δημόσιας τάξης. Το ζήτημα βέβαια είναι πρωτίστως πολιτικό και δευτερευόντως νομικό.

 

Scroll to top