17/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λουκέτο εισαγωγής

Υπό εκκαθάριση η ιταλική μητρική εταιρεία ILVA, παράπλευρη απώλεια η «απολύτως υγιής» θυγατρική της στην Ελλάδα, Hellenic Steel.
      Pin It

Υπό εκκαθάριση η ιταλική μητρική εταιρεία ILVA, παράπλευρη απώλεια η «απολύτως υγιής» θυγατρική της στην Ελλάδα, Hellenic Steel

 

Χωρίς χρέη σε τράπεζες, Δημόσιο, Ταμεία, με 272 εργαζόμενους και έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, οδηγείται σε κλείσιμο

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

«Λουκέτο»… από σπόντα! Ενα σκάνδαλο στην Ιταλία οδηγεί σε κλείσιμο μία από τις εναπομείνασες υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις, τη χαλυβουργία Hellenic Steel της Θεσσαλονίκης, στέλνοντας στην ανεργία ακόμη 272 εργαζομένους, που πραγματοποιούν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

 

Το αίτημα των εργαζομένων προς την ελληνική κυβέρνηση είναι να μεσολαβήσει στο ιταλικό κράτος και στη μητρική εταιρεία ILVΑ, η οποία τελεί υπό καθεστώς κρατικής επιτροπείας από το καλοκαίρι του 2013, ώστε να αποτραπεί η εκκαθάριση της θυγατρικής ελληνικής εταιρείας και να δοθεί παράταση χρόνου για να αναζητηθούν άλλες λύσεις (αγοραστές, επενδυτές κ.λπ.).

 

«Το αυτονόητο»

 

«Η εταιρεία Hellenic Steel είναι απολύτως υγιής, πληρώνει απρόσκοπτα τις φορολογικές της υποχρεώσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζομένους. Μόνο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης άφησε φέτος περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Ο ιδιοκτήτης της μητρικής εταιρείας όμως βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στην Ιταλία για οικονομικό σκάνδαλο, στο οποίο φέρεται ότι συμμετείχε.

 

»Η εταιρεία του βρίσκεται υπό κρατική επιτροπεία. Οι εργαζόμενοι εδώ ζητούν το αυτονόητο: πίστωση χρόνου, ώστε να βρεθεί μια διέξοδος για να επιβιώσει μια υγιής επιχείρηση. Δυστυχώς και οι ελληνικές τράπεζες δεν βοηθούν. Στην εποχή της κρίσης καμιά τράπεζα δεν υπάρχει να χρηματοδοτήσει…», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

 

Στο μεταξύ, η διοίκηση της Hellenic Steel συγκαλεί στις 30 Σεπτεμβρίου έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, με κύριο θέμα τη «λύση και εκκαθάριση της εταιρείας ή υιοθέτηση εναλλακτικών μέτρων». Την πλειοψηφία των μετοχών της ελληνικής εταιρείας (77,12%) κατέχει η ιταλική χαλυβουργία ILVA SPA, ενώ στη μετοχική σύνθεση μετέχουν μία γερμανική εταιρεία και δύο ελληνικές τράπεζες.

 

Πίστωση χρόνου

 

«Οφειλές υπάρχουν μόνο προς τη μητρική εταιρεία, που ανέρχονται περίπου σε 62 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει εύλογο χρονικό διάστημα για να αναζητηθεί λύση, ώστε να μην κλείσει η εταιρεία», εξηγεί ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Παναγιώτης Χατζάκος.

 

Σύμφωνα με στοιχεία του σωματείου, η εταιρεία «Χάλυψ» δραστηριοποιείται στον τομέα της ψυχρής έλασης χάλυβα και ετησίως παράγει περίπου 200.000 τόνους επεξεργασμένων προϊόντων χάλυβα (με συνολική δυνατότητα παραγωγής 400.000 τόνους), που σε ποσοστό 50-60% εξάγεται στα Βαλκάνια, στην Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Είναι μοναδικός παραγωγός στο είδος της στην Ελλάδα και κατέχει το 40% της εγχώριας αγοράς, ενώ το υπόλοιπο μερίδιο καλύπτεται από εισαγωγές.

 

Το προφίλ της εταιρείας

 

Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες του ΟΛΘ και απασχολεί 272 εργαζομένους, ενώ συνεργάζεται με ανεξάρτητους μεταφορείς και διακινεί τα προϊόντα της σε 14.000 διαδρομές με πληρωμές περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στα Διαβατά Θεσσαλονίκης και δεν χρωστά στο Ελληνικό Δημόσιο, σε τράπεζες ή στο προσωπικό, ενώ αποδίδει ετησίως στο Ελληνικό Δημόσιο 10 εκατ. ευρώ για ΦΠΑ και 6 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Μεταξύ των πρώτων 200 ελληνικών εταιρειών κατέχει την 158η θέση…

 

Scroll to top