17/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

      Pin It

Κυβέρνηση καταστροφής

 

Η αποτυχία Σαμαρά-Βενιζέλου δεν κρύβεται, όπως και η κοινωνική και παραγωγική καταστροφή που έχει συντελεστεί. Την κρίση την πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι μικρομεσαίοι.

 

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν βρίσκει και δεν προτείνει άλλη λύση στους τροϊκανούς, αλλά επιβάλλει πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα. Αυτό προκαλεί μεγάλη φτώχεια στους περισσότερους Ελληνες. Αυξάνει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς την ανεργία, ξεπουλά τον δημόσιο πλούτο, ξηλώνει το κοινωνικό κράτος. Η πατρίδα μας διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

 

Ο λαός μας βιώνει τη μεγάλη ανέχεια και ταπείνωση. Είμαστε ένας περήφανος λαός, με μεγάλη προσφορά στην ανθρωπότητα, με πολιτισμό και διαφωτισμό. Οι Ελληνες ανέδειξαν τον μεγαλύτερο πολιτισμό στην παγκόσμια ιστορία και την ανθρωπότητα. Τα κόμματα της συγκυβέρνησης, τα κόμματα Σαμαρά-Βενιζέλου, συνεχίζουν την ίδια σκληρή και άδικη για τη μεγάλη πλειονότητα πολιτική της λιτότητας, θέλουν να τσακίσουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα του εργαζομένου και των συνταξιούχων. Επειδή η κοινωνία αντιστέκεται στην πολιτική τους, δεν διστάζουν να ποδοπατήσουν τη Δημοκρατία και το ίδιο Σύνταγμα της χώρας.

 

Ο ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να βάλει φρένο στην καταστροφή που βιώνουμε. Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ όσα ψεύδη και τεχνάσματα και αν επιστρατεύσουν, έχουν χάσει το ελάχιστο λαϊκό έρεισμα που τους έχει απομείνει. Σαμαράς-Βενιζέλος έχουν κάνει το καλύτερο δώρο στους εχθρούς της Δημοκρατίας.

 

Οι τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια έχουν γίνει κανόνας, τα «δωράκια» στα μεγάλα συμφέροντα έγιναν καθεστώς. Εγιναν ρυθμίσεις που συναντούν τους μεγαλοεκδότες και τους καναλάρχες. Ο Αλέξης θα ξηλώσει αυτό το άθλιο καθεστώς της διαπλοκής και της οικονομικής ολιγαρχίας, θα ανατρέψει το σύστημα της εκμετάλλευσης και της διαφθοράς.

 

Για τη δημιουργία όμως δημοκρατικού ριζοσπαστικού ρεύματος χρειάζεται συνέχεια και ενδυνάμωση αυτής της προσπάθειας, η οποία εμφανώς προκαλεί αμηχανία αλλά και συνεχή ρήγματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

 

Οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ να εμποδίσει το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου, για το ξεπούλημα της ΔΕΗ, το ξεπούλημα των αιγιαλών, την προστασία των δασών, στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία και διαμόρφωσαν σε κοινωνικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο ένα κοινό πεδίο συζήτησης και δράσης. Η συμμετοχή κοινωνικών φορέων, οργανώσεων, αλλά και κομμάτων, δείχνει το εύρος της προσπάθειας και αποκτά συνεχώς μεγαλύτερη απήχηση. Πιστεύω ότι στις επόμενες εκλογές οι πολίτες θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση της καταστροφής.

 

Κώστας Κουφός, Αρτα

 

………………………………………….

Πυθία

 

Με αφορμή το άρθρο του κ. Καραμήτσου στο αριθ. 533/2-9-14 φύλλο σας, σχετικά με τη ροδοδάφνη ή πικροδάφνη, «Το μυστικό της Πυθίας», σας γράφω τα παρακάτω:

 

Ο Prunus laurocerasus (κοιν. ροδοδάφνη ή δαφνοκέρασος και στην ποντιακή γλώσσα ρόδαφνον) ανήκει στην οικογένεια των ροδιδών, εξ ου και το πρώτο συνθετικό του δέντρου. Είναι μικρό δέντρο, αειθαλές, με χοντρά φύλλα και καρπό δρύπη (σαν της κερασιάς) εξ ου και το δαφνοκέρασος.

 

Τα φύλλα περιέχουν υδροκυάνιο, αιθέριο έλαιο, τανίνη, σάκχαρο, εμουλσίνη. Από τα φύλλα παρασκευάζεται το δαφνοκέρασο που είναι σπασμολυτικό και καταπραϋντικό. Η πικροδάφνη (Nerium oleander) είναι θάμνος ή δενδρύλλιο με άνθη συνήθως ρόδινα και τοξικό. Ο καρπός έχει σχήμα λοβού (όπως του μπιζελιού, αλλά πιο μεγάλος) και έχει σκούρο καφέ χρώμα.

 

Στο άρθρο του κ. Καραμήτσου αναφέρεται μαρτυρία του Πομπήιου ότι η «δάφνη» των Δελφών είχε μεγάλους και ερυθράς απόχρωσης καρπούς. Από τη σύγκριση των καρπών των δύο φυτών καταδεικνύεται ότι ο δαφνοκέρασος είναι η δάφνη των Δελφών.

 

Κώστας Λαδάς, Καλαμαριά

 

…………………………………………..

Φύση και δικαιοσύνη

 

Δύο από τις κορυφαίες έννοιες του ανθρώπινου πολιτισμού. Η φύση είναι το μέρος που φιλοξενεί τον άνθρωπο. Οσο πιο πολιτισμένος είναι ο άνθρωπος τόσο πιο πολύ την προσέχει.Η δικαιοσύνη είναι η κορυφαία έννοια των ανθρώπινων χαρακτηριστικών. Δίκαιος είναι ο άνθρωπος που υποστηρίζει αυτό που θεωρεί σωστό, ακόμη και αν είναι εις βάρος των συμφερόντων του. Και η δικαιοσύνη σε ένα κράτος δικαίου εκπροσωπείται από τους δικαστές, που πρέπει να είναι όσο πιο πολύ ακέραιοι και αδέκαστοι. Δίκαιοι. Δηλαδή στη χώρα που ζούμε καμιά από τις δύο έννοιες δεν διάγει βίον ανθόσπαρτον. Οι άνθρωποι στην πλειονότητά τους δεν σέβονται τη φύση. Οπου και να γυρίσει κανείς, το βλέπει αυτό.

 

Τώρα, εν ονόματι της κρίσης (κανονικό άλλοθι), η λαθροϋλοτομία έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας.

 

Τα δασαρχεία, υποστελεχωμένα και έχοντας στην ευθύνη τους ελάχιστα μέσα (αυτοκίνητα) και τεράστιες εκτάσεις υπό την επίβλεψή τους, δίνουν τον δικό τους αγώνα. Λίγοι, πολύ λίγοι οι παραβάτες που συλλαμβάνονται επ’ αυτοφόρω. Υποβάλλονται οι ανάλογες μηνύσεις. Τι γίνεται όμως από κει και πέρα;

 

Μιλώντας με στέλεχος δασαρχείου, μου είπε το εξής: «Ακόμη και αν υποβληθεί μήνυση, μέχρι να γίνει η δίκη, συνήθως σε ενάμιση χρόνο μετά, το αυτοκίνητο του παραβάτη δεν κατάσχεται, γιατί δεν υπάρχει συνήθως χώρος στο προαύλιο της Αστυνομίας όπου θα πήγαινε το αυτοκίνητο!». «Και τι γίνεται στη δίκη;» ρωτάω εγώ. «Συνήθως πέφτουν στα μαλακά. Χρειάστηκε να υποβληθεί μήνυση 6 φορές (!!!) σε παραβάτη για να του κατασχεθεί το τρακτέρ».

 

Και αναρωτιέμαι εγώ, για να υποβληθεί 6 φορές μήνυση σε κάποιον για να χάσει το όχημά του, αυτός πρέπει να ’χει κόψει το μισό βουνό. Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν στις περιπτώσεις λαθροθηρίας. Εκεί έχουμε να κάνουμε με απώλεια ζωών έμβιων όντων.

 

Κύριοι δικαστές, σε περιπτώσεις που θίγονται τα συμφέροντά σας, βλέπουμε ότι ομονοείτε και τα υπερασπίζεστε με θέρμη (βλέπε αυξήσεις μισθών ή διεκδίκηση αναδρομικών). Αποτελείτε το κεφάλι μιας κοινωνίας που είναι διεφθαρμένη μέχρι το μεδούλι. Δείξτε ευαισθησία και περί δικαίου αίσθημα για τα πράγματα που δεν έχουν φωνή, έχουν όμως δικαιώματα (χλωρίδα, πανίδα).

 

Αποδείξτε στην πράξη ότι κάτι ακόμη μένει ζωντανό και υγιές σ’ αυτή την κοινωνία. Το ίδιο και οι κυβερνώντες που όλο και λιγότερο ευαισθησία επιδεικνύουν σε τομείς, όπου οι «παραλήπτες» δεν ψηφίζουν. Αποδειχθείτε επιτέλους λίγο φιλοπάτριδες και προσπαθήστε να σώσετε κάτι από αυτόν τον ρημαγμένο τόπο.

 

Ανθρωποι με κεφαλαία γράμματα. Νά τι λείπει πρώτα απ’ όλα από αυτήν τη χώρα.

 

Μιχάλης Γουναρόπουλος, Θεσσαλονίκη

 

[email protected]

 

Scroll to top