vouli

17/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Αφήστε τις μαγκιές, έρχεται η τρόικα»

Τα λάθος ανακλαστικά και τις αμφίσημες δηλώσεις των υπουργών του επιχειρεί να «διασκεδάσει» ο Σαμαράς, προκειμένου να καθησυχάσει την Ε.Ε.
      Pin It

getFile (5)Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Τρόπο να ξαναβάλει την κυβέρνηση στην τροχιά του κυβερνητικού προγράμματος αναζητεί με τους στενούς του συνεργάτες ο Αντ. Σαμαράς, εν όψει της νέας επίσκεψης της τρόικας, που θεωρείται πλέον καθοριστική από το μέγαρο Μαξίμου. Η αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση μόνον πολιτικά οφέλη δεν έφερε στο κυβερνητικό σχήμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός παρενέβη για να βάλει φρένο στα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

 

Τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση μετά την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, έφεραν σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό. Με μια κίνηση που δεν συνηθίζει, ο κ. Σαμαράς πήγε στη Βουλή, για να προβεί στη δήλωση ότι «όποιος σήμερα μιλάει για εκλογές, ή δεν ξέρει από πολιτική ή δεν θέλει το συμφέρον του τόπου ή εξυπηρετεί δικά του συμφέροντα». Η δήλωση είναι, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, απάντηση στον κ. Τσίπρα, ωστόσο δεν απευθύνεται αποκλειστικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Εσωτερικά βέλη

 

Η δήλωση του κ. Σαμαρά απευθύνεται και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς τα ανακλαστικά που έδειξαν οι περισσότεροι υπουργοί στις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ κρίνονται τώρα καθυστερημένα και οι απαντήσεις του κυβερνητικού επιτελείου από ελλιπείς έως και εσφαλμένες. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης έδωσε κυβερνητική κοστολόγηση των μέτρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης (βλ. ρεπ. σελ. 42). Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου επίσης με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών αντέδρασε στη βαριά καταγγελία Λαγκάρντ (ρεπ. σελ. 7) για απειλές εναντίον της εξαιτίας των αναφορών της στη μεγάλη φοροδιαφυγή και τη λίστα, με επιστολή προς τη γ.δ. του ΔΝΤ.

 

Ο πρωθυπουργός επιχειρεί παράλληλα να καθησυχάσει και τους εταίρους στην Ε.Ε., ότι θα συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος έως την ολοκλήρωσή του. Τα σενάρια που πυροδοτήθηκαν από τις πλείστες όσες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων και τις διαρροές αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση στην νέα επιθεώρηση της τρόικας, την κρισιμότερη όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, παρέπεμπαν σε «κόκκινες γραμμές» και κατ’ επέκταση στο ενδεχόμενο ρήξης.

 

Η εντύπωση διαχύθηκε στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσε απορίες στην τρόικα που μέσω του μόνιμου κλιμακίου της στην Αθήνα, απευθύνθηκε για διευκρινίσεις σε υπουργούς και στους συμβούλους του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου και Χρ. Λαζαρίδη.

 

Κατ’ ανάλογο τρόπο μεταφέρθηκε στο μέγαρο Μαξίμου και η δυσφορία της ΕΚΤ, όπου βρίσκεται ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας, εν όψει της τελικής διαδικασίας των stress tests των τραπεζών, τον επόμενο μήνα. Στη Φρανκφούρτη βρίσκονται και τα ειδικά κλιμάκια των τεσσάρων τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, διατυπώθηκε δυσφορία για τις κυβερνητικές ασάφειες των τελευταίων ημερών και από τραπεζίτες, τον Μ. Σάλλα της Πειραιώς και στελέχη των άλλων τραπεζών.

 

Να πέσουν οι τόνοι

 

Πάντως, όπως προκύπτει και από τη δήλωση της εκπροσώπου Σ. Βούλτεψη (ρ/σ Alpha), επιχειρείται να πέσουν οι τόνοι, ώστε να αποφευχθεί μια εμπλοκή: «Από τον Νοέμβριο του 2012 έχει αποφασιστεί ότι εφόσον η Ελλάδα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και τις προϋποθέσεις που έχουν βάλει οι θεσμικοί μας εταίροι, τότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Σας θυμίζω ότι οι εταίροι μας έχουν μαζέψει όλα μας τα χρέη που ήταν σκορπισμένα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, δεν μας χτυπούν την πόρτα για να τα ζητήσουν και μας δανείζουν με επιτόκιο από 0,8%».

 

Το μεγάλο πρόβλημα όμως, όπως παραδέχονται κυβερνητικοί παράγοντες, αφορά τις αντοχές του κυβερνητικού σχήματος και των κυβερνητικών βουλευτών. Στις διαφοροποιήσεις στα νομοθετικά μέτρα έχουν προστεθεί και οι διαφωνίες με τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης εν όψει της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς Ντόρα Μπακογιάννη και Μ. Χρυσοχοΐδης έχουν ζητήσει δημοσίως επίσπευση, άποψη την οποία συμμερίζονται και άλλοι βουλευτές και επιτείνει την εικόνα σύγχυσης στο κυβερνητικό σχήμα.

 

 

…………………………………………..

 «…και βγάλτε τις εκλογές από το μυαλό σας»

 

Επαναφέροντας εκ νέου τη γνωστή κινδυνολογία απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διαψεύδοντας παράλληλα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε ξαφνικά χθες το βράδυ έπειτα από αρκετούς μήνες στη Βουλή, όχι για να μιλήσει στην Ολομέλεια αλλά για να κουβεντιάσει με μερίδα «γαλάζιων» βουλευτών στο εντευκτήριο. «Οποιος μιλά σήμερα για εκλογές, ή δεν ξέρει από πολιτική ή δεν τον ενδιαφέρει το συμφέρον του τόπου ή εξυπηρετεί δικά του συμφέροντα», επεσήμανε προσερχόμενος στο περιστύλιο της Βουλής.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επανέφερε στη συζήτηση με τους βουλευτές του τα επιχειρήματα των εκλογών του 2012, λέγοντας ότι «είναι ανεδαφικά αυτά που λέει ο Τσίπρας. Αν του δοθεί ποτέ η ευκαιρία, που δεν θα του δοθεί, τότε στις τράπεζες δεν θα μείνει ούτε ένα ευρώ». Στη συνέχεια, ερωτηθείς για το θέμα του χρέους, τους διαβεβαίωσε πως έως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική συζήτηση, ενώ τους κάλεσε «να βγάλουν τις εκλογές από το μυαλό τους».

 

Μεταξύ των «γαλάζιων» που συμμετείχαν στην κουβέντα, η οποία κυμάνθηκε μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, χρέους, Αμφίπολης, «Ισλαμικού κράτους» και… Ολυμπιακού, ήταν οι Κ. Μαρκόπουλος, Α. Γεωργιάδης, Μ. Βολουδάκης, Γ. Μαρτίνου, Μ. Χαρακόπουλος, Δ. Χριστογιάννης, Η. Βλαχογιάννης, Δ. Τσουμάνης, Σ. Κεδίκογλου, Θ. Μπούρας, Α. Κουτσούμπας, Γ. Γεωργαντάς, Α.-Μ. Ασημακοπούλου, Γ. Κεφαλογιάννης, Γ. Μιχελάκης, αλλά και ο αν. υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη.

 

Χ.ΙΩ.

 

Scroll to top