17/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Τσίπρας πάει Βατικανό

Με τον λαϊκής καταγωγής Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος επέκρινε τις κυβερνήσεις για την ευνοϊκή τους στάση έναντι των τραπεζών, θα συναντηθεί τις προσεχείς ημέρες ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
      Pin It

5 - pope - reutersΤου Νίκου Σβέρκου

 

Με τον Πάπα Φραγκίσκο, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, θα συναντηθεί εντός των επόμενων 24ώρων ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.». Η συνάντηση πρόκειται να ανακοινωθεί επισήμως από την Κουμουνδούρου σήμερα, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί στη γείτονα Ιταλία και θα ταξιδέψει μέχρι το Βατικανό εντός αυτής της εβδομάδας.

 

Η συνάντηση του Αργεντίνου ηγέτη της Καθολικής Εκκλησίας με τον Ελληνα αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν αρχικά προγραμματισμένη να διεξαχθεί πριν από τις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου, ωστόσο το βεβαρημένο πρόγραμμα των δύο πλευρών, ιδιαίτερα του Αλέξη Τσίπρα, έκανε αναγκαία τη μετάθεσή της για έτερο χρόνο.

 

Η συγκεκριμένη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τη διήμερη επίσκεψή του στο Αγιον Ορος, η οποία είχε προκαλέσει αρκετά σχόλια. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σχετικά την Κυριακή ότι «η σχέση μας με την Εκκλησία είναι μια σχέση ειλικρινής, που μπορεί να μας οδηγήσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα για τον αναγκαίο εξορθολογισμό των σχέσεων κράτους-Εκκλησίας».

 

Ο ιησουίτης Πάπας Φραγκίσκος, που έχει «λαϊκή καταγωγή», έχει εσχάτως συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας έπειτα από δηλώσεις του που αφορούν την οικονομία, επικρίνοντας τους κυβερνώντες για τη στάση τους έναντι των τραπεζών. «Η οικονομική κρίση αποτελείται από τον κόσμο, από τις οικογένειες που πεθαίνουν της πείνας. Αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει, ενώ, αντιθέτως, όταν μειώνονται οι επενδύσεις των τραπεζών, αυτό παρουσιάζεται ως τραγωδία», είχε δηλώσει τον Μάιο του 2013 ο Αργεντίνος ποντίφικας.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Πάπας θα βρεθεί στις 25 Νοεμβρίου στο Στρασβούργο, προκειμένου να απευθύνει ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο. Η πρόσκληση στον Πάπα έγινε από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είχε επισκεφθεί το Βατικανό τον Οκτώβριο του 2013.

 

Η Ναόμι Κλάιν για τον Τσίπρα

 

Στο μεταξύ, στο νέο βιβλίο της γνωστής Αμερικανής δημοσιογράφου Ναόμι Κλάιν που κυκλοφορεί αύριο στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβάνονται σημεία και εκτιμήσεις για τον Αλέξη Τσίπρα. «Την περίοδο εκείνη, ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του κ. Τσίπρα, διενεργούσε έναν έξοχο αγώνα κατά της λιτότητας. Παρ’ όλα αυτά, δυσκολευόταν να διαμορφώσει μια δική του θετική οικονομική προοπτική», αναφέρει μεταξύ άλλων, ενώ χαρακτηρίζει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μία από τις λίγες πηγές αισιοδοξίας σε μια Ευρώπη ρημαγμένη από τη λιτότητα».

 

Το βιβλίο έχει οικολογική θεματική, με τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μιλά στη συγγραφέα και να εμφανίζεται αυτοκριτικός. «Ημασταν ένα κόμμα που είχε τοποθετήσει το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας, αλλά, εξαιτίας όλων αυτών των χρόνων της ύφεσης στην Ελλάδα, ξεχάσαμε την κλιματική αλλαγή», είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Scroll to top