17/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νταβούτογλου προς Αναστασιάδη

Λύση του Κυπριακού τώρα!

      Pin It

Λευκωσία Ανταπόκριση: Ακης Φάντης

 

11 - anastasiadis - ape mpeΟ Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι είναι η ώρα της δράσης στο Κυπριακό και απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο Αναστασιάδη ώστε το Κυπριακό να λυθεί «όχι την επόμενη χρονιά αλλά αυτή τη χρονιά, όχι την επόμενη βδομάδα αλλά αυτή τη βδομάδα». Επισήμανε επίσης ότι η Τουρκία επιθυμεί λύση το συντομότερο.

 

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στην κατεχόμενη Λευκωσία και ερωτηθείς εάν η Τουρκία υποστηρίζει λύση δύο κρατών, ομοσπονδία ή συνομοσπονδία, ο κ. Νταβούτογλου αρκέστηκε να δηλώσει ότι «αυτό που θέλουμε είναι αυτό που οι δύο πλευρές συμφώνησαν και η Τουρκία υποστήριξε, το κείμενο είναι καθαρό».

 

«Φταίει το Εθνικό Συμβούλιο»

 

11 - davutoglu - reutersΟ Τούρκος πρωθυπουργός επέκρινε και τον θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου λέγοντας ότι καθυστερεί την επίλυση του Κυπριακού. Για τις αμοιβαίες επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Ελλάδα και Τουρκία αντίστοιχα, είπε ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να συνεχιστούν. Ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε πως κάθε φορά που έβλεπε τον Ελληνα αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο, του πρότεινε να πραγματοποιήσουν επισκέψεις μαζί στο νότιο μέρος του νησιού και στη συνέχεια στο βόρειο. «Ας βρούμε λύση μαζί, αλλιώς ας αρθεί το “εμπάργκο” και ας σκεφτούμε εναλλακτικές λύσεις», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

 

Από την πλευρά του, ο Ντερβίς Ερογλου ευχήθηκε επιτυχία στο νέο έργο του Αχμέτ Νταβούτογλου και πρόσθεσε πως ο δικός τους στόχος είναι να αφήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά τις μαξιμαλιστικές της θέσεις και να υπάρξει συμφωνία.

 

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «δημιουργούνται ερωτηματικά για το γεγονός ότι ο κ. Νταβούτογλου επισκέπτεται παράνομα την Κύπρο την ημέρα που γίνεται το δείπνο ανάμεσα στους δύο ηγέτες και τον νέο ειδικό σύμβουλο, ενώ ο κ. Ερντογάν επισκέφθηκε την Κύπρο μία μέρα πριν από την πρώτη επίσκεψη στην Κύπρο του νέου ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ».

 

«Θετική η πρωτοβουλία του ΟΗΕ»

 

Ερωτηθείς για το αποψινό δείπνο και τη συνεύρεση του νέου ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ, κ. Αϊντε, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Η κάθοδός του στην Κύπρο και η πραγματοποίηση δύο συναντήσεων με τους δύο ηγέτες, το αποψινό δείπνο και η αυριανή συνάντηση Αναστασιάδη-Ερογλου είναι μια θετική εξέλιξη… Εμείς θεωρούμε ότι μπορεί να προσφέρει και να δώσει μια νέα δυναμική στην προσπάθεια που καταβάλλεται. Την ίδια στιγμή θέλουμε να επαναλάβουμε ότι ο διορισμός από μόνος του δεν μπορεί να προσφέρει διέξοδο σε κάποιες δυσκολίες οι οποίες παρατηρούνται και οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με την ενεργότερη εμπλοκή της Τουρκίας στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού».

………………………………………………………….

Η στάση του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ.

 

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κούτρας, δήλωσε: «Η Ελλάδα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, στηρίζει την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και υποστηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του κοινοτικού κεκτημένου. Στην Τουρκία εναπόκειται να συμβάλει στην επίτευξη λύσης, αναλαμβάνοντας ουσιαστικές πρωτοβουλίες που αφορούν τον πυρήνα του προβλήματος, δηλαδή την ύπαρξη των κατοχικών της στρατευμάτων, τον μη σεβασμό, από πλευράς της, των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον συνεχιζόμενο εποικισμό και την αντιπαραγωγική στάση που τηρεί, μέχρι σήμερα, η τουρκοκυπριακή πλευρά στις δικοινοτικές συνομιλίες».

 

 

Scroll to top