Ο Σήφης Ζαχαριάδης αποκαλύπτει την τιμητική πλάκα του πατέρα του- Δίπλα ο
δισέγγονος του Ν. Ζαχαριάδη Φίλιππος

17/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Το βίντεο της εκδήλωσης στο Σουργκούτ για τον Ν. Ζαχαριάδη

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» παρουσιάζει το βίντεο - ντοκουμέντο της εκδήλωσης, το οποίο μεταδόθηκε από την τοπική τηλεόραση.
      Pin It

Του Γιώργου Πετρόπουλου

 

Την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014 στο Σουργκούτ της Σιβηρίας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμή του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη καθώς έζησε, εκεί, εξόριστος τα τελευταία 11 χρόνια της ζωής του.

Στην εκδήλωση που τη διοργάνωσαν οι ρωσικές τοπικές αρχές, ύστερα από αίτημα του Σήφη Ζαχαριάδη, γιου του Ν. Ζαχαριάδη, συμμετείχαν και Έλληνες που ταξίδεψαν τόσο μακριά γι’ αυτό τον σκοπό. Ανάμεσά τους η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής κομματικής αντιπροσωπείας, εκπρόσωπος των εκδόσεων «Καστανιώτης» και ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης που αυτό το διάστημα συγγράφει θεατρικό έργο για τον εκλιπόντα κομμουνιστή ηγέτη.

Ομιλίες στην εκδήλωση εκφώνησαν εκπρόσωποι από τον δήμο του Σουργκούτ και την ευρύτερη ρωσική κρατική περιφέρεια, ο ποιητής και τοπικός βουλευτής Ντίμτρι Μισγκούλιν, άνθρωποι που έζησαν από κοντά τον Ν. Ζαχαριάδη καθώς εκείνος διετέλεσε διευθυντής της Υπηρεσίας Δασικής Εκμετάλλευσης του Σουργκούτ από το 1962 ως το 1964, ο Σήφης Ζαχαριάδης και φυσικά η Αλέκα Παπαρήγα. Χαιρετισμό από την Ελλάδα, μέσω του Σήφη Ζαχαριάδη έστειλε ο γνωστός συγγραφέας Αλέξης Πάρνης, πιστός φίλος και σύντροφος του Ν. Ζαχαριάδη.

Στο τέλος της εκδήλωσης αποκαλύφθηκε τιμητική πλάκα για τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ η οποία γράφει:

«ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
(Νικολάι Νικολάγεφ του Νικολάι).

27.04.1903-01.08.1973.

1931-1956: Γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδος.

1962-1964: Διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών.

«Την Τιμή Κανένας δεν μπορεί να σου την αφαιρέσει- Την τιμή μπορείς μονάχα να την χάσεις»,
Ν. Ζαχαριάδης»

 

efsyn.gr

Scroll to top