17/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πήτερ Γκέυ
«Sigmund Freud – Μια σύγχρονη προσωπογραφία»

Μετάφραση: Ιάκωβος Κοπερτί
Εκδόσεις: ΟΔΥΣΣΕΑΣ (Ανδρέα Μωραΐτη 3, Αθήνα, τηλ. 210 3624326, www.odisseas.gr)
σελ. 813
ISBN 978-960-210-581-8 .
      Pin It

Με τη συμπλήρωση 75 χρόνων από το θάνατο του «πατέρα» της Ψυχανάλυσης, Σίγκμουντ Φρόυντ, μια λεπτομερής και διεξοδική διερεύνηση της ζωής και της προσωπικότητάς του, από τον διάσημο καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

 

Ίσως η πληρέστρερη βιογραφία αυτού του ανθρώπου, το έργο του οποίου σημάδεψε τον 20ο αιώνα και για τη ζωή του οποίου ακούγονταν πολλά!

vivlio-Freud-1

 

«Ο Φρόιντ σε αντίθεση με άλλες μεγάλες μορφές του δυτικού πολιτισμού, μοιάζει υποχρεωμένος να είναι τέλειος. Κανένας από όσους είναι εξοικειωμένοι με την παθολογία του Λούθηρου, του Γκάντι, του Νεύτωνα, του Δαρβίνου, του Μπετόβεν, του Σούμαν, του Κιτς ή του Κάφκα δεν θα τολμούσε να ισχυριστεί ότι οι νευρώσεις τους ήταν επιβλαβείς για τα δημιουργήματά τους ή ότι επηρέασαν το μεγαλείο τους».
Peter Gay

 

Ο Freud είχε προβλέψει ότι θα τάραζε τον ύπνο της ανθρωπότητας και το πέτυχε. Ακόμη και σήμερα η ζωή και το έργο του (άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους) αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων, ενώ οι επιθέσεις εναντίον του συνεχίζονται τόσο από θρησκευτικά όσο και από κοσμικά στρατόπεδα.

Ο Φρόυντ στο γραφείο του

Ο Φρόυντ στο γραφείο του

 

Για κανέναν άλλον πρωταγωνιστή της σύγχρονης διανόησης δεν έχουν ειπωθεί περισσότερα μετά θάνατον μολονότι – και αυτό είναι το καταπληκτικό- ο Φρόυντ φαίνεται να ζει.

Όμως, ποιος θα είναι ο ρόλος του Freud και των ιδεών του στο μέλλον;

Οι ευρέως προβαλλόμενες αντίπαλες θεραπείες, η θεαματική εξέλιξη της φαρμακευτικής αγωγής μαζί με τη διάδοση βιολογικών προσεγγίσεων της ψυχικής λειτουργίας καθιστούν σήμερα την αξία των ιδεών του Freud ιδιαίτερα προβληματική. Ωστόσο, η εικασία ότι οι ιδέες αυτές είναι απηρχαιωμένες, παραμένει εξαιρετικά ριψοκίνδυνη.

 Σε αντίθεση με άλλους βιογράφους, ο ιστορικός Peter Gay δεν εξωραΐζει, δεν αποσιωπά, δεν επαναπαύεται σε αμφίβολες μαρτυρίες. Ερευνά σε βάθος, διασταυρώνει πληροφορίες, παραθέτει για πρώτη φορά περίπου δύο χιλιάδες νέα ή αποκαταστημένα εδάφια και εντάσσει τον Φρόυντ στο πραγματικό ιστορικό και επιστημονικό πλαίσιο, που οφείλει να τεθεί.

 Στην καρέκλα του ψυχαναλυτή, δίπλα στο διάσημο ντιβάνι.

Στην καρέκλα του ψυχαναλυτή, δίπλα στο διάσημο ντιβάνι.

Δεν είναι ούτε απολογητής της καθιέρωσης του φροϋδισμού, ούτε λάτρης ενός ειδώλου. Τολμά να διαφωνήσει με τον «Δάσκαλο» και να τον αντιμετωπίσει ως απλό ανθρώπινο ον. 

Με απλά λόγια, ο συγγραφέας προσφέρει και στον μη ειδικό αναγνώστη μια πλήρη και σαφή θεώρηση των ψυχαναλυτικών, πολιτικών και φιλοσοφικών κειμένων του Freud.

Η ιδιαίτερη αυτή έκδοση συμπληρώνεται από εκατοντάδες υποσημειώσεις και σχόλια του συγγραφέα, καθώς και από μια λεπτομερή παράθεση της σχετικής με τη ζωή και το έργο του Φρόιντ παγκόσμιας βιβλιογραφίας.

Πρόκειται για μια πολύ προσεγμένη και πολυσέλιδη έκδοση, που οι εκδόσεις Οδυσσέας προσφέρουν στους αναγνώστες της Εφημερίδας των Συντακτών, με την ίδια ανιδιοτέλεια και ευγένεια που δίνουν και στις εκδόσεις τους!

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΡΟΫΝΤ: Ο αυστριακός γιατρός, φυσιολόγος, ψυχίατρος και θεμελιωτής της ψυχαναλυτικής σχολής στον τομέα της ψυχολογίας, Σίγκμουντ Φρόυντ (1856 – 1939), έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο βαθυστόχαστους αναλυτές του 20ου αιώνα, που μελέτησε και προσδιόρισε έννοιες, όπως το ασυνείδητο, την απώθηση και την παιδική σεξουαλικότητα και η επίδραση του επεκτάθηκε σε πολλούς τομείς της επιστήμης, όπως στην ανθρωπολογία, την κοινωνιολογία και τη φιλοσοφία, αλλά και στην τέχνη.

Με την κόρη του, Άννα, το 1913.

Με την κόρη του, Άννα, το 1913.

Οι επιστημονικές θεωρίες του και οι τεχνικές θεραπείας που ανέπτυξε θεωρήθηκαν ιδιαίτερα καινοτόμες και αποτέλεσαν αντικείμενα έντονης αμφισβήτησης, όταν παρουσιάστηκαν στη Βιέννη του 19ου αιώνα και, ακόμα και σήμερα, συνεχίζουν να προκαλούν έντονο προβληματισμό και αντιπαραθέσεις.

Για παράδειγμα, ιδού ένα περιστατικό από τη ζωή του: O Sigmund Freud πήρε για πρώτη φορά κοκαΐνη στις 30 Απριλίου 1884. Ήταν τότε 28 ετών και εργαζόταν τότε ως ειδικευόμενος στο Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης. Από την φαρμακευτική εταιρία Merck είχε αγοράσει ένα γραμμάριο για 1,27 δολάρια. Το ποσό δεν ήταν ευκαταφρόνητο για την εποχή. Ήταν όμως εφικτό να αγοράσει κανείς κοκαΐνη, και προπάντων νόμιμο. Η κοκαΐνη είχε αποδειχθεί ως δραστικό μέσο νάρκωσης των βλεννογόνων, και ως τέτοιο το χρησιμοποιούσαν στις εγχειρήσεις ματιών.

Την ημέρα εκείνη, ο Freud ήταν λίγο αδιάθετος. Αισθανόταν κουρασμένος. Είχε διαλύσει 0,05 γραμμάρια στο νερό, και ήπιε το διάλυμα. Λίγα λεπτά αργότερα διαπίστωσε πως ξαφνικά τα σύννεφα έφυγαν και αισθάνθηκε μια ελαφρότητα. Ήταν ενθουσιασμένος. Ήταν σε κατάσταση ευφορίας. Ένα έντονο αίσθημα ζέστης εξαπλώθηκε στο κεφάλι του, το οποίο προαναγγέλθηκε από ένα ψυχρό κύμα. Αυτό κι’ αν ήταν εντυπωσιακό φάρμακο. Το φάρμακο έπρεπε να μελετηθεί χωρίς καμιά καθυστέρηση.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ: Για τον Φρόυντ και τη σχεση του με το μαθητή του, Κάρλ Γιουνγκ, το 2012 γυρίστηκε η ταινία: «Μία επικίνδυνη μέθοδος» (“A dangerouw method”) από τον σπουδαίο σκηνοθέτη, Ντέιβιντ Κρονεμπέργκ, με πρωταγωνιστές την Κίρα Νάιτλι, τον Βίγκο Μόρτενσεν και τον Μάικλ Φασμπέντερ. Ο Δρ. Καρλ Γιουνγκ αναλαμβάνει ως ασθενή του την ανισόρροπη, αλλά γοητευτική Σαμπίνα Σπιλράιν. Όπλο του Ελβετού γιατρού είναι η μέθοδος του δασκάλου του, του πασίγνωστου Σίγκμουντ Φρόιντ.

tainia-Freud

Ο Γιουνγκ παραδίνεται στον πόθο για την ασθενή του και μια παθιασμένη σχέση ξεκινά. Παράλληλα όμως, ο Φρόιντ προχωρά ένα βήμα παραπέρα, εισχωρώντας ακόμα βαθύτερα στο μυαλό της νεαρής γυναίκας. Οι δύο κορυφαίοι ψυχαναλυτές θα οδηγηθούν σταδιακά σε μία ρήξη με απρόβλεπτες συνέπειες.

Δείτε το τρέιλερ:

 

Πήτερ Γκέυ – βιογραφικό

Grey-Peter

 

O Πήτερ Γκέυ γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1923. Ήταν καθηγητής της Ιστορίας του Πανεπιστημίου Γέιλ και διευθυντής του Center for Scholars and Writters, New York Public Library. Γερμανικής καταγωγής (το αρχικό του επώνυμο ήταν Frohlich), έζησε τα παιδικά του χρόνια στη ναζιστική Γερμανία, από όπου η οικογένειά του διέφυγε στις ΗΠΑ, το 1939.

Είναι επίτιμο μέλος της Αμερικανικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και θεωρείται άριστος γνώστης της γερμανο-εβραϊκής κουλτούρας.

Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, μεταξύ των οποίων το πεντάτομο ιστορικό έργο «The bourgeois experience: Victoria to Freud». Έχει γράψει εκτενείς μελέτες για τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό: «Age of Enlightenment»· το δίτομο, «The Enlightenment: an interpretation», (τ.1:) «The rise of modern paganism», και (τ.2:) «The science of freedom», καθώς και πολλά δοκίμια για τον Διαφωτισμό και τους εκπροσώπους του. Επίσης: «A godless jew: Freud, atheism and the making of psychoanalysis», «Freud: a life of our time» (σε ελληνική μετάφραση: «Sigmund Freud – Μις σύγχρονη προσωπογραφία», εκδόσεις Οδυσσεάς 2014) και το αυτοβιογραφικό «My german question: growing up in Nazi Berlin».
Έχει τιμηθεί μέχρι σήμερα με 12 διεθνή βραβεία.

Στη γλώσσα μας κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του: «Η πνευματική ζωή στη Δημοκρατία της Βαιϊάρης», (εκδόσεις Νησίδες, 2010), «Το κόμμα της ανθρωπότητας», (εκδόσεις Θύραθεν, 2010) και «Διαφωτισμός. Ο Βολταίρος συζητά με τον Λουκιανό και τον Έρμασμο», (εκδόσεις Θύραθεν, 2001).

 

 

Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, [email protected], τηλ.: 211 104 5161

Scroll to top