18/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αστυνομικά προεόρτια

Απρόκλητη επίθεση ανδρών της ομάδας ΔΕΛΤΑ σε αντιφασιστική διαδήλωση στον Βύρωνα. Ανάμεσα στους τραυματίες και ο νέος δήμαρχος Ακης Κατωπόδης.
      Pin It

diasΤης Αφροδίτης Τζιαντζή

 

Η αναίτια επίθεση των ανδρών της ομάδας ΔΕΛΤΑ σε μαζική αντιφασιστική διαδήλωση στον Βύρωνα το βράδυ της Τρίτης δυναμιτίζει το κλίμα εν όψει των προγραμματισμένων εκδηλώσεων για την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

 

Την αστυνομική βία καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους ο δήμαρχος Βύρωνα, που τραυματίστηκε ελαφρά από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, το σωματείο εργαζομένων του δήμου, η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση, η Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα κ.ά.

 

Στην αντιφασιστική πορεία μνήμης που καλούσαν οι «Αντιφασίστες – Αντιφασίστριες Βύρωνα», συμμετείχαν πολλές εκατοντάδες άτομα, αριστερές οργανώσεις, σχήματα νεολαίας, τοπικές συνελεύσεις, συλλογικότητες και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι. Μετά την πορεία στις 9.00 το βράδυ θα ακολουθούσε χιπ-χοπ συναυλία στο κοινωνικό στέκι «Λαμπηδόνα», στο άλσος της Αγίας Τριάδας.

 

«Λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας, δίχως αφορμή και με προκλητικό τρόπο, αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ, έξω από το άλσος της Αγίας Τριάδας, προχώρησαν σε τρεις προσαγωγές, ανάμεσα σε αυτές και ενός προέδρου συλλόγου γονέων και κηδεμόνων!», καταγγέλλει ο δήμαρχος Βύρωνα Ακης Κατωπόδης.

 

Στις διαμαρτυρίες του ίδιου, δημοτικών συμβούλων και πολιτών, οι άνδρες της ΔΕΛΤΑ απάντησαν με αθρόα ρίψη χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, προπηλακίζοντας, κυκλοφορώντας με καλυμμένα πρόσωπα και χωρίς διακριτικά, αρνούμενοι να δώσουν τα στοιχεία του επικεφαλής. Εκτός από τον δήμαρχο τραυματίστηκαν και δύο γυναίκες.

 

Παράταση διαμαρτυρίας

 

Τελικά οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την πίεση των πολιτών. Αργότερα ο δήμαρχος και αντιπροσωπεία φορέων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Αστυνομικό Τμήμα ζητώντας την τιμωρία των υπευθύνων. «Οι αστυνομικοί μάς προκαλούσαν, μας φώναζαν: «Ελάτε κότες και θα σας γαμ…», επιδιώκοντας να απαντήσουμε ώστε να γίνουν επεισόδια, ενώ η πορεία ήταν απολύτως ειρηνική. Εμένα μου έσκισαν την μπλούζα προσπαθώντας να με συλλάβουν», λέει στην «Εφ.Συν.» ο 24άχρονος Θόδωρος Π. (τα πλήρη στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας).

 

Για τμήματα της αστυνομίας που δρουν ανεξέλεγκτα, θυμίζοντας παρακράτος, κάνει λόγο ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση, κατονομάζοντας τα όργανα της ΔΕΛΤΑ ως «γνωστά για τις σχέσεις τους με τη ναζιστική οργάνωση».

 

Scroll to top