Pin It

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Με άδεια τα χέρια ήρθαμε σ’ αυτόν τον κόσμο, με άδεια χέρια θα φύγουμε. Κάποιοι όμως φαίνεται να το ξεχνούν και συνεχίζουν να συσσωρεύουν μανιωδώς πλούτη, που θα τους είναι παντελώς άχρηστα σε λίγα χρόνια, όταν θα έχουν πια αποδημήσει σε άλλους τόπους.

 

Ο λόγος για τους δισεκατομμυριούχους αυτού του πλανήτη, οι οποίοι όχι μόνο δεν βιώνουν την άγρια οικονομική κρίση που ταλανίζει τον υπόλοιπο πληθυσμό της Γης, αλλά, αντίθετα, κατάφεραν να αβγατίσουν τον συνολικό τους πλούτο και φέτος κατά 12% στα 7,3 τρισ. δολάρια ώς τον περασμένο Ιούλιο.

 

Περισσότερο δηλαδή απ’ ό,τι η συνολική χρηματιστηριακή αξία των 30 μεγαλύτερων επιχειρήσεων, που απαρτίζουν τον αμερικανικό δείκτη Dow Jones. Ο αριθμός των κροίσων παγκοσμίως «χτύπησε» -και αυτός- νέο ρεκόρ στους 2.325 από 2.170 το 2013. Εξ αυτών οι περισσότεροι ήταν Ευρωπαίοι. Οι δισεκατομμυριούχοι της γηραιάς ηπείρου -της οικονομικής ζώνης του κόσμου που εμφανίζει την πιο αδύναμη ανάκαμψη και ετοιμάζεται για «χαμένες γενιές»- ξεπέρασαν τους Αμερικανούς, φτάνοντας τους 775, ενώ η συνολική περιουσία τους έφτασε τα 2,375 τρισ. δολάρια. Οι Βορειοαμερικανοί δισεκατομμυριούχοι είναι μόνο 609 και η περιουσία τους ελαφρώς μικρότερη από την αντίστοιχη των Ευρωπαίων – 2,371 τρισ. δολάρια.

 

«Πρωτεύουσα» η Νέα Υόρκη

 

Η σχετική κοινή έρευνα της εταιρείας της Σιγκαπούρης Wealth X και της ελβετικής τράπεζας UBS αποκαλύπτει ακόμη πως οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι (103) εδρεύουν στη Νέα Υόρκη, ενώ οι επόμενες πόλεις στη λίστα που φιλοξενούν τους κροίσους είναι η Μόσχα (85) και το Λονδίνο (72). Ακόμη, σύμφωνα με την έρευνα ο μέσος δισεκατομμυριούχος είναι άνδρας, ηλικίας 63 ετών και η περιουσία του ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 3,1 δισ. δολάρια. Από αυτά οι κροίσοι διακρατούν κατά μέσο όρο έκαστος σε ρευστό περίπου 600 εκατ. δολάρια, δηλαδή περισσότερα απ’ ό,τι το ετήσιο ΑΕΠ του Αγιου Δομίνικου.

 

Το χειρότερο όμως είναι ότι η συγκέντρωση αμύθητου πλούτου στα χέρια λίγων, που διογκώνει τις εισοδηματικές ανισότητες και αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες της ασθενούς ζήτησης και του σημερινού τέλματος στο οποίο βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία, δεν φαίνεται να έχει σύντομα τέλος.

 

Η Wealth X και η UBS προβλέπουν ότι αριθμός των δισεκατομμυριούχων θα συνεχίσει να αυξάνεται και ότι ώς το 2020 θα ξεπεράσει τους 3.800… Απαντες οι ανωτέρω αγνοούν βεβαίως ότι στο τέλος… «ο χαμένος τα παίρνει όλα».

 

Scroll to top