18/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κι ο Σαμαράς στην πάπισσα Ανγκελα

Την πολιτική συγκατάβαση των εταίρων βλέπει ως τελευταία σανίδα σωτηρίας του ο πρωθυπουργός.
      Pin It
Με απλωμένο χέρι -έστω για μια καλή κουβέντα- πηγαίνει στο Βερολίνο, όπου πρόκειται να δειπνήσει με την Ανγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

Με απλωμένο χέρι -έστω για μια καλή κουβέντα- πηγαίνει στο Βερολίνο, όπου πρόκειται να δειπνήσει με την Ανγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Χείρα βοηθείας από την καγκελάριο Μέρκελ περιμένει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ώστε να καταφέρει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και να πάει στις εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015. Στο γεύμα εργασίας, που θα έχουν την προσεχή Τρίτη στο Βερολίνο, θα συζητηθούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όπως επίσης θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής και τρέχοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Εκτός του επίσημου μενού αναμένεται να τεθεί εκ νέου η βιωσιμότητα του χρέους και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ενεργειών της Ε.Ε.

 

Το νέο ραντεβού Σαμαρά-Μέρκελ, που έκλεισε προχθές το βράδυ, λίγο πριν ο πρωθυπουργός μεταβεί στη Βουλή για να βάλει φρένο στην εκλογολογία καταφεύγοντας στην κινδυνολογία, θεωρείται από κυβερνητικούς παράγοντες ότι «είναι κομβικό για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους». Οι εκτιμήσεις, όμως, για την έναρξη των συζητήσεων και τον χρόνο περαίωσης είναι συγκρατημένες.

 

Συμφωνήθηκε τον Ιούλιο

 

Η συνάντηση είχε συμφωνηθεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις 16 Ιουλίου. Η διεξαγωγή της στις 23 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες πριν από την έλευση της τρόικας, δίνει επικοινωνιακές ανάσες στον κ. Σαμαρά, πλην όμως δεν λύνει το πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης.

 

Ολες οι πλευρές (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ) έχουν καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί και επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις αρχές του επόμενου έτους. Το χρονοδιάγραμμα αυτό ρίχνει έξω τον πολιτικό σχεδιασμό του κ. Σαμαρά, ο οποίος επιμένει ότι η αξιολόγηση της τρόικας πρέπει να γίνει το ταχύτερο, ώστε πριν από τα Χριστούγεννα να κλείσει στο Eurogroup η συμφωνία για το χρέος. Παράλληλα ο πρωθυπουργός θέλει την πολιτική συγκατάβαση των εταίρων, ώστε να προχωρήσει στις φοροελαφρύνσεις που είχε προαναγγείλει στη ΔΕΘ και τις στοχευμένες παρεμβάσεις (για ένστολους, δικαστικούς και χαμηλοσυνταξιούχους). Και, τέλος, επιζητεί να πάρει πίστωση χρόνου για την προώθηση των επόμενων νομοθετικών εκκρεμοτήτων (περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και νέα αναμόρφωση του ασφαλιστικού), που θα έθεταν σε σκληρή δοκιμασία τη συνοχή της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, με ορατό το ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης, πριν ανοίξει η διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Στις 6 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται οι εξαγγελίες του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ, όμως τα βασικά μεγέθη αναμένεται να οριστικοποιηθούν μετά την αξιολόγηση της τρόικας. Στο Eurogroup στις 13 Οκτωβρίου κατά πάσα πιθανότητα το ελληνικό πρόβλημα δεν θα συζητηθεί. Στις 26 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν από την ΕΚΤ τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών και στις 30 θα δημοσιοποιηθεί το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με την ΕΤΕ. Η κυβέρνηση επιδιώκει τώρα να κλείσει η εκκρεμότητα του προγράμματος στο Eurogroup του Νοεμβρίου και να δοθεί έστω και ως πολιτική δέσμευση η έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους.

 

Αλλεπάλληλες γκάφες

 

Στο εσωτερικό τώρα, ο πρωθυπουργός, μετά τις αλλεπάλληλες γκάφες της κυβέρνησης στις πιέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φέρεται προβληματισμένος με την κατάσταση στο κυβερνητικό σχήμα και στους βουλευτές της συμπολίτευσης. Η σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. εν όψει της έναρξης των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής, θα συνδυαστεί με την κομματική εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 40 ετών από την ίδρυση του κόμματος, στις 4 Οκτωβρίου. Η λύση αυτή θεωρείται ως η μόνη ενδεδειγμένη για να μην ανοίξει και νέος γύρος εσωστρέφειας μέσα στη Ν.Δ.

 

Scroll to top