18/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποστάσεις ΠΑΣΟΚ από τον Σαμαρά και τον… εαυτό του

«Συνδικαλισμό» χαρακτήρισε ο Νίκος Ανδρουλάκης την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών «χωρίς συνολικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα».
      Pin It

getFile (8)Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Αξιοσημείωτη θεωρούν στο ΠΑΣΟΚ την προχθεσινή αποστροφή του πρωθυπουργού για τις παρενέργειες στο τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Στο ηγετικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη δεν επιθυμούν να υιοθετήσουν την παραληρηματική φρασεολογία του Αντώνη Σαμαρά, διατηρώντας χαμηλότερους τόνους, όμως στον πυρήνα των καταγγελιών εναντίον της αντιπολίτευσης, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι πορεύονται στην ίδια γραμμή της κινδυνολογίας και της ρητορικής του εκφοβισμού της κοινωνίας.

 

Εξάλλου, τον χορό της καταστροφολογίας και των κινήσεων πανικού είχε εγκαινιάσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας αμέσως μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ότι με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ «η χώρα θα οδηγηθεί στην απόλυτη καταστροφή και θα επιστρέψει σε μια κατάσταση “πίσω από το μηδέν”».

 

«Δεν το λέει κάνας τυχαίος»

 

«Αυτό είναι μια πολιτική εκτίμηση που κάνει ο πρωθυπουργός και αξίζει κανείς να την λάβει υπόψη του, δεν την κάνει ένας τυχαίος πολίτης και για να το λέει κάτι θα ξέρει», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη Δημήτρης Καρύδης (ΣΚΑΪ) σχετικά με την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά ότι «αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα φύγουν τα λεφτά από τις τράπεζες».

 

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου που προκάλεσε τριβές εξαιτίας της αρνητικής στάσης της Ν.Δ., χθες δημιουργήθηκε το πρώτο μίνι εσωκομματικό ρήγμα. Κρατώντας εμφανείς αποστάσεις από την πρόταση που έριξε στο τραπέζι ο Ευάγγελος Βενιζέλος και κυρίως τον τρόπο τεκμηρίωσής της, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης τάχθηκε κατά των αποσπασματικών προσεγγίσεων, εκτιμώντας ότι στέλνονται λανθασμένα μηνύματα στους πολίτες.

 

«Εάν θέτουμε το ζήτημα με τρόπο συνδικαλιστικό, δηλαδή να αλλάξουμε τις 50 έδρες, διαφωνώ κάθετα. Θεωρώ ότι αυτό δεν λέει τίποτα. Πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο μεταρρύθμισης που αφορά τα πολιτικά θέματα, τα οικονομικά των κομμάτων, το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Μια συνολική πολιτική μεταρρύθμιση… Το μόνο που δεν έχουμε αγγίξει πραγματικά, ώστε να υπάρξει ένα άλλο πλαίσιο λειτουργίας του, είναι το πολιτικό σύστημα», δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Ανδρουλάκης.

 

Στη Χαριλάου Τρικούπη, άπαντες ομονοούν στην απόρριψη των πρόωρων εκλογών. Τις χαρακτηρίζουν αχρείαστες και επιζήμιες για τη χώρα, καταλογίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση αδικαιολόγητη εμμονή και «φαντασιώσεις» προεκλογικής περιόδου.

 

Συμφωνημένη ατζέντα

 

Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου σχετικά με το επικείμενο ραντεβού Σαμαρά – Μέρκελ , τόνιζαν ότι η ατζέντα των συνομιλιών είναι συμφωνημένη και ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα συνάντηση των δύο κυβερνητικών εταίρων κατά πάσα πιθανότητα σήμερα ή αύριο.

 

Αλλες πηγές με εμπειρία στις διαπραγματεύσεις, μεταφέροντας τις προσωπικές τους εκτιμήσεις, έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι η συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο ενδεχομένως να επιβλήθηκε από τα μη ικανοποιητικά αποτελέσματα της σύσκεψης των Παρισίων…

 

Σε κομματικό επίπεδο, η αναβλητικότητα στη λήψη οριστικών αποφάσεων για τη δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης καθίσταται κανόνας. Η σχεδιαζόμενη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τους εκπροσώπους της Ελιάς και η συγκρότηση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου αναβάλλονται για περίπου δέκα ημέρες, μετά την επιστροφή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τις ΗΠΑ.

 

Ως εξέλιξη με μικρή ή μεγαλύτερη σημασία, σε διαδικτυακή δημοσκόπηση του ιστότοπου kentoaristera.gr και της πρωτοβουλίας 50plus με 940 συμμετέχοντες, το 43,62% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι 32,6% που προτιμά τη Ν.Δ. σε περίπτωση μετεκλογικής κυβέρνησης συνεργασίας.

 

Scroll to top