18/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟ ΗΓΕΤΗ ΕΡΟΓΛΟΥ

Προχωρούν επί της ουσίας

      Pin It

Λευκωσία Ανταπόκριση: Ακης Φάντης

 

Πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

 

Σε δηλώσεις του ο νέος ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα Εσπεν Μπαρθ Αϊντα ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως έχει ολοκληρωθεί η παρούσα φάση των διαβουλεύσεων και στην επόμενη συνάντηση θα αρχίσουν την επόμενη φάση κατά την οποία συμφωνήθηκε να συζητηθούν οι ουσιώδεις πτυχές του Κυπριακού.

 

Σε πολύ καλό κλίμα

 

Ο κύριος Αϊντα είπε ότι η συνάντηση διεξήχθη σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα και ότι οι δύο ηγέτες παρουσιάστηκαν πρόθυμοι να συνεχίσουν μέχρι να καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα.

 

Η επόμενη συνάντηση, θα γίνει τον Οκτώβριο και οι συναντήσεις θα γίνονται μία με δύο φορές τον μήνα. Σημείωσε, επίσης, πως υπάρχουν «ξεκάθαρες διαφορές στις απόψεις επί ορισμένων θεμάτων», τις οποίες, ωστόσο, ο ίδιος αισθάνεται ότι οι δυο ηγέτες θέλουν να τις επιλύσουν.

 

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς κατά την επιστροφή του στο προεδρικό μέγαρο να σχολιάσει τη σημερινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, δήλωσε ότι «το κοινό ανακοινωθέν όπως αναγνώστηκε από τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Εσπεν Μπαθ Αϊντα ομιλεί από μόνο του». Ανέφερε, επίσης, ότι έγινε εποικοδομητική συζήτηση και επισημάνθηκε η ανάγκη για εμπλοκή σε ουσιαστικό διάλογο προκειμένου να αλλάξει η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.

 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι αναμένει να δει κινήσεις εκ μέρους του Ντερβίς Ερογλου, ενώ, ερωτηθείς αν είναι ευχαριστημένος από τη μέχρι σήμερα στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, απέφυγε να απαντήσει, γιατί δεν επιθυμεί όπως είπε να μπει σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων.

 

Scroll to top