18/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τους άλλαξε τον… νόμο

Εντελώς απροειδοποίητα, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές για τους προϊσταμένους των δικαστηρίων, η κυβέρνηση τροποποίησε το σύστημα.
      Pin It

Εντελώς απροειδοποίητα, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές για τους προϊσταμένους των δικαστηρίων, η κυβέρνηση τροποποίησε το σύστημα

 

«Την πλήρη άλωση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης» κατήγγειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

 

athanasiou

«Θα μου φέρετε μια τροπολογία στο τέσσερα;»

Της Μαρίας Δήμα

 

Λίγες μέρες πριν οι δικαστές και εισαγγελείς προσφύγουν στις κάλπες για την εκλογή των νέων προϊσταμένων στα δικαστήρια της χώρας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου άλλαξε στο παρά πέντε το σύστημα εκλογής των υποψηφίων. Με την αιφνιδιαστική τροπολογία -που κατατέθηκε στο Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής και με ευκαιρία την κατάθεση νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας- διπλασιάζεται ο αριθμός των σταυρών προτίμησης (σ.σ. από έναν που ίσχυε μέχρι σήμερα σε δύο, ενώ ο εκλεγόμενος είναι ένας) στην εκλογή των προϊσταμένων των Πρωτοδικείων και των Εφετείων. Η αλλαγή προκάλεσε όχι μόνο την έντονη αντίδραση του τμήματος Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη δυσαρέσκεια μεγάλης μερίδας των δικαστικών λειτουργών που τη θεωρούν μεθόδευση για την εκλογή συγκεκριμένων προσώπων.

 

Διαμαρτυρία ΣΥΡΙΖΑ

 

«Την πλήρη άλωση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης» κατήγγειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατυπώνει υπαινιγμούς για το «πόσο τυχαία είναι άραγε η σπουδή του κ. υπουργού, εν όψει της εκλογής των προϊσταμένων των Πρωτοδικείων και των Εφετείων, καθώς και των αντίστοιχων Εισαγγελιών, κυρίως των Αθηνών;».

 

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον νόμο για το αυτοδιοίκητο της Δικαιοσύνης, οι εκλογές για τους νέους προϊσταμένους σε Πρωτοδικείο και Εφετείο της Αθήνας θα διεξαχθούν το ερχόμενο Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου. Πάνω από 400 δικαστές που υπηρετούν στο Πρωτοδικείο της Αθήνας καλούνται να ψηφίσουν εκείνους που θα διοικήσουν το μεγαλύτερο δικαστήριο της χώρας για τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί και για την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, τη μεγαλύτερη Εισαγγελία της χώρας.

 

Για τη θέση του προϊσταμένου στο Πρωτοδικείο Αθηνών, μετά την αποχώρηση της Μαρίας Τσάμη, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι δικαστές Γεράσιμος Βρυώνης και Σπύρος Γεωργουλέας, ενώ για την Εισαγγελία της Αθήνας οι υποψηφιότητες είναι τρεις: Δημήτρης Ζημιανίτης, Ηλίας Ζαγοραίος και Δημήτρης Γκύζης. Από την Εισαγγελία της Αθήνας αποχωρεί ύστερα από επιτυχημένη θητεία η εισαγγελέας Παναγιώτα Φάκου.

 

Για την Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, όπου αποχωρεί ο σημερινός προϊστάμενος, Μανώλης Ρασιδάκης, ενδιαφέρον να εκλεγεί έχει εκδηλώσει ο εισαγγελέας Παναγιώτης Καραγιάννης, ενώ για τη θέση του προϊσταμένου του Εφετείου, μετά την αποχώρηση του Χάρη Μαχαίρα, υποψηφιότητα έχει καταθέσει ο εφέτης Δημήτρης Μόκας, ο οποίος είχε χειριστεί υποθέσεις τρομοκρατίας.

 

Scroll to top