ebola

19/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Σε τριήμερη καραντίνα η Σιέρα Λεόνε λόγω Έμπολα

Απαγόρευση κυκλοφορίας, με εξαίρεση νοσηλευτικό προσωπικό και δυνάμεις ασφαλείας, ισχύει από σήμερα (Παρασκευή) για τα 6 εκατ. των κατοίκων της Σιέρα Λεόνε, στο πλαίσιο των μέτρων κατά του θανατηφόρου ιού.
      Pin It

Από τα μεσάνυχτα και για τρεις ημέρες κάθε δραστηριότητα στη χώρα αναστέλλεται και οι κάτοικοι θα πρέπει να περιοριστούν στα σπίτια τους προκειμένου να ενημερωθούν σπίτι σπίτι από 30.000 εθελοντές που θα οργώσουν τη χώρα, μοιράζοντας φυλλάδια και σαπούνια.

 

Στην περιοχή Κονάκρι κινητή μονάδα της UNICEF μεταφέρει νερό και σαπούνι σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού (Reuters)

 

 

Ειδικοί έχουν επικρίνει το μέτρο, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση δύσκολα θα εφαρμοστεί και θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των κατοίκων και των υγειονομικών υπηρεσιών.

Ο φόβος είναι ότι οι οικογένειες θα κρύψουν τα ύποπτα κρούσματα από τις αρχές, «διευκολύνοντας» έτσι την εξάπλωση της ασθένειας.

Ο πρόεδρος της χώρας, από την άλλη πλευρά, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του έκανε λόγο για την ανάγκη λήψης «έκτακτων μέτρων» και υποστήριξε ότι αυτή η εκστρατεία του «θα βοηθήσει να αντιστραφεί η τάση της μετάδοσης του ιού».

 

 

O Αμερικανός γιατρός Joel Montgomery φοράει την ειδική προστατευτική στολή πριν εφαρμόσει τη θεραπεία σε ασθενή που νοσεί από τον ιό στη Λιβερία (Reuters)

 

Διεθνώς κορυφώνεται η ανησυχία για την επιδημία, που έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή 2.600 ανθρώπων στη Δυτική Αφρική, μεταξύ των οποίων δεκάδες νοσηλευτές και γιατροί.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει ήδη χαρακτηρίσει με ομόφωνο ψήφισμά του την ασθένεια «απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια» και κάνει έκκληση για άμεση βοήθεια, παροτρύνοντας να αρθεί η απαγόρευση στις μετακινήσεις και το κλείσιμο των συνόρων και να συνεχιστούν οι αεροπορικές και θαλάσσιες συγκοινωνίες.

 

 

Εν μέσω πλήθους νοσηλευτές μεταφέρουν μια γυναίκα που ενδέχεται να έχει προσβληθεί από τον ιό σε ασθενοφόρο στην περιοχή Μονρόβια (Reuters)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε την Πέμπτη ότι δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις για αναχαίτιση της επιδημίας, ειδικά στις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, επισημαίνοντας ότι η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων έχει καταγραφεί στη Λιβερία, η οποία χρειάζεται επειγόντως 1.210 κρεβάτια, αριθμό πενταπλάσιο από αυτό που διαθέτει τώρα.

Αμερικανικό στρατιωτικό C-17 military έχει ήδη προσγειωθεί στην πρωτεύουσα Μονρόβια μεταφέροντας ειδικούς και εξοπλισμό για την κατασκευή 17 κέντρων περίθαλψης ασθενών με 100 κρεβάτια το καθένα, ενώ το Παρίσι ανακοίνωσε ότι στέλνει συνεργία και στη Λιβερία και στη νοτιοανατολική Γουινέα, όπου θα αναλάβει την ανέγερση υπαίθριου στρατιωτικού νοσοκομείου στην περιοχή όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός.

Στη Γαλλία μεταφέρθηκε χθες νοσηλεύτρια εθελόντρια που μολύνθηκε από τον ιό και στην οποία θα δοκιμαστεί θεραπεία με πειραματικά φάρμακα.

 

Έλλη Πάνου
efsyn.gr

Scroll to top