Pin It
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Με σαφή στόχο τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της απρόσκοπτης λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών συνδέουν την απόφασή τους να «μπλοκάρουν» τη διαδικασία «επανελέγχου» μετατροπής συμβάσεων και να υπερασπιστούν τους υπαλλήλους των δήμων τους οι δήμαρχοι της χώρας που υποστηρίχτηκαν από αριστερές παρατάξεις.

 

Οι αιρετοί τεκμηρίωσαν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, τους λόγους για τους οποίους αρνούνται να αποστείλουν τα στοιχεία που ζητά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο πλαίσιο του «επανελέγχου». Συμφώνησαν ότι η διαδικασία εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συμπληρώσει τη «δεξαμενή» των απολύσεων, καθώς είναι αναντίστοιχη του τρόπου μονιμοποίησης των δημοτικών υπαλλήλων. Εργάζονταν χωρίς να πληρώνονται και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη κατά περιόδους και αυτή η έλλειψη ενσήμων μπορεί να ερμηνευτεί ως υποβολή ανακριβών στοιχείων με αποτέλεσμα την απομάκρυνσή τους, όπως υπογραμμίζουν εργαζόμενοι και αιρετοί.

 

Νέες απομακρύνσεις προσωπικού σε ήδη υποστελεχωμένες, αλλά κρίσιμες για τη δεδομένη χρονική συγκυρία, υπηρεσίες θα καταστήσουν αδύνατη τη λειτουργία τους. Σε δομές όπως παιδικοί σταθμοί, καθαριότητα ή ηλεκτροφωτισμός, η Αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου, αδυνατεί να προσλάβει προσωπικό δευτεροβάθμιας ή υποχρεωτικής εκπαίδευσης έως το τέλος του 2016. Ενδεχόμενη αδυναμία του λαϊκού θεσμού της Αυτοδιοίκησης να προσφέρει υπηρεσίες θα «στρώσει» τον δρόμο της εισόδου ιδιωτών στις παραπάνω δομές.

 

«Ολη η λειτουργία της κυβέρνησης αφορά τη μετατόπιση δομών από τους δήμους», επισήμανε ο δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κοντόσταυλος. Ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σ. Ρούσσος, έκανε λόγο για «πολιτική επιλογή να απομακρυνθούν εργαζόμενοι από την Αυτοδιοίκηση» και για «οργανωμένη συκοφαντική επιχείρηση» εναντίον τους. «Είναι μύθος ότι αρνούμαστε να ελεγχθούν τα πλαστά πιστοποιητικά», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αγ. Παρασκευής, Γ. Σταθόπουλος. Ο Α. Βασιλόπουλος, δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, υπογράμμισε την ανάγκη ένωσης δυνάμεων αιρετών, εργαζομένων και δημοτών, με στόχο την αποτροπή κοινωνικών αυτοματισμών. Σ’ αυτή την κατεύθυνση απεύθυνε κάλεσμα και ο Α. Κατωπόδης, δήμαρχος Βύρωνα. Ο Η. Γκότσης, δήμαρχος Ν. Ιωνίας, σημείωσε ότι η αποστολή ελεγκτών στους ΟΤΑ συνιστά κατάργηση της αυτοτέλειας των δήμων.

 

Στη συνέντευξη Τύπου ήταν παρόντες επίσης η δήμαρχος Ζωγράφου, Τ. Καφατσάκη, εκπρόσωποι των Δήμων Αιγάλεω, Κερατσινίου, Περάματος και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. Αθηναίων, Γ. Σακελλαρίδης. «Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί το παράδειγμα για το πώς μπορεί η Αυτοδιοίκηση να διεκδικήσει τη χαμένη της τιμή», είπε. Ανάλογες αποφάσεις στήριξης των εργαζομένων έχουν λάβει και άλλοι δήμοι της επαρχίας. «Μπλόκο» στον «επανέλεγχο» αναμένεται να βάλουν και οι περιφερειάρχες Αττικής, Ρ. Δούρου, και Ιονίων Νήσων, Θ. Γαλιατσάτος.

 

Στ.Ζ.

 

Scroll to top