merkel-samaras

19/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμιά συζήτηση για το ελληνικό χρέος στο Βερολίνο

Την ώρα που η κυβέρνηση προσδοκά να αποκομίσει οφέλη από την επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ, από το Βερολίνο χαμηλώνουν τον πήχη σημειώνοντας πως στην ατζέντα των συνομιλιών δεν θα είναι το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
      Pin It

Παρά τις κορώνες της κυβέρνησης περί σκληρής διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών μας, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, τάσσεται κατά ενδεχόμενου κουρέματος του χρέους και εμφανίζεται υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Εν τω μεταξύ, τα νέα από το Βερολίνο χαμηλώνουν τις προσδοκίες με τις οποίες προσέρχεται ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με την καγκελάριο Α. Μέρκελ.

Στις εντατικές και συχνές επαφές μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης εντάσσεται η συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά, την Τρίτη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ατζέντα των συνομιλιών και με το εάν θα συζητηθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ακόμη ότι δεν εκκρεμούν αποφάσεις σε αυτή την επίσκεψη, η οποία, όπως είπε, είναι μία διμερής επίσκεψη και πρόσθεσε ότι «όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι σε διμερές».

Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι ακόμη θέματα κοινού ενδιαφέροντος στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Αντίθετος με το κούρεμα ο Γκ. Χαρδούβελης

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ, σύμφωνα με τις οποίες είναι απαραίτητη η διαγραφή μέρους των χρεών, ώστε να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης εμφανίζεται αντίθετος με το κούρεμα, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο περιθώριο του «road show» που διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο, «δεν αποτελεί επιλογή η διαγραφή (κούρεμα) του δημοσίου χρέους». Ο ίδιος σημείωσε, αναφορικά με την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, ότι «όλες οι δυνατότητες αυτή τη στιγμή είναι ανοικτές».

Χαρακτήρισε μη ρεαλιστικό τον «κίνδυνο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα», με αφορμή την προεδρική εκλογή, υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες δεν θα επιθυμούσαν ακόμη έναν κύκλο εκλογικών αναμετρήσεων. Υποστήριξε ότι οι αποκρατικοποιήσεις επιταχύνονται καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται πρόθυμοι να επενδύσουν στη χώρα μας, καθώς η οικονομία σταθεροποιείται.

«Υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, βουλευτή Β’ Αθήνας και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας συνέντευξη του Γκίκα Χαρδούβελη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, τόνισε πως: «Τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη έχει ανοίξει η συζήτηση για τη χαλάρωση της ασκούμενης πολιτικής -όχι μόνο από την Αριστερά αλλά και από συστημικούς παράγοντες όπως ο Ρέντζι και ο Γιούνκερ» ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται ως υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Δίνει μάλιστα παραδείγματα για το 2003 σαν να μη συνέβη ποτέ η τεράστια κρίσηστην Ευρώπη μετά το 2008.

Όταν μάλιστα τολμά να ψελλίσει κάτι για ευρωομόλογα και μηχανισμούς μεταφοράς πόρων και ο δημοσιογράφος του αναφέρει ότι αυτά δεν θα αρέσουν στον κ. Σόιμπλε, ο κ. Χαρδούβελης ξεκαθαρίζει ότι μιλά όχι για σήμερα -που τα έχουν ανάγκη οι χώρες του Νότου- αλλά για μετά από 20 χρόνια!».

Scroll to top