EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

21/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι… σταυροφόροι του Μαξίμου

Αναστατωμένοι από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Πάπα, Σαμαράς και Βενιζέλος επιδόθηκαν σε έναν βρόμικο πόλεμο εναντίον του και δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του ΥΠΕΞ για να τη ματαιώσουν.
      Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

Την περασμένη Τετάρτη, όταν εφημερίδες προανήγγειλαν τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάπα Φραγκίσκο, στο Μαξίμου χτύπησε «συναγερμός». Ο Αντώνης Σαμαράς, αφού ενημερώθηκε για τα σχετικά ρεπορτάζ νωρίς το πρωί, σήκωσε το ακουστικό και σχημάτισε τον αριθμό του Ευάγγελου Βενιζέλου.

 

Οι διάλογοι, που ακολούθησαν και μεταφέρθηκαν στην «Εφ.Συν.» από κυβερνητικές πηγές, είναι χαρακτηριστικοί του πανικού του κυβερνητικού επιτελείου.

 

- Βαγγέλη, είδες τα πρωτοσέλιδα;

- Ναι, Αντώνη, τα είδα. Πρέπει κάτι να κάνουμε…

- Πώς γίνεται να συναντά τον Πάπα ο Τσίπρας; Υπάρχει τρόπος;

- Ο Πάπας είναι αρχηγός κράτους. Κανονικά δεν υπάρχει η δυνατότητα. Κάτσε να δω τι γίνεται και ξαναμιλάμε.

 

Επικοινωνία με Βατικανό

 

Πράγματι ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών επικοινώνησε μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου άμεσα με τις υπηρεσίες του ομολόγου του στο Βατικανό, καρδινάλιου Πιέτρο Παρολίν.

 

Στην σε κορυφαίο επίπεδο συνομιλία η ελληνική πλευρά ρώτησε αρχικά αν ισχύει η πληροφορία για συνάντηση του Πάπα με τον Αλέξη Τσίπρα. «Βεβαίως ισχύει» ήταν η απάντηση. «Σας υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Τσίπρας δεν κατέχει αξίωμα στην κυβέρνηση, είναι απλώς αρχηγός του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος στην Ελλάδα» είπαν οι στενοί συνεργάτες του Ευάγγ. Βενιζέλου με τους συνεργάτες του καρδινάλιου να «κόβουν» κάθε συζήτηση: «Πρόκειται για συνάντηση με ιδιωτικό χαρακτήρα και στο πλαίσιο αυτό ο Πάπας μπορεί να συναντήσει όποιον επιθυμεί».

 

Η εμπλοκή Λοβέρδου

 

Απραγος ο Ευάγγελος Βενιζέλος τηλεφώνησε ξανά στον Αντώνη Σαμαρά επεξεργαζόμενος πώς θα «απαντήσει» η δικομματική στην πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνομιλία του με τον πρωθυπουργό είχε αποτέλεσμα: «Θα πάρω τηλέφωνο εγώ τον Λοβέρδο να δούμε αν έχει έτοιμο το νομοσχέδιο για τις μη ορθόδοξες Εκκλησίες. Ηταν να το φέρει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που φέρνει τη «νομική ισότητα των θρησκευτικών κοινοτήτων», δίνοντας τη δυνατότητα στις Εκκλησίες να οργανώνονται σε ΝΠΙΔ. Ο Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε ότι το νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο και μπορεί να εισαχθεί άμεσα στην κοινοβουλευτική διαδικασία, ενώ παρουσιάστηκε από τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας την Πέμπτη, την ίδια μέρα με την επίσκεψη Τσίπρα στο Βατικανό.

 

Με το νομοσχέδιο σχεδόν έτοιμο το δίδυμο Σαμαρά – Βενιζέλου έκανε την επόμενη κίνησή του. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε διά των υφιστάμενων διπλωματικών υπηρεσιών ξανά με το γραφείο του καρδινάλιου Παρολίν. «Θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι η ελληνική κυβέρνηση καταθέτει τα επόμενα 24ωρα νομοσχέδιο για να δοθεί νομικό «πρόσωπο» στην Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα. Πρόκειται για την υιοθέτηση του αιτήματός της που υπάρχει από το 1945, αλλά δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα το καταψηφίσει» είπε η πλευρά του ΥΠΕΞ. Από την πλευρά του Βατικανού δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία, αφού η πλευρά της Κουμουνδούρου είχε γνωστοποιήσει στους αρμόδιους εκκλησιαστικούς παράγοντες ότι στηρίζει το νομοσχέδιο. Εδώ μπαίνει και ο ρόλος του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο «ενδιαφέρον» για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βατικανό. Επικοινώνησε το βράδυ τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για να του γνωστοποιήσει ότι θα ανακοινώσει την επόμενη μέρα την κατάθεση του νομοσχεδίου, να τον ρωτήσει αν συμφωνεί και να του ευχηθεί καλή επιτυχία. Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον υπουργό Παιδείας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει τον νόμο και ευχαρίστησε. Ακολούθησε μάλιστα sms στενού συνεργάτη του Αν. Λοβέρδου σε συνεργάτες του προέδρου της Κουμουνδούρου, όπου υπήρχαν και πάλι ευχές για το ταξίδι, καθώς και επισημάνσεις για τη μεγάλη σημασία του ταξιδιού στις σχέσεις με τις Εκκλησίες και το Πατριαρχείο.

 

Εν τέλει η συνάντηση του Ποντίφικα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεξήχθη κανονικά την Πέμπτη το πρωί, «ανοίγοντας» τις πόρτες του Βατικανού στην ευρωπαϊκή Αριστερά.

 

………………………………………………………………………………………………..

 

Πόλεμος με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη

 

Δεν φαίνεται να έχουν τέλος οι προσπάθειες του Μαξίμου να ανακόψει τις δραστηριότητες του ΣΥΡΙΖΑ με κινήσεις στο παρασκήνιο, την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να «κρυφτεί» από τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τις άμεσες και αγαστές σχέσης καθοδήγησης μεταξύ του Τάκη Μπαλτάκου και της Χρυσής Αυγής. Μετά την ευθεία παρέμβαση «με εντολή Σαμαρά» στη ΝΕΡΙΤ και τις τηλεφωνικές του συνομιλίες με διευθυντές ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών να μη μεταδώσουν ή να «υποβαθμίσουν» την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, ήρθε προ ολίγων 24ώρων νέα συντονισμένη επιχείρηση από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να ακυρωθεί η επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βατικανό. Η παρέμβαση έγινε μάλιστα με τρόπο που εκθέτει συνολικά την κυβέρνηση, αλλά ενδεχομένως δημιουργεί και προσκόμματα στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

 

Aλλωστε, στο παρελθόν η συγκυβέρνηση είχε προσπαθήσει επανειλημμένα με παρεμβάσεις σε διπλωματικό επίπεδο να βάλει εμπόδια σε διεθνείς συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα. Πληροφορίες ανέφεραν ότι σε αυτή την κατεύθυνση είχε επιχειρηθεί η «υποβάθμιση» της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ, ενώ λέγεται ότι είχε υπάρξει και αντίστοιχο άτυπο διάβημα στη ρωσική πλευρά πριν από την επίσκεψή του στη Μόσχα. Αλλωστε είναι γνωστό το ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της στη γερμανική πλευρά για τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

Scroll to top