"Είναι πάρα πολλά τα πρόβατα στη Σκοτία" γράφει το γκράφιτι σε δρόμο της Γλασκώβης

 Πηγή REUTERS

21/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παραμένει «Μεγάλη» η Βρετανία

Το 55,3% του «Οχι» στην απόσχιση της Σκοτίας ικανοποίησε την Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές, όμως το 44,7% που πήρε το «Ναι» δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο και αναδεικνύει τις βαθιές ρωγμές στο βασίλειο της Γηραιάς Αλβιώνος.
      Pin It

ΛΟΝΔΙΝΟ Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

Το χθεσινό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Σκοτία αναμφισβήτητα ανακούφισε πρώτα από όλους το Λονδίνο. Οχι αδίκως, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός πέρασε μια σκληρή πολιτική δοκιμασία, που θα μπορούσε να του στοιχίσει ακόμη και την πρωθυπουργία, αν όχι την πολιτική του καριέρα. «Ο λαός της Σκοτίας μίλησε. Είναι ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Κράτησαν τη χώρα μας, τη χώρα των τεσσάρων εθνών, ενωμένη και όπως εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι στον κόσμο, έτσι και εγώ είμαι ευτυχής», δήλωσε μεταξύ άλλων στο διάγγελμα που απεύθυνε από την Ντάουνινγκ Στριτ στον βρετανικό λαό ο Ντέιβιντ Κάμερον χθες το πρωί, λίγη ώρα αφότου έγιναν γνωστά τα τελικά αποτελέσματα.

 

Ρεκόρ για τη στερλίνα

 

Ικανοποιημένη είναι και η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς, προσωρινά τουλάχιστον, φαίνεται πως έχει «μαζέψει τον ασκό του Αιόλου» για τις άλλες αποσχιστικές τάσεις που υπάρχουν μέσα στην Ευρώπη. Την έμπρακτη επιβράβευση έδειξαν και οι διεθνείς αγορές. Η στερλίνα χθες έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Επιπλέον, το 55,30%, δηλαδή πάνω από δύο εκατομμύρια πολιτών που ζουν στη Σκοτία και ψήφισαν την Πέμπτη υπέρ της παραμονής της χώρας, δεν είναι λίγα. Παρ’ όλα αυτά η χαρά του Λονδίνου είναι εξαιρετικά συγκρατημένη. Και αυτό γιατί το ποσοστό του 44,7% που πήραν οι υπέρμαχοι του «ναι» δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο.

 

Τουναντίον, δείχνει ότι υπάρχει θέμα στη Σκοτία, και μάλιστα σοβαρό. Η βρετανική κυβέρνηση καλείται, ή μάλλον είναι υποχρεωμένη πια, να το αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά. Σε διαφορετική περίπτωση θα το ξαναβρεί μπροστά της τα επόμενα χρόνια, και μάλιστα πιο δυνατό, πιο απειλητικό. Γι’ αυτό άλλωστε ήδη έχει ξεκινήσει ο διάλογος για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου. Οπως επισήμανε ο Βρετανός πρωθυπουργός, τον Νοέμβριο θα παρουσιαστεί το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων και το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο μέχρι τον Ιανουάριο. Ενώ μέχρι τον Μάρτιο το Βρετανικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες στη Σκοτία.

 

Αυτό τουλάχιστον έχουν υποσχεθεί ότι θα κάνουν και οι αρχηγοί των τριών μεγάλων κομμάτων της χώρας, με επιστολή που υπέγραψαν από κοινού την προηγούμενη εβδομάδα και την έδωσαν στη δημοσιότητα. Αν και ήδη το Κοινοβούλιο της Σκοτίας έχει αυξημένες αρμοδιότητες, καθώς έχει τη δυνατότητα να ψηφίζει νόμους που αφορούν την υγεία, την εκπαίδευση, τις κοινωνικές παροχές, καθώς επίσης και την έννομη τάξη. Ετσι οι υποσχέσεις για επιπλέον παραχωρήσεις -κάποιοι μάλιστα μιλούν ακόμη και για φορολογικές ελαφρύνσεις των Σκοτσέζων- έχει ήδη δημιουργήσει αντιδράσεις τόσο στην Ουαλία όσο και στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς οι δύο αυτές χώρες τώρα θεωρούν ότι αδικούνται.

 

Επιπλέον άρχισε να δημιουργείται και μια άλλη τάση στο Ηνωμένο Βασίλειο, από βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου αυτήν τη φορά. Οι τελευταίοι υποστηρίζουν πως και η Αγγλία θα πρέπει να αποκτήσει το δικό της ανεξάρτητο κοινοβούλιο, ειδικά, όπως τονίζουν, αν τελικά όλες οι υπόλοιπες χώρες της Βρετανίας απολαμβάνουν στο μέλλον προνομιακή μεταχείριση.

 

Παραχωρήσεις

 

Ετσι, η δουλειά του Ντέιβιντ Κάμερον μόνο εύκολη δεν είναι. Από τη μια θα πρέπει να κρατήσει την υπόσχεση που έδωσε μαζί με τους άλλους δύο αρχηγούς και από την άλλη θα πρέπει να πείσει τους υπόλοιπους Βρετανούς ότι οι παραχωρήσεις που κάνει για τη Σκοτία είναι δίκαιες.

 

Αυτά όσον αφορά τα αρνητικά και τα προβλήματα που δημιουργεί το δημοψήφισμα. Στα θετικά καταλογίζονται η τεράστια συμμετοχή των Σκοτσέζων που ψήφισαν. Ξεπέρασε το 84%. Ρεκόρ όλων των εποχών και, όπως λένε οι αναλυτές εδώ στη Βρετανία, πρόκειται για μια «νίκη της δημοκρατίας». Πάντως, όπως και να έχει, χθες ξημέρωσε μια διαφορετική Παρασκευή για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς είναι παραπάνω από βέβαιο ότι το δημοψήφισμα αυτό θα αλλάξει τη δομή της χώρας.

 

[email protected]

 

υπέρμαχος του «Ναι» στην ανεξαρτησία της Σκοτίας, τοπικός πρωθυπουργός και επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος, Αλεξ Σάλμοντ, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί τον προσεχή Νοέμβριο και από τις δύο θέσεις

 

Scroll to top