21/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Του θέρους υστερόγραφο

Τα τραγούδια του στο ραδιόφωνο ακούγονται σαν μακρινός απόηχος. Απομακρύνεται «η γαλάζια προκυμαία», ξεθωριάζει «σαν έγχρωμο έργο στην Ταγγέρη». Δεν εμφανίζεται συχνά «το καλοκαιράκι στην ακρογιαλιά». Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μας αφήσει έτσι γρήγορα. Εχουν ψωμί ακόμα οι φωτεινές μέρες αλλά και νόστιμα μποστανικά και τα τελευταία.
      Pin It

Της Καίτης Βλάχου

[email protected]

 

1 Μελιτζάνες με σάλτσα γιαουρτιού

 

ΥΛΙΚΑ

 

5-6 μελιτζάνες φλάσκες

5 ντομάτες ψιλοκομμένες

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο

1/2 φλιτζάνι λάδι + για 1/2 φλιτζάνι για το λάδωμα

300 γραμμ. φέτα θρυμματισμένη

250 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη

2 κουταλιές φρέσκο βασιλικό

250 γραμμ. γιαούρτι

3 αυγά

1 φλιτζάνι γάλα

1/2 κουταλάκι ζάχαρη

αλάτι, πιπέρι

2 ντομάτες σε φέτες

3 κουταλιές παξιμάδι τριμμένο

3 κουταλιές γραβιέρα τριμμένη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες, τις λαδώνουμε, τις βάζουμε σε ταψί και τις ψήνουμε στον φούρνο (σε 2-3 δόσεις) μέχρι να πάρουν χρώμα.

 

Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, βράζουμε 5 λεπτά, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τον βασιλικό.

 

Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά, το γιαούρτι, το γάλα και αλατοπίπερο. Λαδώνουμε πυράντοχο σκεύος, βάζουμε μία στρώση μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με τα μισά τυριά. Περιχύνουμε με τη μισή σάλτσα ντομάτας και το μισό μείγμα αυγών. Βάζουμε δεύτερη στρώση μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά, τη σάλτσα ντομάτας και το μείγμα αυγών. Καλύπτουμε με μελιτζάνες, σκεπάζουμε με τις φέτες ντομάτας, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τις 3 κουταλιές γραβιέρα και το παξιμάδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 1 ώρα.

 

……………………………………………

 

2 Μπαρμπούνια με μουστάρδα

 

ΥΛΙΚΑ

 

1 κιλό μπαρμπούνια

6 κουταλιές λάδι

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι λευκό κρασί

1 κουταλιά μέλι

2 κουταλιές μουστάρδα

ξύσμα λεμονιού

αλάτι, πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Αλείφουμε τα ψάρια (που έχουμε καθαρίσει, αλατίσει και βάλει στο ψυγείο για 1 ώρα) με το λάδι και τα βάζουμε στο τηγάνι μαζί με το σκόρδο. Τα ψήνουμε 5 λεπτά, τα γυρίζουμε προσεκτικά να μη διαλυθούν με σπάτουλα και ψήνουμε άλλα 5 λεπτά.

 

Στο μεταξύ ανακατεύουμε σε μπολ το μέλι με 3-4 κουταλιές καυτό νερό, το κρασί, τη μουστάρδα και το ξύσμα. Περιχύνουμε με το μείγμα τα ψάρια και μαγειρεύουμε 3-4 λεπτά. Ελέγχουμε αν έχουν ψηθεί και κατεβάζουμε από τη φωτιά να μη «στεγνώσουν». Τα σερβίρουμε ζεστά με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

3 Κορμός σοκολάτας

 

ΥΛΙΚΑ

 

250 γραμμ. μαργαρίνη soft

400 γραμμ. κουβερτούρα

4 κουταλιές γάλα

3 κουταλιές ζάχαρη άχνη

5 κουταλιές λικέρ

250 γραμμ. μπισκότα ολικής άλεσης

1 λαδόκολλα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Σε κατσαρόλα αντικολλητική λιώνουμε τη μαργαρίνη, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα 2-3 λεπτά και μετά ανακατεύουμε με σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το λικέρ, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα 10 λεπτά να κρυώσει.

 

Σπάμε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε στη σοκολάτα.

 

Ντύνουμε μια φόρμα μακρόστενη για κέικ με τη λαδόκολλα, να εξέχει γύρω γύρω. Ρίχνουμε το μείγμα, κλείνουμε την κόλλα και βάζουμε το μείγμα στην κατάψυξη για 1 ώρα. Μόλις παγώσει, βγάζουμε τη λαδόκολλα και βάζουμε τον κορμό σε πιατέλα. Διατηρείται στην ψύξη σκεπασμένος με τη φόρμα.

 

4 Ρολό κιμά με «τηγανητές» πατάτες

 

ΥΛΙΚΑ

 

800 γραμμ. μοσχαρίσιο κιμά

3 αυγά

1 κρεμμύδι τριμμένο

1 καρότο τριμμένο

100 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη

100 γραμμ. φέτα τριμμένη

1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη

3 κουταλιές γάλα

2 κουταλιές λάδι

3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, πάπρικα

750 γραμμ. πατάτες

1/2 φλιτζάνι λάδι + λίγο για το ρολό

1 λαδόκολλα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Σε μπολ βάζουμε τον κιμά και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από τις πατάτες και το 1/2 φλιτζάνι λάδι. Ζυμώνουμε και βάζουμε το μείγμα για 1 ώρα στο ψυγείο.

 

Στρώνουμε σε ταψί τη λαδόκολλα, να εξέχει λίγο γύρω γύρω. Πλάθουμε τον κιμά σε ρολό, το αλείφουμε με λάδι και το βάζουμε στο ταψί. Κόβουμε τις πατάτες όπως για τηγάνισμα, τις περιχύνουμε με το λάδι, ρίχνουμε ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, τις ανακατεύουμε και τις βάζουμε γύρω από το ρολό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 1 ώρα.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Εκτός μενού

Τάδε έφη… καλοκαιράκι

 

Εχετε προσέξει ότι οι άνθρωποι μιλάνε χαϊδευτικά μόνο για μένα; Οταν αργώ ακόμη, μονολογούν: «Αχ, πού ’σαι καλοκαιράκι…». Κι όταν φτάνω, λένε ο ένας στον άλλον: «Επιτέλους, έφτασε το καλοκαιράκι!». Εξάλλου τι να πουν: Ο… Χειμωνούλης, για τον γερο-παράξενο με τη γενειάδα και τα λασπωμένα ρούχα; Εδώ και καιρό προσπαθεί να μου μοιάσει ο φτωχός, ζεσταίνοντας τις χιονίστρες του σε μίζερες λιακάδες. Και η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες…

 

Το Φθινόπωρο πάλι, μη μου πείτε, δεν τα μάθατε; Η εταιρεία μου κατάπιε, ε, καλά, «συγχώνευσε» θέλω να πω, το μαγαζάκι του. Εχω την απόλυτη πλειοψηφία φυσικά και του άφησα κι ένα αξιοπρεπές ποσοστό να ’χει να πορεύεται. Οσο για την ψηλομύτα την Ανοιξη, αυτή τη μαντάμ Σουσού που ονειρεύεται μεγαλεία, το μόνο που μπορεί να κάνει μέρα νύχτα, είναι να ξεσκονίζει τις βερμούδες μου, τις Βαλεαρίδες και τις Κυκλάδες μου… Γι’ αυτό σας λέω: Μη στενοχωριέστε. Πιείτε κάνα απεριτίφ στα θαλασσινά μπαράκια, εγώ θα λείψω λίγο και πριν το καταλάβετε, πάλι εδώ παρέα θα τα λέμε.

 

 

 

 

Scroll to top