21/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δημοκρατία με πηλήκιο

Η εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση Αλ Νούσρα απελευθέρωσε τους 46 κυανόκρανους από τα νησιά Φίτζι, της δύναμης του ΟΗΕ στο Γκολάν, τους οποίους κρατούσε ομήρους από τις 28 Αυγούστου Από τις εφημερίδες της 11ης Σεπτεμβρίου.
      Pin It

Η εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση Αλ Νούσρα απελευθέρωσε τους 46 κυανόκρανους από τα νησιά Φίτζι, της δύναμης του ΟΗΕ στο Γκολάν, τους οποίους κρατούσε ομήρους από τις 28 Αυγούστου
Από τις εφημερίδες της 11ης Σεπτεμβρίου

 

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Οι κυανόκρανοι από τα νησιά Φίτζι, κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους από τους ισλαμιστές τρομοκράτες της οργάνωσης Αλ Νούσρα, της Συρίας

Οι κυανόκρανοι από τα νησιά Φίτζι, κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους από τους ισλαμιστές τρομοκράτες της οργάνωσης Αλ Νούσρα, της Συρίας

Για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια στρατιωτικής διακυβέρνησης, οι πολίτες της νησιωτικής Δημοκρατίας του Φίτζι ψήφισαν για νέα κυβέρνηση. Οι στρατηγοί παρέδωσαν «βελούδινα» την εξουσία στα πολιτικά κόμματα, για να διεξαχθεί μια εκλογική αναμέτρηση με γνωστό εκ των προτέρων τον νικητή. Το κόμμα «Πρώτα το Φίτζι», με ηγέτη τον δις πραξικοπηματία, πρώην πρωθυπουργό, πρώην αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων (1999-2014), ναύαρχο Γιοσάια Βορέκ «Φρανκ» Μπαϊνιμαράμα, έλαβε στις εκλογές της περασμένης Τετάρτης το 60% των ψήφων και απόλυτη πλειοψηφία. Δεύτερο κόμμα αναδείχτηκε το Σοσιαλδημοκρατικό-Φιλελεύθερο με 27%.

 

Τα αποτελέσματα είναι προσωρινά και αμφισβητήθηκαν αρχικά από την αντιπολίτευση, για να ακολουθήσει ετυμηγορία των διεθνών παρατηρητών πως το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό και πως τηρήθηκαν σε γενικές γραμμές οι διαδικασίες.

 

Η προεκλογική εκστρατεία σκιάστηκε από το σίριαλ της ομηρίας των 46 κυανόκρανων από τα νησιά Φίτζι που κρατούσε η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Νούσρα στη Συρία.

 

Τουρισμός και κυανόκρανοι

 

Τα νησιά Φίτζι είναι γνωστά για την τουριστική τους βιομηχανία και τα ονειρικά πακέτα γαμήλιων ταξιδιών, που μαζί με την επεξεργασία ζαχαροκάλαμου αποτελούν τα βασικά έσοδα της χώρας με τα 332 νησιά και τους 860.000 κατοίκους, που στριμώχνονται σε συνολικά 18.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης.

 

Ομως, ο τρίτος πόλος της τοπικής οικονομίας δεν είναι άλλος από τα χρήματα που στέλνουν οι κυανόκρανοι πίσω στην πατρίδα. Τα νησιά Φίτζι συμμετέχουν με ένστολους σε πολλές ειρηνευτικές αποστολές και έχουν ίσως τον μεγαλύτερο αριθμητικά στρατό (10.000) σε σχέση με τους κατοίκους τους (επιπλέον της μεγάλης αστυνομικής δύναμης).

 

Μια χώρα που πρακτικά δεν έχει εχθρούς, ένα λιλιπούτειο νησιωτικό αρχιπέλαγος χαμένο σε μια απεραντοσύνη τιρκουάζ νερών, έχει εκατοντάδες αθέατους, πίσω από την ειδυλλιακή εικόνα, πολύ καλά εκπαιδευμένους άντρες ειδικών δυνάμεων, που βγάζουν το ψωμί τους (μάλλον, το παντεσπάνι τους) στα πιο θερμά μέτωπα του πλανήτη, ενώ χιλιάδες άλλοι, πρώην στρατιωτικοί, έχουν προσληφθεί από ιδιωτικές εταιρείες «πολέμου» ως μισθοφόροι, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

 

Οι άντρες από τα νησιά Φίτζι είναι φημισμένοι ως σκληροτράχηλοι και οι πρώτες αναφορές για τους «γενναίους πολεμιστές και αδυσώπητους κανιβάλους», όπως τους περιέγραψε ο κάπτεν Κουκ, όταν τους πρωτοσυνάντησε, τον 18ο αιώνα, είναι αποκαλυπτικές για την πολεμική τους παράδοση. Ο στρατός παίζει αποφασιστικό ρόλο στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και από την ανεξαρτησία της (από τους Βρετανούς, το 1970) έως σήμερα, έχουν διεξαχθεί δύο πραξικοπήματα.

 

Αρχικά, οι στρατιωτικοί υπερασπίστηκαν τον ιθαγενή μελανησιακό χαρακτήρα των νησιών, απέναντι στην πολύ μεγάλη μειοψηφία (40% του πληθυσμού) ινδικής καταγωγής κατοίκων, οι πρόγονοι των οποίων μετανάστευσαν στα Φίτζι ως εργάτες στις φυτείες ζαχαροκάλαμου.

 

Οι ιθαγενείς θεωρούσαν ότι οι πολιτικοί είχαν παραμερίσει από τη διοίκηση και την εξουσία τους ντόπιους Μελανήσιους κατοίκους προς όφελος της δικής του κάστας. Ο στρατός τότε, όταν έκανε το πρώτο πραξικόπημα, το 2000, ήταν 100% επανδρωμένος από Μελανήσιους, παράδοση που εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Αντίθετα, το εμπόριο, οι υπηρεσίες και η τουριστικές υποδομές είναι στα χέρια των ινδικής καταγωγής κατοίκων.

 

Αρχάγγελος της ισονομίας

 

Στη συνέχεια όμως, με το δεύτερο πραξικόπημα, το 2006, άλλαξε και πάλι το σκηνικό. Οι πραξικοπηματίες είχαν αυτήν τη φορά ακριβώς την αντίθετη λογική. Επενέβησαν για να αποκαταστήσουν σταδιακά τη ισότητα μεταξύ όλων των κατοίκων, ιθαγενών και Ινδών, με τον «Φρανκ» να κάνει στροφή 180 μοιρών και να ενσαρκώνει τον αρχάγγελο της ισονομίας και της ισοπολιτείας.

 

Εκανε ένα «πραξικόπημα μέσα στο πραξικόπημα», όπως το χαρακτήρισαν οι αντίπαλοί του και εγγυήθηκε τη μετάβαση στη Δημοκρατία, με τον ίδιο να ενδύεται τον μανδύα του πολιτικού ηγέτη, χωρίς να αφήνει στην γκαρνταρόμπα το πηλήκιο. Αλλαξε το Σύνταγμα, εξουδετέρωσε τους αντιπάλους του μέσα στο στράτευμα και έξω από αυτό, έλεγξε τα ΜΜΕ και επέβαλε την ατζέντα του.

 

Ο Μπαϊνιμαράμα, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ράγκμπι, του πλέον δημοφιλούς αθλήματος των νησιών, αμετανόητος μοναρχικός, με το πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ πάνω από το γραφείο του, με καθολική παιδεία, καπετάνιος των πέντε θαλασσών και επί χρόνια διοικητής των κυανοκράνων από τα νησιά Φίτζι σε πολλές διεθνείς αποστολές, είναι πλέον και με την ψήφο ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και αναμφισβήτητος ηγέτης της νησιωτικής πολιτείας του Ειρηνικού Ωκεανού.

 

Scroll to top