PHASMA / Γ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

21/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και φέτος, σιγά μη φοβηθούμε…

Η άγρια κρατική καταστολή, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας Φύσσα, συνεχίστηκε και χθες στα δικαστήρια του Πειραιά, όπου προσήχθησαν οι 64 συλληφθέντες • Για «οργανωμένο σχέδιο κυβέρνησης και παρακράτους» που «τους ενοχλεί το μήνυμα του Παύλου», έκανε λόγο ο δήμαρχος Κερατσινίου Χρ. Βρεττάκος.
      Pin It

Της Αφροδίτης Τζιαντζή

 

Εβδομήντα τρεις προσαγωγές, από τις οποίες 64 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, τουλάχιστον πέντε τραυματίες, ανάμεσά τους τρεις φωτορεπόρτερ, διαδηλωτής με θλαστικό τραύμα στο κεφάλι και κάταγμα στο χέρι από κλομπ αστυνομικού, φθορές σε καταστήματα -κυρίως τράπεζες και ενεχυροδανειστήρια-, αν και μικρότερης έκτασης από πέρυσι, αλλά και στοχευμένες επιθέσεις στο ΚΕΠ Κερατσινίου και στο δημαρχείο, είναι ο πρώτος απολογισμός της μαζικής αντιφασιστικής πορείας της Πέμπτης στο Κερατσίνι, για την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Η πορεία αντιμετωπίστηκε με άγρια αστυνομική καταστολή, ξύλο και δακρυγόνα, εγκλωβίζοντας ομάδες διαδηλωτών στα στενά και πραγματοποιώντας τυφλές προσαγωγές.

 

Οργανωμένο σχέδιο, προκειμένου να διαλυθεί η αντιφασιστική πορεία και να τρομοκρατηθεί ο κόσμος «από εκείνους που τους ενοχλεί το μήνυμα του Παύλου», κατήγγειλε ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος: «Είναι ξεκάθαρο ότι κυβέρνηση και παρακράτος επιδιώκουν να “κλείσουν τον κόσμο στα σπίτια τους” και ν’ αλλοιώσουν το μήνυμα της επετείου», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Πέμπτης, αμέσως μετά την πορεία.

 

«Η επίθεση -δε- και οι καταστροφές του δημαρχείου δείχνουν ότι η νέα δημοτική αρχή, που συμμετέχει ενεργά στον αντιφασιστικό αγώνα, μάλλον τους ενοχλεί. Η επιμονή, όμως, του κόσμου να ολοκληρωθούν οι σημερινές εκδηλώσεις μνήμης δίνει ηχηρό μήνυμα: Δεν ξεχνάμε και δεν τρομοκρατούμαστε. Ο Παύλος ζει και η πόλη θα κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του, παρά την καταστολή της κυβέρνησης και τους τραμπουκισμούς του παρακράτους», καταλήγει, διαβεβαιώνοντας τους δημότες ότι τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν θα αντιμετωπιστούν άμεσα.

 

Μαρτυρίες

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάτοικοι της περιοχής αναγνώρισαν γνωστό χρυσαυγίτη του Κερατσινίου να κινείται ανάμεσα στην ομάδα των ατόμων με τα καλυμμένα πρόσωπα που προκάλεσαν ζημιές στο ΚΕΠ, φορώντας ανάλογη με αυτούς αμφίεση. Διαδηλωτές από το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, που αποδοκίμασαν το σπάσιμο του ΚΕΠ, δέχθηκαν προπηλακισμούς και χτυπήματα με καδρόνια. Ενα από αυτά τραυμάτισε διαδηλώτρια στο κεφάλι, που έχασε τις αισθήσεις της και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Διαδηλωτής, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκαιας, καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» ότι δέχθηκε χτύπημα με σιδερένιο κάδο, από άτομο από το οποίο αφαιρέθηκε ταυτότητα της Ασφάλειας! Ωστόσο, από τον ΣΥΡΙΖΑ Κερατσινίου διαψεύδουν ότι η ταυτότητα βρίσκεται στα χέρια τους.

 

Δείγμα, εξάλλου, των προκλήσεων της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών παρουσιάζεται σε βίντεο του Omnia TV, στο οποίο φαίνεται και ακούγεται καθαρά άνδρας των ΜΑΤ να λέει σε διαδηλωτή: «Να δω πιο κάτω τι θα κάνεις που θα σε γ…σω»!

 

Παραπομπές

 

Στο Πρωτοδικείο Πειραιά ενώπιον εισαγγελέα εμφανίστηκαν χθες οι 64 συλληφθέντες της πορείας, μεταξύ τους τρεις ανήλικοι. Παραπέμπονται για πλημμελήματα, πλην ενός που αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Καμία από τις πλημμεληματικές κατηγορίες δεν είναι προσωποποιημένη, καθώς οι προσαγωγές έγιναν ανά ομάδες διαδηλωτών, που εγκλωβίστηκαν γύρω από την εκκλησία της Υπαπαντής, μετά τη βίαιη διάλυση της πορείας από την αστυνομία. Οι συνήγοροι των συλληφθέντων βρέθηκαν από τις 9.00 το βράδυ της Πέμπτης έξω από τη ΓΑΔΑ, αλλά εμποδίστηκαν να μιλήσουν με τους εντολείς τους. Τους επιτράπηκε να τους δουν μετά τις 3.00 τα χαράματα και μόνο ένας ένας, κάτι που θα καθυστερούσε δραματικά την ήδη εξάωρη αναμονή. Οι συνήγοροι υπεράσπισης αποχώρησαν στις 3.30 σε ένδειξη διαμαρτυρίας γι’ αυτή την πρωτοφανή και εξευτελιστική τακτική παρεμπόδισης της επικοινωνίας με τους εντολείς τους.

 

Τα δικαστήρια ήταν αποκλεισμένα από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, που εμπόδισαν τους αλληλέγγυους να προσεγγίσουν τον χώρο, ενώ έγινε και χρήση χημικών. Στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα, με πανό και συνθήματα.

 

Τη Δευτέρα στο Κερατσίνι ξεκινά τριήμερο αντιφασιστικό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, που συνδιοργανώνεται από τον δήμο και τους εργαζόμενους της ERT Open. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο 5ο Δημοτικό Σχολείο, πολύ κοντά στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημιουργούς των ντοκιμαντέρ.

 

Scroll to top