21/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

SOS για τη λεπτοσπείρωση

Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ ταξιδεύει στη Ζάκυνθο τη Δευτέρα για να ενημερώσει υγειονομικούς και κοινό για τη νόσο, καθώς 5 από τα 18 κρούσματα σε όλη τη χώρα έχουν εκδηλωθεί στο νησί.
      Pin It

Του Δημήτρη Τερζή

 

Στη Ζάκυνθο καταφθάνει τη Δευτέρα κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να καταγράψει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης, τα οποία έχουν σημειωθεί στο νησί, και παράλληλα να ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς για τα μέτρα που πρέπει να πάρουν αναφορικά με τη δημόσια υγεία.

 

Επιδημιολογική διερεύνηση

 

Από τις αρχές του έτους έχουν επίσημα αναφερθεί 18 περιστατικά ασθένειας σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 5 στο νησί της Ζακύνθου. Αυξημένος παρατηρείται ο αριθμός των κρουσμάτων σε Κέρκυρα και Πρέβεζα επίσης. Οι δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ στη Ζάκυνθο περιλαμβάνουν συνάντηση την Τετάρτη στις 13.00 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Ε. Ζακύνθου (Διοικητήριο) με τους επαγγελματίες Υγείας με θέμα «Πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση της λεπτοσπείρωσης στην Ελλάδα».

 

Αντίστοιχα, την Πέμπτη στις 17.30 στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση ενημέρωσης για το κοινό και τους τοπικούς παράγοντες με θέμα «Λεπτοσπείρωση: Πρόληψη και αντιμετώπιση», όπου θα διατίθεται και ενημερωτικό υλικό. Παράλληλα, θα γίνουν ενέργειες επιδημιολογικής και περιβαλλοντικής διερεύνησης κατά προτεραιότητα σε περιοχές όπου η νόσος εμφανίζει τη μεγαλύτερη επίπτωση.

 

Υπενθυμίζεται ότι η λεπτοσπείρωση ή νόσος του Βέιλ είναι μια ζωονόσος που προκαλείται από στελέχη του βακτηριδίου (σπειροχαίτης) Leptospira interrogans. Μεταδίδεται στον άνθρωπο έπειτα από έκθεση σε νερό ή έδαφος μολυσμένο από ζώα που είναι συνήθως φορείς του βακτηριδίου.

 

Αρουραίοι, βοοειδή, αιγοπρόβατα και σκύλοι αποτελούν πηγή μόλυνσης για τον άνθρωπο, καθώς διασπείρουν το βακτηρίδιο με τα ούρα τους.

 

Τα συμπτώματα

 

Η λεπτόσπειρα εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του στόματος, της μύτης, του επιπεφυκότος (της μεμβράνης που καλύπτει εσωτερικά τον οφθαλμό και επεκτείνεται κάτω από τα βλέφαρα) και μέσω των μικροτραυματισμών του δέρματος.

 

Ο χρόνος που χρειάζεται για να επωαστεί το βακτηρίδιο που προκαλεί τη λεπτοσπείρωση κυμαίνεται από 3 έως 20 ημέρες και εξαρτάται από τον τρόπο μόλυνσης, τη δόση και τη λοιμογόνο δύναμη του στελέχους της λεπτόσπειρας.

 

Η λεπτοσπείρωση εκδηλώνεται με ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που μπορεί να είναι ήπια (πυρετός, ρίγη, μυαλγία, πονοκέφαλος, εμετός) έως πολύ σοβαρά (ίκτερος, νεφρίτιδα, βρογχίτιδα, βρογχοπνευμονία, πνευμονία, αιμορραγία από τη μύτη, αναιμία, επιπεφυκίτιδα, φλεγμονή στην ίριδα του ματιού, γαστρεντερίτιδα, ηπατίτιδα, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα).

 

Scroll to top