rossia-diadilosi

21/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης στη Ρωσία

Για πρώτη φορά μετά από μισό χρόνο, η αντιπολίτευση στη Ρωσία βγαίνει και πάλι στους δρόμους σήμερα, Κυριακή, διαμαρτυρόμενη για την πολιτική της Μόσχας απέναντι στην Ουκρανία.
      Pin It

Στη ρωσική πρωτεύουσα και σε άλλες μεγάλες πόλεις έχουν προγραμματιστεί διαμαρτυρίες υπέρ της ειρήνης.

Πρόκειται για τις πρώτες μεγάλες διαδηλώσεις από εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, από τότε που η Ρωσία ενεπλάκη στη διαμάχη με την Ουκρανία πριν από περίπου μισό χρόνο.

Τον Μάρτιο του 2014, όταν διοργανώθηκε στην Κριμαία το δημοψήφισμα για την προσχώρησή της ή όχι στη Ρωσία, χιλιάδες άνθρωποι είχαν βγει στους δρόμους με το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την Ουκρανία».

Ωστόσο, πρόσφατες δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν πως η πλειονότητα των Ρώσων πολιτών εγκρίνει την πολιτική του Κρεμλίνου απέναντι στο Κίεβο.

Φωνές όμως που δεν συμφωνούν με την κρατούσα πολιτική άποψη δεν ακούγονται σχεδόν καθόλου στη χώρα. Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης πιστεύουν πως ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η κατάσταση είναι η ελεύθερη πληροφόρηση. Οι Ρώσοι πολίτες πρέπει να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει στην Ουκρανία.

Ο Μπόρις Νέμζοφ, πολιτικός της αντιπολίτευσης, μιλώντας στην Deutsche Welle δηλώνει πως «υπάρχει μια μιλιταριστική υστερία στο θέμα της Ουκρανίας» και συμπληρώνει: «Απέναντι σε πολιτικούς ακτιβιστές και ανθρώπους που σκέφτονται διαφορετικά εφαρμόζονται απαίσιες μέθοδοι διώξεων. Είναι αποδιοπομπαίοι τράγοι και τους κατηγορούν για προδότες».

Ο Σεργκέι Σμιρνόφ, συντάκτης της ιστοσελίδας «Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Ρωσία» δηλώνει  πως το κίνημα της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα του δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένο και αυτός είναι ο λόγος που δεν γίνονται διαδηλώσεις.

Και πρόσθεσε ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις δέχονται μεγάλες πιέσεις εδώ και μήνες και ότι γίνεται προσπάθεια ώστε να πεισθεί η κοινή γνώμη ότι όχι μόνο δεν ωφελεί αλλά είναι επιβλαβές να υποστηρίζεις δημόσια και με συνέπεια τη γνώμη σου.

 

efsyn.gr με πληροφορίες από Deutsche Welle

Scroll to top